Belediyeleri savunmak, başkanlara sahip çıkmak
Mehmet Şakir Örs
Son Köşe Yazıları

Belediyeleri savunmak, başkanlara sahip çıkmak

22.11.2024 04:00
Güncellenme:
Takip Et:

Yerel yönetimler alanı ve özellikle de muhalif başkanlarca yönetilen belediyeler, ilginç bir mücadeleye sahne oluyor. Buralarda iktidarla muhalefet arasında adeta bir bilek güreşi yaşanıyor. Başta büyük iller olmak üzere, çok sayıda belediyenin CHP’li başkanlarca yönetildiği Ege Bölgesi de doğal olarak bundan etkileniyor. Muhalif belediyeler, siyasi iktidar tarafından adeta kuşatma altına alınıyor, mali kıskaç uygulanıyor.

Tabii asıl önemli kuşatma, Ekrem İmamoğlu’nun yönettiği İstanbul ve Mansur Yavaş’ın yönettiği Ankara büyükşehir belediyelerinde yaşanıyor. Halkın güveni ve tercihleriyle seçilen bu başkanlar, ‘konser giderleri’ gibi sıradan bir konu üzerinden itibarsızlaştırılmaya çalışılıyor. İlginç olan, bu suçlamanın, her iki kent başta olmak üzere, ülkenin birçok kentinde yüz binlerce insanın meydanlara toplandığı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının hemen ardından yapılmış olması. Doğrusu insan, ‘acaba bu kutlamaların öcü mü alınmak isteniyor’ diye düşünmeden edemiyor! Aslında iktidarın elindeki bir ilçe belediyesi olan Menemen’de yapılan konser harcamaları ve bunlarla ilgili herhangi bir soruşturma açılmamış olması bile, siyasal iktidarın bu konudaki tezlerini boşa düşürüyor ve çifte standardını ortaya koyuyor.

ELİ KOLU BAĞLI BELEDİYE!

İktidarı elinde tutanlar, her fırsatta, ama özellikle de muhalif başkanlarca kazanılan yerel seçimler sonrasında, hep ‘eli kolu bağlı başkan’ tanımını öne çıkarmışlardı. Amaçları kendilerine rağmen muhalif başkanların hizmet üretemeyecekleri ve dolayısıyla başarılı olamayacakları savıydı.

Halbuki hiç de öyle olmadı. Başta büyük kentlerde olmak üzere, CHP’li muhalif başkanlar; onca baskıya ve engellemeye karşın, başarılı oldular ve oluyorlar. Bu durum siyaseten iktidarı rahatsız ediyor ve muhalif belediyelerle / başkanlarla ilgili olumsuz algı oluşturmaya itiyor.

KUŞATMAYI AŞMAK

Olumsuz algı oluşturma çalışması, aynı zamanda muhalif belediyelerin ve başkanların etkisizleştirilmesi anlamına da geliyor. Kayyum siyaseti de bu algı oluşturma ve itibarsızlaştırma çabalarının somut yansıması oluyor. Ancak halk ve özellikle de muhalif başkanlarca yönetilen kentlerde yaşayan yurttaşlar, yaşananları görüyor ve vicdanlarıyla yorumluyorlar.

Muhalefet özellikle de ülkenin birinci partisi CHP, baskıya ve soruşturmaya uğrayan belediyelerini tüm gücüyle savunmalı ve başkanlarına sahip çıkmalıdır. Merkezi yönetimin muhalif belediyelere ve başkanlara yönelik kuşatması, ancak böylesi bütünlüklü ve etkili bir çalışmayla aşılabilir.

KAMUCU VE HALKÇI ANLAYIŞ

Muhalif başkanlara ve belediyelere yönelik kıskacı aşmanın bir başka önemli yolu, o yörelerde, kentlerde kamucu ve halkçı belediyecilik anlayışını tam anlamıyla egemen kılmaktır. Belediyeler ve başkanlar; kentlileriyle, çalışanlarıyla bütünleşmeli ve her yerde hizmetleriyle öne çıkmalıdır.

