Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali başlarken
2008 yılında festivalin ilk adımları atılırken üç şairin şairane yani gerçekleşmesi pek kolay görünmeyen bir hayaliydi İstanbul’da şiir festivali yapmak. “Şiirin başkenti” gibi güzel sıfatlarla anılsa da İstanbul’da sürekli yapılan bir şiir festivali yoktu. Adnan Özer ve Tuğrul Tanyol’la birlikte aylarca konuştuk, günlerce tartıştık, planlar, projeler yaptık, hayaller kurduk. Sonra da çalmadığımız kapı kalmadı. Herkes şiiri seviyor, şiir için bir şeyler yapmak, şiirin çok okunmasını, sevilmesini sağlamak istiyordu ama “Haydi bir kenarından siz de tutun, destek olun” dediğimizde akan sular duruyor, pamuk eller ceplere gitmiyordu. Çok umutsuzluğa kapıldık, olmaz dedik, olmayacak dedik ama hep hayaller ağır bastı ve isteyince oluyormuş aşamasına gelebildik. Doğan Hızlan’ın, İBB Kültür AŞ’nin, Dündar Hızal’ın katkıları ile ilk festival gerçekleşti. İstanbullular, şiirseverler festivale ilgi gösterdi. İstanbul’un semalarında bir hafta boyunca şiirler yankılandı.
İlki yapmanın ne kadar kolay olduğunu ikinci festival için hazırlıklara başladığımızda gördük. “Bir başlarsak devamı gelir” diyorduk. Öyle değilmiş. Türkiye gibi hareketli bir coğrafyada her şeyin her an değiştiği bir ülkede kalıcı, sürekli işler yapmanın ne denli zor olduğunu hemen her yıl yaşadık. Neyse ki şairler, şiirseverler vardı. Birçok şair dostumuz festivale destek verdi, kurullarda yer aldı, karşılıksız çalıştı.
Bu arada güzel gelişmeler yaşandı. Hiç şiir ve edebiyat festivali olmayan İstanbul, yıllar içinde şiir ve edebiyat festivalleri şehri hatta başkenti oldu. Hemen her ilçede uluslararası düzeyde şiir festivalleri yapılmaya başlandı. İstanbul Uluslararası Tanpınar Edebiyat Festivali kalıcılaştı. Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali de dokuzuncu yılına ulaştı. Bugüne kadar dünya ve Türk edebiyatından 150’den fazla şairi ve yazarı ağırlayan Şiir Festivali bu yıl içeriğini biraz daha geliştirerek öykü, roman ve çocuk edebiyatının temsilcilerinin de katılımıyla adına “edebiyat”ı da katarak İstanbullularla buluşuyor.
28 Eylül - 2 Ekim 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecek Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali’ne İngiltere, Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya, Slovenya, Avusturya, Almanya, Polonya, İsveç, Macaristan, Bosna Hersek, Lübnan, Fas, Suriye, Çin, Arjantin, Meksika, Avustralya ve Türkiye’den aralarında Abdülkadir Budak, Hüseyin Yurttaş, Gültekin Emre, Kader Sevinç, Seyyidhan Kömürcü, Gülce Başer gibi isimlerin yer aldığı 50’den fazla şair ve yazar katılıyor.
Shakespeare ölümünün 400’üncü yılında sonelerle Moda Sahnesi’nde ve Cemil Meriç doğumunun 100. yıldönümünde Oktay Taftalı ve Hüsamettin Arslan’ın katılacağı bir panelle anılacak. Gülhane Parkı’nda Şiir Kürsüsü kurulup isteyen tüm şairlerin şiirlerini okuması sağlanacak. Baki Asiltürk, Cenk Gündoğdu ve Ali Özgür Özkarcı, 2000’li Yılların Şiiri’ni tartışacak. Levent’te Sanayi Çarşısı’nda tamamen karanlık bir ortamda Karanlık İşler’de şiirler okunacak. İstanbullu mülteci şairler şiir okumalarında okurlarla buluşacak. Şiir ve müziğin iç içe geçtiği geceler yaşanacak. Festivalin gelenekselleşen ve büyük ilgi gören mekânları Yerebatan Sarnıcı ve 2 Ekim Pazar günü Kabataş’tan hareket edecek Şiir Hatları Vapuru’nun yanı sıra Pera Palas, Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi ve Emirgân Lale Müzesi gibi mekânlar şiir okumalarına ev sahipliği edecek. Doğan Hızlan, Beşir Ayvazoğlu, Haydar Ergülen, Eric Sadin, Gülşah Elikbank, Barış Müstecaplıoğlu, Ahmet Ümit, Mario Levi, Drago Jancar, Yavuz Ekinci, İbrahim Yıldırım, İskender Pala, Jason Goodwin ve Tarık Tufan, Mephisto, İnsan, Pages ve Minoa kitabevlerindeki söyleşi ve imza günlerinde okurlara yeni kitaplarını anlatacak. Gülnar Haco, Mevlana İdris, Fatima Şerafettin, Zeynep Sevde Paksu, Lila Prap Kasımpaşa Semt Konağı’nda çocuk okurları ile buluşacak. Festivalin programına edebiyatfestivali. org adresinden ulaşmak mümkün. Tüm etkinlikler ücretsiz.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- ‘Hepinize test yapalım, bakalım kim ne kadar geçiyor!’
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt