Artist 2016 ‘Umulmadık Topraklar’da

16 Kasım 2016 Çarşamba

Artist 2016 “Umulmadık Topraklar” isimli geniş bir sergi, bir dizi panel ve performanslardan oluşan bir programla kapılarını açtı. Bağımsız sanatçı gruplarıyla birlikte sivil toplum kuruluşları ve toplumsal hareketlerin bir araya gelmesi ve ana salonda yer alan galerilerdeki sergilerle birlikte yepyeni bir görünüm ortaya çıkmış.
Bu bir anlamda 25 yılı geride bırakan Artist Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı’nın kendini yenilemesi, değişmesi anlamına da geliyor. Çeyrek yüzyılın biriktirdiği tüm alışkanlıkları ve tabii gelenekselleşen sanat fuarı anlayışını bir yana bırakıp yepyeni bir anlayış oluşturulmuş. Bu yeni anlayışın getirdiği dinamizm de tüm fuar alanına yansımış. Satış odaklı, satılan tabloların, işlerin toplam tutarını başarı ölçüsü olarak gören, gazetelerin sanat sayfalarında değil ekonomi bölümlerinde değerlendirilen fuarcılık anlayışına alternatif olacak bir bakış açısı oluşturulmuş.
Fuara ilk gününden beri emek veren, bu yılki proje danışma kurulunda da yer alan Ümit İyem büyük bir heyecanla Artist 2016’daki yenilikleri bizimle paylaştı. Fuarın konseptinden fuara katılan galerilere, düzenlenen sergilere dek bu değişim hemen her şeyi etkilemiş. Dikey yapı, fuarı konseptini, içeriğini önceden belirleyip gerçekleştirmek anlayışı terk edilip “Çok küratörlü yatay bir sanat örgütlenmesi deneyimi” hayata geçirilmeye çalışılmış. İlk yıl için bu yaklaşım hayata geçmiş gibi görünüyor.
Her an yeni bir sanat etkinliğinin gerçekleştiği o nedenle de sürekli farklılaşan, değişen bir fuar olmuş Artist 2016.
Ortak deneyimimiz olarak göçmenlik üzerine düşünmeye” çağırıyor Artist 2016. On küratör kendi bakış açılarına göre sergiler hazırlamış, konuyu ele almışlar. Fırat Arapoğlu fuar kataloğunda yer alan yazısında
Fuar alanında bir tür, mini ölçekli bir kent etnografyası kurulacağını söyleyebiliriz” diyor. “Farkındalık yaratmak” günümüzün en yaygın deyimlerinden. Sanata böyle bir işlev yüklemek tartışılması gereken bir şeydir ama sanat eserlerinin gün’den, yaşananlardan tamamen kopuk olmasını da anlamak mümkün değildir. Sanatın bu temel tartışma konusuna örnek oluşturabilecek işler var Artist 2016’da.
Artist 2016 Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı, TÜ- YAP Fuar ve Kongre Merkezi, Beylikdüzü’nde, 12- 20 Kasım 2016 tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.
Pazartesi akşamı düzenlenen törende çağdaş sanatlara önemli katkıları nedeniyle Sanatçı Onur Ödülü Gülsün Karamustafa’ya, Sanatsever Kurum Onur Ödülü ise Summart Sanat Merkezi’ne verildi.
Gülsün Karamustafa’nın retrospektif nitelikli kişisel sergisi “Chronographia” Berlin Hamburger Bahnhof Çağdaş Sanat Müzesi’nde sürüyor. O nedenle Artist 2016’da Gülsün Karamustafa için ayrılan alanda “Sineması” adlı bölümde sanatçının çeşitli dönemlerde gerçekleştirdiği video işleri ve “Kâğıt Üzerinde Gülsün Karamustafa” adıyla sanatçı ve işleri için gerçekleştirilmiş, afiş, billboard, katalog, davetiyeler ve Karamustafa’nın yaptığı kitap ve dergi kapakları, illüstrasyonlar sergilenmiş.
Sanatsever Kurum Ödülü verilen Summart Bora Koleksiyonu’ndan seçilen eserler de ayrı bir bölümde sergileniyor. Mete Bora 1989 yılında başlattığı koleksiyonundan seçmeleri İstanbul Seyrantepe’deki Summart’da sanatseverlere sunmakla kalmıyor, Summart’ın müzik dinletileri, sahne performansları, konferanslar, oyunlar ve sergiler sunan bir sanat merkezi olmasını hedefliyor. Görülmesi gereken bir yer.
Artist 2016 Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı 20 Kasım 2016 Pazar akşamına kadar ziyaretçilerini bekliyor. Kaçırmayın.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Ara Güler Müzesi 5 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları