Işık Kansu
Işık Kansu kansu@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Davaların ardındakiler

06 Ağustos 2016 Cumartesi

Fethullah Gülen’in adı dava dosyalarına 1970’li yıllarda girdi. Gülen, 1972’de İzmir Sıkıyönetim Mahkemesi’nce “devletin temel nizamlarını dini esas ve inançlara uydurmak” suçundan ağır hapse mahkûm edildi. Paçayı 1974 affı ile kurtardı.
2000’de DGM’de “dini kurallara dayalı bir devlet amacıyla yasadışı örgüt kurmak” suçundan yargılandı. DGM’ler kapanınca, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne taşınan davada, 2006’da beraat kararı verildi.
Beraat kararını veren mahkeme heyetinde Kadir Kayan da vardı. AKP’nin kozmik odaya soktuğu, ardından Yargıtay üyesi yaptığı Kadir Kayan var ya, işte o!
Kayan’ın verdiği beraat kararı, Yargıtay’a gitti. Yargıtay 9. Dairesi, Gülen’in “baskı, korkutma ve yıldırma, tehdit yöntemleri ile Cumhuriyet’in varlığını tehlikeye düşürecek terör örgütü kurduğu” yolunda “mahkûmiyete yeterli”, hem de “her türlü kuşkudan uzak” kesin ve inandırıcı kanıt elde edilemediği gerekçesiyle beraatı 2008’de onadı.
Beraat kararına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, itiraz etti. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, jet hızıyla 3 ay içinde toplandı ve başsavcılığın itirazını reddetti. Böylece Gülen’in beraatı kesinleşti.
Beraat kararını onayan o Yargıtay Ceza Genel Kurulu üyeleri arasında bugünkü Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit de vardı.
İsmail Rüştü Cirit, Recep Tayyip Erdoğan’ın okuduğu şiir nedeniyle aldığı mahkûmiyetin adli sicil kaydından silinmesine karar veren eski Üsküdar 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı’ydı. Yargıtay üyeliğine de, HSYK kararı ile AKP döneminde seçilmişti.
AKP’nin “sessiz devrimi”ydi, casusluk cemaatini 15 Temmuz gecesine taşıyan...

İtibar
Casusluk cemaatinin uydurmaları ile açılan davalardan yargılanan askerlere “iadei itibar” verileceği açıklandı.
Ya, o davaların bedenlerinde ve ruhlarında açtığı yaralar nedeniyle bugün aramızda olmayan Kuddusi Okkır, Engin Aydın, Uçkun Geray, İlhan Selçuk için ne yapacaklar?
“Hepimiz ahmağız” deyip geçiştirecekler mi?

Cemaatçilerin hamisi
Cunta girişimi gecesi casusluk cemaatine tam teslim olan TRT’de deneyimli kadrolar İbrahim Şahin’in Genel Müdürlüğü döneminde tasfiye edilmişti.
Çoğunluğu Cumhuriyetçi olan o kadroların yerine casusluk cemaatinin adamları getirilmişti.
Samanyolu Televizyonu’ndan (STV) Ahmet Böken TRT’de Haber Kanal Koordinatörlüğü’ne getirilmiş, STV Haber Müdürü Ahmet Torun ile yine STV’den Cavit Atasever de Merkez Haberler Müdürlüğü’nde editör olarak görevlendirilmişti.
Bu isimlerle birlikte, İbrahim Şahin’in TRT’ye yönetici yaptığı Hüseyin İşler (önce İnsan Kaynakları Dairesi Başkanı, sonra Genel Müdür Yardımcısı) Ahmet Koyuncu (Genel Müdür Yardımcısı) ve Ergenekon uydurmalarını TRT ekranına taşıyan Rahmi Şener, cunta girişiminden sonra açığa alındı.
Yine İbrahim Şahin’in cemaatçilerin Cihan Haber Ajansı’ndan TRT İstanbul Haber Müdürlüğü’ne taşıdığı Seyid Kılıç da tutuklandı.
Cemaatçilerin hamisi İbrahim Şahin ise, hâlâ Samsun Valisi. AKP’nin atadığı yerde oturuyor.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları