Muzaffer Ergöz

Tunceli’de donan askerlerimiz ve..

20 Kasım 2018 Salı

Askerlerimiz donarak şehit oldu geçen ay sonunda. Konu hakkında açılan soruşturmalar ne durumdadır? Açıkçası doyurucu bir bilgi sahibi değilim. Çünkü kimse çıkıp da şu teknik ve idari nedenle bu elim donma vakaları olmuştur demedi veya dediler de bize ulaşmadı! Aklımızın yettiğince konuya bir yerinden bakalım istedim. Bu ülkenin şehirleri ne kadar bizimse dağları da bizimdir. O dağlarda hayatı idame ettirmek, yürümek, iş güç yapmak ciddi bir eğitim sorunudur.
Bu eğitim, ilgili kurumlarımızda kâğıt üzerinde vardır. Biz işin sportif yönünü ile ilgilenelim istedim.
Dağcılık federasyonumuz devletten aldığı paralar ile dağlarda hareket kabiliyeti olan gençlerimizi eğitmekte ve yetiştirmektedir. Bu kadar ciddi ve ağır eğitim alan gençlerimiz yıllara vursanız ciddi rakamlar ortaya çıkar. Bu gençler şimdi nerede ve kim bu gençlerin bilgi ve becerilerinden faydalanmaktadır işin birinci yönü.
Diğer bir yön de Kayak Federasyonu’nun yetiştirdiği, eğittiği gençler. Bu gençlerin de küçümsenmeyecek ölçüde dağda hareket kabiliyetleri vardır. Çünkü dağlarda hareket düz yerlerden çok farklıdır.
Gelelim en önemli konuya. Bir yetkili çıktı bar bar bağırdı. Bu ülkede meteoroloji yok mu diye? Evet bu ülkede meteoroloji var olmasına var da başka bir doğru daha var. Dağlarda hava rasat kabul etmez. Dağlarda hava mevzidir. Diğer bir deyişle dağın bir yerinde günlük güneşlik olan hava, elli metre sonra kara, tipiye ve dondurucu soğuğa döner.
Bu sorun dağcıların canını çok yaktığı için son teknoloji öyle tekstil ürünleri icat etti ki, giysiler vücut ısısını sürekli aynı tutabilme kabiliyetine erişti. Yani 25 derecede vücut ısısını korudukları gibi eksi 20 derece de yine ısıyı sabitliyor bu giysiler. Goretex Giysi teknolojisi son yıllarda bu sorunu ortadan kaldırmış durumda.
Şimdi gelelim işin püf noktasına! Son yıllarda zaten sayıları çok az olan liyakat sahibi üst düzey yöneticileri tamamen işten el çektirilmiş durumda. Bir de buna ikide bir değiştirilen bakan vesaire gibi yöneticileri eklerseniz, kim çıkar da bu kadar teknik detayı kullanıma sokar? Uluslararası toplantıların birinde İsrailli bir subaya sormuştum. Askeri konuda nasıl oluyor da bu kadar savaşan bir ordu yetiştirebiliyorsunuz? Adam tek ve kısa bir cevap verdi: “Eğer orduda elbiselerin rengini değiştirmek istersek bunu beş saatte yaparız. Bu süre Amerika’da 10 yıl alır. Bunun yanında sivillerin uygulamalarını sürekli takip eder ve her türlü bilgiyi, beceriyi, o donanıma sahip insanı içimize alırız.”  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Spor adamı Tunç Soyer 11 Haziran 2020
Spor adamı Mehmet Sekmen 30 Mayıs 2020

Günün Köşe Yazıları