Kamucu ve halkçı belediyeciliği savunan, uygulayan başkanlara, yurttaşlar da sahip çıkacaktır. Bu kent yönetimleri, merkezi iktidara hazırlanan muhalefetin, CHP’nin, siyasal referans alanları olacaktır. Yurttaş kentinde, yöresinde gördüğü, sınadığı bu siyasal ve yönetsel anlayışı, merkezi yönetime de taşıyacaktır.

***

Adalet buluşmaları

Ana muhalefet CHP’nn yeni programına yönelik saha çalışmaları başladı. Bu bağlamda ilk olarak İzmir ve Ege’den başlamak üzere ‘Adalet buluşmaları’ başlığıyla etkinlikler düzenlendi. Adalet buluşmalarının sonraki günlerde diğer bölgelerde de yapılacağı açıklandı.

CHP Genel Merkezi’nde gölge adalet bakanlığı görevini yürüten Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen’in koordinasyonunda düzenlenen buluşmalara; toplantı temasına uygun olarak çağrılan sivil toplum temsilcileri katıldı.

İZMİR BULUŞMASI

İzmir buluşmasının teması ‘şiddetle mücadele’ idi. Karabağlar’da düzenlenen toplantıya ev sahipliği yapan CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, ‘AKP’nin mayasında adalet yok’ dedi. Genel Merkezi temsilen katılan Muğla Milletvekili Cumhur Uzun ile Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül,  ülkede yaşanan adaletsizliklere örnekler verdiler.

Bizce İzmir buluşmasının ilginç yönü eski İyi Partili, yeni CHP’li Prof. Dr. Bahadır Erdem’in katılımı ve konuşmasıydı. Önceki dönemde İyi Parti adına sıkça ekranlara çıkan Erdem’in İzmir buluşmasında bulunması, aynı zamanda geçmişte İyi Parti’ye destek vermiş İzmirli seçmenlere de toplanılması gereken yer konusunda mesaj veriyordu.

MUĞLA BULUŞMASI

Muğla’daki ‘Adalet buluşması’nın ana teması, ‘çevre mücadelesi’ydi. Bu tema doğrusu yöre ile çok örtüşüyordu. Toplantının açılış konuşmasını yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, 22 yıllık AKP iktidarının yarattığı adaletsizlikleri sıralayarak, bu yıkıma karşı yapılacakların ve çözümlerin belirleneceğini söyledi.

Toplantıya katılan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, yöredeki çevre mücadelelerinden örnekler verdi. Aras’ın önemli mesajı çevre mücadelesi veren köylülerin ve çevrecilerin yalnız bırakıldığı oldu. Aras, çevre mücadelelerine daha çok destek verilmesi çağrısı yaptı.

SONUÇ BİLDİRGELERİ

Adalet buluşmalarının ardından, İzmir’de ve Muğla’da sonuç bildirgeleri yayımlandı. İzmir buluşması bildirgesinde: 22 yıllık AKP iktidarında artan şiddet olaylarına çözüm bulunamadığı belirtilerek, muhalefetin haklı uyarılarının göz ardı edildiği vurgulandı.

Muğla buluşması sonuç bildirgesinde ise mevcut anayasaya uymayan iktidarla hiçbir biçimde yeni anayasa yapılamayacağının altı çizildi. Çevrenin ve ormanların korunması için her türlü mücadelenin verileceği açıklandı.   

***

İzmir’in dijital deneyim merkezi

İzmir Ticaret Odası’nın (İZTO) bizim iş yaşamımızda önemli bir yeri var. 1990’lı yıllarda İzmir’de eşimle birlikte kurduğumuz ‘İletişimevi’ nedeniyle, uzun yıllar İZTO’nun üyesi olduk. Ondan daha da önemlisi İzmir’in ticaret ve ekonomi tarihini, dolayısıyla İZTO’nun yüzyıllara yayılan tarihçesini   araştırıp yazdık (Yüzyıllar Köprüsü - 19. Yüzyıldan 21. Yüzyıla İzmir Ticaret Odası Tarihi). 2002 yılında yayımlanan bu kapsamlı eser nedeniyle, tam da 2000’li yıllara girilirken, uzun süre İZTO arşivlerinde çalışma yaptık. İşte bu nedenlerle, kendimizi bu camiaya yakın sayarız.

