Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Yatay Geçiş Koşulları
Hacettepe’deki diploma töreninde olaylara neden olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in kızı Zeynep Çelik’in bir dizi işlem sonrası Acıbadem Üniversitesi’nden Hacettepe Tıp Fakültesi’ne geçirilmesi haberini kamuoyu aylar önce ilk kez acar muhabirimiz Sinan Tartanoğlu’ndan öğrenmişti.
Sinan, konuyla ilgili elindeki kimi notları belgeliğinde tutuyordu, bizim için çıkardı:
“Bakan Faruk Çelik’in kızı Zeynep Çelik’in, Acıbadem Tıp Fakültesi’nden Hacettepe Tıp Fakültesi’ne hak etmediği halde yatay geçiş yaptığı iddia edilmişti. ‘Bakan kızına torpil’ iddiasının arkasından, YÖK’ün kurumlararası yatay geçiş kurallarında değişiklik yapıldı. YÖK kararı ile yatay geçiş koşulları arasında yer alan ‘Öğrencinin kayıtlı olduğu programa kaydolduğu yıldaki yerleştirme puanının, geçiş yapmak istediği programın taban puanından en fazla 3 tam puan eksiği olmalıdır’ hükmü yürürlükten kaldırıldı. Zeynep Çelik, 31 Temmuz 2012 tarihli karardan kısa bir süre sonra 27 Ağustos 2012 tarihli Hacettepe Üniversitesi Yönetim Kurulu kararı ile üniversitenin tıp fakültesi 3. dönem İngilizce programına yatay geçiş yaptı.
Yatay geçişte taban puan uygulamasına son veren YÖK kararı, Zeynep Çelik’in yaklaşık 486 taban puanla öğrenci alan Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden, yaklaşık 554 taban puanla öğrenci alan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne geçiş yapmasını sağladı. Ayrıca Çelik, YÖK kararı ile yıllık ücreti 44 bin TL olan üniversiteden devlet üniversitesine geçmiş oldu. Böylece Çelik ailesi, kızlarının eğitimi için harcayacakları 176 bin liradan da kurtulmuş oldu.”
Bir bakan çocuğu uğruna ya Râb ne düzenler kuruluyor...
AA’ya Sorular
AA Genel Müdürü Kemal Öztürk’ün, ajansın kullanılmayan rüçhan haklarından bir kısmını üstüne alması sonrasında gelişen olaylar boyutlanıyor. CHP’li Umut Oran, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’e verdiği soru önergesi, önemli savlar içeriyor. Oran, “Öztürk’ün yakın arkadaşı Seyfettin Mut aracılığıyla Toprak Ajans isimli bir şirket kurulduğu ve AA’nın ihale yapmaksızın 301 personelini bu şirket üzerinden taşeron olarak çalıştırdığı bilgisinin doğru olup olmadığına” ilişkin yanıt istediği önergede, şu sorulara karşılık arıyor:
“Toprak Ajans’a aylık olarak 1 milyon 350 bin TL ödendiği, ancak aynı işin AA’nın kadrolu elemanlarınca yapılması durumunda maliyetin 1 milyon TL’de kalacağı, bu nedenle aylık 350 bin TL kamu zararı oluştuğu duyumu doğru mudur?
Kemal Öztürk’ün kaç adet makam otomobili bulunmaktadır, bunların marka model ve yaşları, satın alınma ve kiralanma tarihleri nedir? Ankara’da Audi A6, İstanbul’da VW Passat ve İzmir’de ayrı bir aracın makamı için kiralandığı Ankara’daki araç için aylık 4 bin 750 TL ödendiği bilgisi doğru mudur?
İstanbul’da iki yıllığına tutulan büroya 1 milyon TL’nin üzerinde masraf yapıldığı bilgisi doğru mudur?
AA’ya 1 Ocak 2002 tarihinden bu yana Hazine’den aktarılan para yıllık olarak kaçar TL’dir? Önceki yıllarda 60 milyon TL civarındaki AA yıllık bütçesinin Kemal Öztürk döneminde 130 milyon TL’ye çıktığı doğru mudur?
Yurtdışında açılan ve tutulan büroların tadilat ve tamirat işlerinin tamamının Ayşe Usta isimli iş kadınına ait Proje Ofis isimli şirketin de aralarında bulunduğu farklı firmalar üzerinden gerçekleştirildiği, Kemal Öztürk’ün Ankara’daki makam odasının da yine aynı kişi tarafından son 2 yıl içerisinde 5 kez değiştirildiği doğru mudur?
Kastamonu, Sakarya, İstanbul, Antalya, Ağrı müdürlükleri ile Lübnan, Mısır ve Gazze AA temsilciliklerindeki tadilat-tamirat-tefrişat işlerini hangi şirketler kaç TL’lik bedellerle gerçekleştirdi?”
Umut Oran, AA Genel Müdürü’nün peşini bırakmayacak gibi gözüküyor. Başka sorulara da yanıt istedi. Onlar da pazartesiye...
Onarım Bahanesi
Lice’deki olaylar, Kayacık Jandarma Karakolu’nun onarımı nedeniyle alevlendirilmişti.
Peki, onarım “barış süreci” dedikleri şey döneminde mi gerçekleştirilmişti?
Belgelere bakalım:
Kayacık, idari olarak bucak merkezidir. İlgili yasaya göre, jandarma bucaklarda takım komutanlıkları düzeyinde örgütlenir. Bucak müdürlüklerinin kaldırılmış olmasına karşın mülki örgütlenme modeli korunduğundan tüm bucaklarda jandarma birlikleri faaliyetlerini sürdürüyor. Bucaklardaki jandarma birliklerinin kuruluşları oldukça eski ve Cumhuriyet öncesi döneme dayanıyor.
Lice ilçesi Kayacık’ta Jandarma Karakol Komutanlığı binası yapım işi; Hazro ve Kulp karakol binaları ve altyapı çevre düzenlemesi ile birlikte 18 Temmuz 2012’de TOKİ tarafından 11 milyon 500 bin liraya Yeni Fidan Şirketi’ne ihale edilmiş. Sözleşme, 2 Ağustos 2012’de bağıtlanmış. Yapım süresi ise 610 gün.
Yani karakol inşaatının ihalesi, “barış süreci” denen şeyden çok önce yapılmış. PKK’nin protestoları, işin bahanesi anlayacağınız...
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti