EYT'lilere ilişkin çalışmanın SGK'ya etkisi, SGK personeli ne istiyor?
Nergis Şimşek
Son Köşe Yazıları

EYT'lilere ilişkin çalışmanın SGK'ya etkisi, SGK personeli ne istiyor?

25.11.2022 17:12
Güncellenme:
Takip Et:

Bugün kamuoyunu en meşgul eden konulardan biri şüphesiz Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) hakkında Hükümet tarafından yapılan ve Meclise gönderilmesine günler kalan Çalışma. EYT çalışması aslında çok yönlü bir çalışma. Sonuçları sigortalıları ve işverenleri ilgilendirdiği gibi, Çalışmanın gereğini yerine getirmekle yükümlü üçüncü bir taraf ise Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK). EYT’lilerin emeklilik öncesi ve sonrası işlemlerini yapacak ve sonuçlandırılacak olan SGK ve personelinin iş yükü maalesef hep göz ardı ediliyor.

Sosyal güvenlik bir insanlık hakkı olduğu gibi, ülkemizde anayasal bir hak olarak da yerini almış. 2006 yılına kadar farklı norm ve standartlarla sosyal güvenlik hizmeti veren Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve Sosyal Sigortalar Kurumu, bu tarihte Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altında birleştirilmiştir.

SGK gerek misyonu, gerek bütçesi, gerekse personel sayısı ve iş hacmi ile ülkemizin en önemli kamu kurumlarının başında geliyor.

 

SGK internet sitesi 2022/Ağustos dönemi verilerine göre SGK’nın iş yükünü oluşturan sigortalı, emekli ve sağlık sigortası yönünden bağımlıların sayıları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Ülke nüfusunun nerdeyse tamamına hizmet veren SGK, bu hizmetleri merkezde 3.397, taşra teşkilatında 29.849 kişi olmak üzere toplam 33.246 (26371 memur, 945 sözleşmeli, 5930 işçi) personel tarafından yürütüyor.

Kurumun 3 temel mevzuat alanı var. Sigortalama ve emeklilik, İşveren uygulamaları ve Genel Sağlık sigortası. Mevzuat çok geniş ve değişken. Kesinlikle bilgi birikimi ve  uzmanlık istiyor. 5510 sayılı Kanunla sosyal sigortalar uygulamalarında norm ve standart birliği sağlanmaya çalışılmış ancak, eski sigortalılar için mülga kanun hükümleri halen uygulanmaya devam edildiğinden, SGK çalışanı hem eski hem de yeni yasal düzenlemeleri bilmek zorunda.  Kurum tarafından ayda 350-400 bin civarında emekli aylığı bağlanıyor. Ortalama aylık bağlama süresi 10 gün.  Bunun yanı sıra sürekli yapılan yapılandırma ve ihyaya ilişkin düzenlemeler ile işler ekstra yoğunlaşıyor. En son 3600 ek gösterge ve beklenen EYT’lilere ilişkin düzenleme sonrası SGK çalışanlarının yükü oldukça artacak.

Peki SGK çalışanları bu kadar iş yoğunluğunun üstesinden gelecek bir motivasyona sahip mi?  

Eşit işe eşit ücret parolasıyla çıkartılan 666 sayılı KHK ile SGK personelinin özlük haklarında kayıplar olmuş. Personelin ikramiyeleri, ek ödemeleri ve fazla mesai ücretleri kesilmiş. Hizmetlisinden, şube müdürüne, eczacısından doktoruna kadar tüm çalışanlar mağdur edilmiş. Halbuki SGK’nın mevzuat ağırlıklı iş yüküne bakıldığında personelinin; Kurum hafızası ve bilgi birikimi, Kurum vizyonuna katma değerleri, hızlı sorun çözme ve kriz yönetimi, teknolojik gelişmelere uyum ve kullanma becerisi ile diğer kamu kurum ve kuruluşlardaki ortalama memur profilinin çok üstünde oldukları  görülüyor. SGK, memur-şef-şube müdürü hiyerarşisinde Kurum çalışma disiplini ve bilgi aktarımının en güzel örneği aslında.

Ancak gelinen noktada, 666 KHK ile birçok özlük hakları elinden alınmış sürekli artan iş yükü  ve sorumluluklar ve kötü yönetim ile motivasyonları iyice bozulan yetişmiş personel, gerek görev-sorumluluk-ücret dengesizliği ve gerekse kariyer planlaması sorunu nedeniyle çok daha az sorumlulukla aynı maaşı alabilecekleri ve kariyer planlaması yapabilecekleri başka kurumlara geçmenin yollarını arar hale getirilmiş.

İş yoğunluğu SGK’na benzer diğer kamu kurumlarına bakıldığında; İŞKUR çalışanları için iş ve meslek danışmanlığı, Adalet Bakanlığında çalışanlar için “Adalet Hizmetleri Tazminatı”, Sağlık Bakanlığınca sağlık çalışanlarına “Döner Sermaye Ödemeleri”, Milli Eğitim Bakanlığınca öğretmenlere “Ek Ders Ücretleri”, Belediyelerce ödenen “Denge Tazminatı” gibi daha birçok kurum için örneklendirilecek yöntemlerle çalışanlarına ek imkanlar sunulduğu görülüyor. SGK çalışanlarına iş yoğunlukları nedeniyle yapılan farklı bir ödeme bulunmuyor.