İZTO, İzmir’in ekonomik ve sosyal hayatında önemli bir işleve sahiptir. Oda tarafından kurulan İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin bile, tek başına kentin eğitim alanında önemli bir ağırlığı vardır. İZTO, hemen her dönemde İzmir’de yenilikçiliği temsil etmiştir. İşte teknoloji ve eğitim alanındaki son hamlelerinden biri de yeni oluşturulan ‘Dijital Deneyim Merkezi’ oldu. Başkan Mahmut Özgener’in daveti üzerine, biz de merkezin tanıtım toplantısına katıldık.  

İzmir Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, İZTO, EBSO, İTB, EİB, EGİAD, ESİAD’ın katkılarıyla kurulan ‘İnovasyon ve Girişimcilik Merkezi’ bünyesinde faaliyet gösterecek ‘Dijital Deneyim Merkezi’, özellikle çocuklara ve gençlere yönelik hizmet verecek. Özellikle 7-14 yaşlarındaki çocuklar ile gençlerin bilim ve inovasyon dünyası ile tanışması; sanal, artırılmış gerçeklik uygulamaları ile tüm ziyaretçilere hizmet vermesi amaçlanıyor.

İzmir’in dijital dünyaya açılan kapısı olması hedefiyle kurulan bu merkezi, doğrusu biz de önemsiyor ve başarılı olmasını diliyoruz. Bütün dünyada yenilikçi teknolojik uygulamaların öne çıktığı günümüz koşullarında; çocuklarımız ve gençlerimiz için böylesi merkezler ve uygulamalar mutlaka yararlı ve verimli olacaktır. Önümüzdeki süreçte, iş ve güç birliği içinde, bu çalışmaların daha da artırılması ve geliştirilmesinde sonsuz yararlar var.  

Yazarın Son Yazıları

Egeliler ‘Hadi gari’ diyor!

Ege ve Egeli ile özdeşleşmiş bir ifade vardır. Egeliler günlük yaşamda çok sık “Hadi gari” sözcüklerini kullanırlar. Bu ifade, içinde bulunulan duruma göre bazen bir hayret ifadesidir bazen de bir hareketlenme çağrısıdır.

Devamını Oku
05.12.2025
Halkın bütçesi

Bütçe görüşmeleri ve tartışmaları, ekonomi-politik değerlendirmeler açısından büyük önem taşır.

Devamını Oku
02.12.2025
CHP kurultayı ve Ege

Cumhuriyetin kurucu ve ülkemizin birinci partisi Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 39. olağan kurultayı, bugün Ankara’da toplanıyor. 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde neredeyse bütün Batı Anadolu’yu CHP kırmızısına boyayan Egeli seçmenlerle CHP arasında çok köklü ve güçlü bağlar var.

Devamını Oku
28.11.2025
Umut ve direniş kurultayı

Günlerdir İBB iddianamesini ve CHP’ye yönelik yargısal kuşatmayı tartışıyoruz.

Devamını Oku
25.11.2025
Ekolojik yaşam savunucuları

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP30) Brezilya Belem’de çalışmalarını sürdürürken ülkemizin ekolojik yaşam savunucuları da alanlara çıkıyorlar.

Devamını Oku
21.11.2025
Umudu örgütlemek ve büyütmek

Küresel kapitalizmin neden olduğu ve otoriter siyaset anlayışlarının daha da ağırlaştırdığı iktisadi ve siyasal bunalımlar, bütün dünyada katmerlenerek devam ediyor.

Devamını Oku
18.11.2025
Asfalyalar atmasın!

Kış mevsimi kendini hissettirmeye başladı. Kış mevsiminin oldukça zor ve zorlu koşulları var. Öncelikle ısınma ve giyinme giderleri dar gelirli ailelerin belini büküyor. İçinde bulunduğumuz koşullarda elektrikle ısınmaya çalışmak, aile bütçeleri açısından başlı başına bir yıkım haline geliyor.

Devamını Oku
14.11.2025
Küresel adaletsizlik ve otoriterlik

Emperyalizme karşı duruşun ve mücadelenin simgesi, Kurtuluş Savaşı’nın önderi Mustafa Kemal Atatürk’ü; vefatının 87. yılında saygıyla andık, anıyoruz.

