Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Çocuklar Büyüdü
İki ana partiyi, CHP ve AP’yi kapattılar. 12 Eylül 1980 darbesini yapmak için kışkırttıkları, kan denizine ittikleri çocukları çıkarıp astılar. İşkence çığlıkları yeri göğü inletti. Atlantik ötesinden “bağımsızlık simgeleri”nin karartılması istendi, “Atatürk” diye diye insanlara zulüm ettiler. İstiklal Marşı, tutukevlerinde cezadan sayıldı. Solcular, Atatürkçüler; vatan hainliğinden tutun yurt yıkıcılığına kadar birçok uyduruk suçla yargılandı, soruşturuldu. Kemalistler evlerinin önünde tek tek avlandı, havaya uçuruldu.
\nBu arada... Bildik emekli vaiz sözde aranıyordu, ama il il dolaşıp konuşmalar yapıyor, bankadan gidip emekli maaşını çekebiliyordu. Kenan Evren, kürsülere çıkıp ayetlerle süslü nutuklar atıyordu. Baskı anayasasını onaylamaları için cemaatlarin, tarikatların, şıhların, şeyhlerin sırtı sıvazlandı. Devletin imamları Suudi parasıyla yurtdışına gönderildi. Bugün “anayasadan laiklik kalksın” diyen imam hatip mezunları, ilkokullara, liselere müdür atandı. Zorunlu din dersi anayasaya kondu. Alevi köylerine cami yapıldı. “Takunyalı” diye bilinen Turgut Özal, başbakan yardımcılığına getirildi, yetmedi, Başbakanlık’a, Cumhurbaşkanlığı’na yol açıldı.
\n12 Eylülcülerin o gün besledikleri, korudukları, kolladıkları; bugün onları tasfiye ediyor.
\nAli Sirmen’in geçenlerde yazdığı gibi, kuklacı, kuklayı değiştirdi, o kadar...
\n\n\nDüzey
\n\n\nMümtazer Türköne, 12 Eylülcülerin Atatürk’ün adını vererek kurdukları devlet dairesinden istifa ederken “Atatürkçülüğün çok çiğ, cıvık, ilkel, çağdışı bir düşünce forumu olduğunu düşünüyorum. Ne kadar Atatürkçü tanıdıysam sadece ve sadece Atatürkçü vasfıyla mevki, kariyer yapmış yeteneksiz, kifayetsiz adamlardı” demiş.
\nDüşünün, bu düzeyde bir adamı, Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’in Cumhurbaşkanı, o devlet dairesine atayabildi.
\n\n\nYürüyüşün etkisi
\n\n\nZonguldak madenci yürüyüşünün 21. yıldönümünde Ankara büromuzun kültür merkezinde düzenlediğimiz açık oturumda Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, yürüyüşün etkilerini şöyle özetledi:
\n“Kamu kesiminde ortalama çıplak brüt ücret 478 bin liradan birinci yıl ilk altı ay için 1.470.000 liraya, ikinci altı ay için 1.868.760 liraya yükselmiştir. Bu büyük eylem, havzadaki özelleştirme politikalarını etkilemiş, taşeronlaşma ve maden sahalarının kiralanması ertelenmiştir.
\n1987 yılından 1990 yılına kadar Türk-İş’e bağlı 32 sendikanın 15’inin genel başkanı değişmiştir. 32 sendikada 196 genel merkez yönetim kurulu üyesinin 97’si yani yüzde 49’u değişmiştir. Türk-İş’e bağlı 32 sendikanın şube başkanlarından 373 şube başkanı aynı kalmış, 338 şube başkanı değişmiş yani yüzde 50’lik bir oranda değişme olmuştur.”
\nBugün sendika yöneticilerinin çoğunluğu AKP yörüngesindeyken, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, arkadaşımız Mustafa Çakır’a, kıdem tazminatı hakkı işçinin elinden alınırsa genel grev yapacaklarını söylemiş...
\nİnansak mı?
\n\n\nHavada kurumlar
\n\n\nSBF Öğretim Üyesi Onur Karahanoğulları, Cumhurbaşkanı’nın imzaladığı “Bakanlar Kurulu’nun Atanmasına Dair İşlem”de yapılan bir hatanın, Bülent Arınç, Ali Babacan, Beşir Atalay ve Bekir Bozdağ’ın başbakan yardımcılıklarını tartışmalı hale getirdiğine ilişkin hukuksal bir değerlendirme yaptığını Cumhuriyet okurları biliyor.
\nKarahanoğulları, söz konusu işlemde “başbakan yardımcısı görevlendirmesini onaylama” ve “bakanlıklara listede gösterilen kişileri atama” bulunduğuna dikkat çekerek, “Başbakana yardımcı bakanlar görevlendirilmesi için kişinin öncelikle anayasanın 109. maddesine uygun biçimde başbakanca seçilmiş ve cumhurbaşkanınca bakan olarak atanmış olması gerekir. Bakan olmayan bir kişinin görevlendirilmesi ve bakanlar kuruluna dahil edilmesi anayasanın 109. maddesine aykırıdır” değerlendirmesini yapmıştı.
\nBu durumda; TRT’den Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı’na, Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan Hazine Müsteşarlığı’na değin birçok kurum ve kuruluşu başbakan yardımcılarına bağlayan 2011/7 sayılı Başbakanlık Genelgesi de tartışmalı hale geliyor.
\nTüm bu kurum ve kuruluşların durumu anayasal anlamda şu anda havada...
\n\n\n\n
Kızılırmak
\nYurttaş Zafer İnce, AKP’li Avanos Belediyesi’nin Kızılırmak kenarında kaçak ve ruhsatsız yapılanmaya olanak tanıdığı savıyla Cumhuriyet Savcılığı’na başvurdu:
\n“Belediyenin öncelikle bir imar düzenlemesi yapması gerektiği halde, böyle bir düzenleme yapılmadan, kaçak, ruhsatsız olarak ırmak kıyısında yapılar yapılmasına izin verilmiş ve belediye imkânları ile kıyı düzenlemesi yapılıyormuş gibi pazarlanarak firmalara ait işyerlerine çevre düzenlemesi yapılmıştır. Nitekim DSİ Kayseri 12. Bölge Müdürlüğü, Avanos Mal Müdürlüğü’ne yazı yazarak bu yapıların hukuka aykırı olduğunu belirtmiş ve yıkılmalarını talep etmiştir.”
\nYetecek
\nMİT Müsteşarı Hakan Fidan, “bölgesel de değil, global ölçekte başarı peşindeyiz” demiş.
\nSınırdan girenin kim olduğunu bulabilse bir, “yerel” başarı bile yetecek aslında.
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza