Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
'Riskli Ülkeler Kulübü'ne Hoş Geldiniz!..
Bir ülkenin dış piyasalardaki notunu bazen değerlendirme kuruluşları verdikleri notlarla belirlerken bir gösterge de kısa adı CDS olan Temerrütten Korunma Anlaşması fiyatlarıdır. Diyelim bir ülkenin devlet kâğıdına yatırım yaptınız ve bu yatırımdan başınız derde girmesin diye yatırımınızı sigorta ettirmek istiyorsunuz. Bu riski sigorta edenler ülkenin durumuna göre yatırımınızı sigorta etmenin fiyatını, sigorta primini (CDS) açıklıyorlar. Dolayısıyla, belirli zamanlarda ülkelerin CDS’lerine bakarak, kim ne kadar riskli, iflasa uzak ya da yakın, anlayabiliyorsunuz.
\nTürkiye’nin CDS’leri, yaşadığı son haftaların türbülansı ile arttı. Yani Türkiye kâğıtlarına yatırımın sigortasını daha yüksek prim öderseniz yapıyorlar.
\n2010’un Temmuz ayında 134’e kadar düşen Türkiye CDS’leri en parlak zamanındaydı. Sonrasında küçük dalgalanmalar gösterdi ama ağustosta fena fırladı ve 225’e çıktı. Bu, temmuza göre yüzde 21 artış demekti.
\n***
\nPeki Türkiye’nin bir tür dış itibarı böyle inerken, karizması çizilirken başkalarınınki nasıl? Bekleneceği gibi en kötü durumda olan, kâğıdı en itibarsız Yunanistan. İkinci sırada Portekiz ve üçüncü sırada Arjantin var. AB’nin 5 numarası İspanya’nın kâğıtlarına yatırım yapacakların ödeyeceği sigorta primi de yüksek. İspanya’yı Macaristan izliyor ve sonra sırayı Türkiye alıyor.
\nBorç kâğıdına en itibar edilen ülkeler ise tuzu kuru Çin ile Hindistan, sonra Meksika…
\nTürkiye’yi “Riskliler Kulübü”ne sokan en etkili unsur, 12 aylık toplamı 72.5 milyar doları bulan cari açığı. Milli gelirin yüzde 9’una yaklaşan bu cari açık, tabii ki, tüm uluslararası otoriteleri ürkütüyor ve açığın nasıl finanse edileceği merakla soruluyor.
\n***
\nÖnceki yazımda da belirtmiştim: AKP iktidarının bütün hesabı, ABD ve AB Merkez Bankalarının düşük faizle gevşeme politikasını devam ettirmesiyle sıcak paranın yeniden Türkiye’ye akması üstüne kurulu. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı da CNN Türk’te aynı şeyi söyledi. Ama papaz her zaman pilav yer mi? Cari açık bu boyutlara ulaşmışken hangi sermaye, Türkiye’ye nasıl akacak acaba?
\nKimse, mevsimsel etkilerle işsizliğin azalmış görünmesine aldırmıyor. Herkes de biliyor ki, mayıs ayında inşaat ve turizmin etkisiyle istihdam kımıldar. TÜİK, tarımı, yine işsizliğin kamuflaj malzemesi olarak kullanmış gönlünce. Nasılsa hesap soran yok… Mayıs istatistiklerinde 490 bin olarak görünen istihdam artışının yarısı tarımdan. Pes… Bu arada imalat sanayisinde istihdam artışı yok, yaklaşık 40 bin azalma var. Nedeni açık: İkinci çeyrekte büyüme durdu. Bunları biz biliriz de, el âlem bilmez mi? Bilir elbette. Onun için risk primini bir anda yüzde 20 yükselttiler ve girdik riskliler kulübüne…
\n\n\n
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!