Devamını Oku
11.11.2025
Yerele darbe!

Bir zamanlar yereli güçlendireceğiz, yereli daha çok yetkilendireceğiz diyerek iktidara gelenler, son dönemde tam tersi işlere yöneliyorlar.

Devamını Oku
07.11.2025
CHP ile uğraşmayı bırakın!

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk genel başkanı olduğu CHP, Cumhuriyetin kurucu ve ülkemizin birinci partisi.

Devamını Oku
04.11.2025
Doğa ve iklim uyarıyor!

Son dönemde doğa ve iklim koşullarındaki gelişmeler, değişimler günlük hayatımızı derinden etkilemeye başladı. Deprem tehlikesi ve iklim krizi artık hepimizi daha çok ilgilendiriyor. İzmir ve Ege Bölgesi de bütün bu gelişmelerden alabildiğine etkileniyor.

Devamını Oku
31.10.2025
Cumhuriyet ve demokrasi

Demokrasi, Cumhuriyetle birlikte düşünülmesi ve birlikte anılması gereken çoğulcu, halkçı yönetsel sistemdir, anlayıştır. Her ikisi de birbirini bütünler ve tamamlar.

Devamını Oku
28.10.2025
Ege’nin Cumhuriyet sevdası

Yeni bir Cumhuriyet bayramı kutlaması daha yaklaşıyor. Başta Ege ve Egeliler olmak üzere bütün halkımız, Cumhuriyetin 102. yaşını coşkuyla kutlamaya hazırlanıyor.

Devamını Oku
24.10.2025
‘Asgari’ hayatlar

Yıl sonu yaklaşırken çalışanların ve emeklilerin büyük çoğunluğunu yeni yıl maaş artışlarının telaşı sarar.

Devamını Oku
21.10.2025
Tarım ve gıda, temel sorun

Dün 16 Ekim Dünya Gıda Günü’ydü. Bu anlamlı gün nedeniyle uzmanlar ve ilgili kuruluşlar konuyla ilgili açıklamalar yaptılar.

Devamını Oku
17.10.2025
‘Metal fırtına’

Türkiye’nin emek tarihinde metal emekçilerinin çok ayrı bir yeri vardır.

Devamını Oku
14.10.2025
CHP’de il kongrelerinden olağan kurultaya

Türkiye’nin kurucu-ülkenin 1. partisi Cumhuriyet Halk Partisi, kongreler ve kurultay sürecini yaşıyor. Önce mahalle delegelerinin seçimi ile başlayan süreç, ilçe kongreleri ile devam etti. Şimdi sırada il kongreleri var.

Devamını Oku
10.10.2025
Halk siyaseti

TBMM’nin açılışı sonrasında ortaya çıkan fotoğraflar, siyaset çevrelerinde tartışılmaya devam ediyor.

Devamını Oku
07.10.2025
Halk silkeleniyor!

İktidarın muhalif belediyeleri yönetsel açıdan kuşatması ve mali olarak silkelemesinin faturası doğrudan halka çıkıyor. Muhalif belediye başkanlarınca yönetilen kentlerde yaşayanlar, bu silkelemelerden alabildiğine etkileniyorlar.

Devamını Oku
03.10.2025
Derin yoksulluk

Ülkemizde büyük çoğunluğun temel gündemini ekonomik sorunlar oluşturuyor.

Devamını Oku
30.09.2025
Toprağıma, zeytinime dokunma!

Ege’de çevre sorunları ile birlikte çevre mücadelesi de büyüyor. Özellikle Muğla yöresinde kömür ve maden çıkarma amaçlı doğaya müdahaleler sürüyor. Ege’nin simge ağacı zeytin başta olmak üzere tarım ve orman alanları zarar görüyor. Verimli tarım toprakları yok ediliyor.

Devamını Oku
26.09.2025
‘Ev-Genç’liler!

Geçmiş dönemlerde siyasal ve toplumsal alanlarda gençlikten söz edilirken usa önce “Dev-Genç” gelirdi.

Devamını Oku
23.09.2025
Üreticiye darbe üstüne darbe!

İçinde bulunduğumuz aylar, Ege’nin tarım kesiminde hasat dönemidir.

