Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
‘Charlie Hebdo’ Sonrası
“Charlie Hebdo” saldırısından sonra gerek “AB” ülkelerinde, gerekse ülkemizde, dini özellikle de İslam’ı ele alan yazılar, dile getirişler yoğunlaşarak arttı, yaygınlaştı.
Ülkelerinin gündemine oturan her türlü konuya karşı, toplumun düşüncesini, görüşünü sayılara döküp yüzdelere vurarak belirleyen “Batı”nın, bu konuda elde ettiği sonuçlar bir patlamaya gidişin uyarısı gibiydi.
“2013” yılında yapılan bir çalışmaya göre “Avrupalılar”, “İslam dini”nin ulusal kültürlerine, diğer inançlara (ateizme) kıyasla daha büyük bir “tehdit” oluşturduğunu düşünüyorlar.(1)
Ayrıca, “terör”e bir nitem (sıfat) eklenip, “İslam”ı “terör”le bağdaştırarak oluşturulan “İslami Terör” kavramı, özellikle “ABD”deki “İkiz Kuleler” saldırısından sonra dünya kamuoyu gündemine iyice oturtulup perçinlendi.
Her ne denli İslam dünyasından bu saldırının “İslam” diniyle bir ilişkisi olamayacağını vurgulayan açıklamalar birbirini izlediyse de, ilerleyen süreçte “İslami Terör”ün adım adım arttığı, “Batı”nın saymacalarıyla (anket) yıl yıl ortaya konmaya başlandı, kuşkusuz “emperyalizm”in bundaki payından, katkılarından hiç söz etmeden...
“Laiklik ilkesi”ni, “laik yaşam”ı onca yıldır benimsemiş “Türkiye”nin, “ılımlı” da olsa bir “İslam Devleti”ne dönüştürülmesine, laikliğe adım atmış İslam ülkelerine de yutturmaca bir “Arap Baharı” yaşatıp laikliğin üstünün çizilmesine, “Batı Emperyalizmi”nin katkısına hiç değinmeden...
İlmik ilmik örülen bu sürecin gelip dayandığı “Charlie Hebdo” saldırısının da “din” adına yapıldığı söylemi; tüm İslam dünyasında olmasa da, ülkemizde, “din” olgusunun bağlantılı olarak da “laiklik” konusunun “basın”da kapsamlı olarak ele alınmasına neden oldu.
“Cumhuriyet”te de, pek çok köşe yazısında bu konular üzerine ilginç değerlendirmeler yapıldı; bunlardan biri de “Leyla Tavşanoğlu”nun, “Anti-Kapitalist İslam” entelektüeli dediği “İhsan Eliaçık” ile yaptığı, “Pazar Konuğu” söyleşisinin de konusuydu. (25.1.2015)
“Peygamberlerin eleştirilebilir olduğuna dikkat çeken” Eliaçık, bu konuda “Kuran”dan örnek vermiyorsa da, “Peygamber’le alay edildiğinde ‘Nisa Suresi’nin
‘140.’ ayetinin gelmiş olduğunu” ve bu ayetle de:
“Konu değişene kadar alay edilen yerden uzaklaşın”
denildiğini belirtiyor.
Çok yerinde ama, bir başka yazıda da, “Allah’a ve Peygamber’e savaş açanların cezası, öldürülmek veya asılmak yahut çapraz olarak el ve ayakların kesilmek ya da yerlerinden sürülmek” olduğu “Maide Suresi”nden alınan “33.” ayetle ortaya kondu.(2)
Ayrıca bu yazıda “Tevbe Suresi”nden alıntılanan “41.” ayette de: “İsteyen, istemeyen hepiniz savaşa çıkın. Allah yolunda mallarınızı, canlarınızı ‘cihad’ edin” çağrısına da yer verildi.
Bu son iki alıntıda olduğu gibi, “cihat”, “ceza”, “savaş” çağrısı içeren ayetler, “7’den 70’e” varan yorumlarla ne denli yumuşatılsa da, İ. Eliaçık’ın verdiği “barış”a yönelik ayetlerle birlikte Kuran’da çokça yer aldığı da bilinen bir gerçektir.
Peki, İslam böyleyse öteki “tektanrılı” iki dinde durum nasıl diye sorulursa şu söylenebilir: İlk olan “Musa” dini yalnızca “İsrailoğulları”na, “Yahudiler”e özgü olduğundan, “İslam” gibi “evrenselliğe” uzanan “Hıristiyanlık”taki durum bu bağlamda önemlidir.
Bu dinin daha doğuş yıllarında oluşturulan “Kilise” örgütünün, kutsal kitapları “İncil”i -bir bakıma-tamamlayan “dogmalar” ortaya koyarak Hıristiyanlığı yürüttüğü dile getirilir.
Ne var ki, bu düzen “Kilise”nin inanılmaz bir boyutta “güç” kazanarak, siyasetleştirip “devlet”le boy ölçüşecek kertede dünyevileşmesine neden olacaktı ki bu da Hıristiyanlığın “İsa’nın hakkı İsa’ya, Sezar’ın hakkı Sezar’a” ilkesine ters düşmekti.
Sonuçta, “Rönesans”ın “Avrupa”ya getirdiği toplum yaşamındaki “yenilenme” dinde de, kilise dogmalarını yadsıyıp “Reformasyon” sürecini başlatarak, kutsal kitap ulusal dillere “çevrilip” okunacaktı.
“1789 Fransız Devrimi” ile de “din ve devlet” birbirinden bütünüyle ayrılarak, “laik yaşam”a geçilecekti; bu yaşam biçimi, “1804” tarihli “Fransız Medeni Kanunu” ile de yasalaştırılacaktı.
“İslam”da durum gelecek yazıya kaldı. Yarın “Beşiktaş”ta olalım!
Not: (1) “C.B.T” 1453/23 Ocak 2015
(2) Örsan K. Öymen / Aydınlık (18.1.2015)
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Emekliye iyi haber yok!
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- 350 bin 757 kez 'yazı-tura' atıldı... Sonuç şaşırttı!