Devamını Oku
19.09.2025
Siyasal direniş

Ülke ve halk olarak çok ilginç günlerden geçiyoruz.

Devamını Oku
16.09.2025
İktidar, İzmir’e kör ve sağır!

Ülkemiz genel anlamda zor ve zorlu bir dönemden geçiyor. Başta siyasal ve toplumsal gerginlikler olmak üzere, pek çok sorun halkı olumsuz etkiliyor. Ekonomik-sosyal sorunların dayanılmaz ağırlığı, yurttaş çoğunluğunun günlük yaşamını adeta bir cendereye dönüştürüyor.

Devamını Oku
12.09.2025
Yeniden kurtuluş ve kuruluş

Bugün 9 Eylül İzmir’in kurtuluş günü

Devamını Oku
09.09.2025
‘Uçun kuşlar uçun İzmir’e doğru...’

Güz döneminin başlangıcı olan eylül ayını doğrusu çok severiz. Yaz aylarının aşırı sıcağından, rehavetinden, tatil havasından çıkışı ifade eder.

Devamını Oku
05.09.2025
Barış arayışı ve mücadelesi

30 Ağustos Ulusal Bağımsızlık Günü ile 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü ardı ardına kutladık. Ulusal Kurtuluş Savaşı ile bağımsızlığını kazanmış ve Cumhuriyeti kurmuş bir ülkenin yurttaşları olarak ulusal bağımsızlık ve barış günlerini birlikte kutluyor ve ortaklaşa sahipleniyoruz.

Devamını Oku
02.09.2025
İzmir Fuarı, Cumhuriyetin halk okuluydu

İşte yine İzmir’in “fuar günleri” geldi. Bizler, İzmirliler olarak bir İzmir Enternasyonal Fuarı’na (İEF) daha ulaşmanın sevincini yaşıyoruz.

Devamını Oku
29.08.2025
‘Daima Demokrasi’

Dünyada otoriter liderler arttıkça ve otoriterlik tırmandıkça, demokrasinin değeri-önemi daha iyi anlaşılıyor.

Devamını Oku
26.08.2025
Aydın’da yeni dönem

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun CHP’den istifa edip iktidar partisine geçmesinin yankıları sürüyor.

Devamını Oku
22.08.2025
Emek vurgunu!

Ülkemizde emeğiyle, alın teriyle geçinmek zorunda olan geniş toplumsal kesimler, en zor ve zorlu dönemi yaşıyorlar.

Devamını Oku
19.08.2025
‘Üzüm bizim canımız...’

‘Üzüm bizim canımız...’

Devamını Oku
15.08.2025
CHP'de örgütsel yenilenme

Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) kongreler-kurultay süreci başlıyor.

Devamını Oku
12.08.2025
CHP, Ege’de yeni döneme hazırlanıyor

CHP, Ege’de yeni döneme hazırlanıyor

Devamını Oku
08.08.2025
Mağduristan!

Bu iktidar döneminde, toplumda geniş kapsamlı mağduriyetler oluştu ve çok sayıda mağdur yaratıldı. Türkiye bir bakıma mağdurlar ülkesi oldu ve adeta “Mağduristan”a dönüştü! Üstelik son yıllarda mağduriyetler ve mağdurlar daha da artıyor.

Devamını Oku
05.08.2025
‘Susuz Yaz’

‘Susuz Yaz’

Devamını Oku
01.08.2025
Emekçinin, emeklinin çığlığı!

Ülkemizde ekonomik ve sosyal koşullar giderek ağırlaşıyor. Emekçiler ve emekliler için yaşam her geçen gün daha da çekilmez hale geliyor. Dar gelirli ve yoksul yurttaşlar, hayatın zorlukları ile başa çıkmakta zorlanıyorlar.

Devamını Oku
29.07.2025
Tarıma, tarımcıya vuran vurana!

Tarıma, tarımcıya vuran vurana!

Devamını Oku
25.07.2025
İktidarın açmazı

Siyasi iktidar, son dönemde izlediği politikalarla, başta kendi tabanı olmak üzere tüm seçmenlerin kafasını karıştırıyor.

Devamını Oku
22.07.2025