3600  Ek gösterge ve EYT’lilere ilişkin düzenlemeler nasıl bir iş yükü getirecek?

SGK çalışanları mevcutta zaten çok yoğun olan rutin işlerine ek olarak son günlerde yapılan iki düzenleme ile olağanüstü bir çalışma dönemine girmiş durumdalar. Bu düzenlemeler; 

1.3600 Ek Gösterge Düzenlemesi: 

Kamuoyunda 3600 ek gösterge çalışması olarak bilinen aslında tüm memurların ek göstergelerinde değişiklik meydana getiren yasal düzenleme 15/1/2023 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu düzenleme hem çalışan hem de emekli olan tüm memur ve bunların hak sahiplerini kapsıyor. Yasal düzenleme ile tüm memur ve memur emeklilerinin ek göstergelerinde artış oldu. Hatta ek göstergesi olmayan memura bile ek gösterge verildi. Bu durumda, halen çalışmakta olan 3.217.720 memur ile 2.396.226 memur emeklisi olmak üzere toplam 5.613.946 memur için SGK tarafından işlemler başlatılmış olup, çalışmaların Aralık ayının sonunda sonuçlandırılması bekleniyor.

2. EYT’lilere İlişkin Açıklanacak Düzenleme:

EYT  çalışmasının getireceği iş yükü daha ayrıntılı. İlk defa 8/9/1999 öncesi sigortalı olanları kapsayan (8/9/1999 öncesi çalışmaya başlayan yaklaşık 5,5-6 milyon arasında kişi bulunduğu tahmin ediliyor) bu çalışma için;

-8/9/1999 öncesi çalışmaya başlayanların müracaatları dışında bu tarihten sonra çalışmaya başlayanların da “kapsamda olup olmadıkları” hususunda müracaat etmeleri bekleniyor. Müracaatlar yazılı olabileceği gibi, şifahen bilgi alma talepleri de yoğunlaşacak.

- EYT’liler tarafından Kuruma önce, “Ne Zaman Emekli Olurum” dilekçesi verilecek ve gelecek cevaba göre (cevapların gecikmesi çok muhtemel) borçlanma başvuruları olacak, EYT’liler Kurum cevabını beklemeden, yılbaşında borçlanmalara gelecek zamdan etkilenmemek için eksik prim gün sayılarını tamamlamak amacıyla borçlanma başvurusunda bulunacak. 

- Bakan Vedat Bilgin’in en son yaptığı açıklamada da belirttiği üzere, EYT çalışmasında  yaş şartının kaldırılması halinde yaklaşık 1,5 milyon kişi emekli olabilecek durumda. Bunların aylık talebinde bulunması halinde, emeklilik dosyaları (hizmetlerinin toplanması, birleştirilmesi) hazırlanacak, bilgisayar ortamına girişleri yapılacak ve aylık bağlama işlemleri tamamlanacak.

Aslında SGK çalışanları böyle büyük ve kapsamlı çalışmaları daha önce de yaptı. En iyi örnek 2000 öncesi SSK emeklilerinin aylıklarına intibak yapılması. Düzenleme 2013/Ocak ayında yürürlüğe girdi ancak 2012 yılında bir yıl boyunca merkez teşkilatında çalışan yaklaşık 500-6000 personel tarafından 2,5 milyon dosya manuel olarak incelendi ve bilgileri bilgisayar ortamına aktarıldı. 

Vesselam EYT’lilerin müracaatlar başladı bile. 

O zaman birileri de SGK çalışanlarının taleplerine ve sesine kulak vermeli! SGK çalışanları ne istiyor?

SGK çalışanı 666 KHK ile elinden alınan hakları geri istiyor (ikramiyelerinin yeniden ödenmeye başlanması, ek ödeme oranlarının artırılması, fazla mesai ücretlerinin sürekli olarak ödenmesi).

SGK çalışanı benzer birçok kamu kurumunda çalışanlarına farklı adlar altında yapılan tazminat ödemesi istiyor. Yani özel hizmet tazminatlarının “Sosyal Güvenlik Tazminatı” adı altında en az 50’şer puan artırımlı olarak ödenmesini istiyor.

SGK çalışanı Maliye Bakanlığında olduğu gibi,  yaptığı işin niteliğine göre uzmanlık, (emeklilik uzmanı, işveren uzmanı, sigortalama uzmanı..vs) kadroları istiyor.

SGK personel sayısının artırılmasını istiyor.

 

Yazarın Son Yazıları

2026 yılı ocak ayında emekli aylıkları ne kadar artacak?

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
05.12.2025
Yönetici kadrosunda bulunduğu halde yöneticilere verilen hiçbir haktan yararlanamayan müdürlerin mağduriyetine bir yenisi eklendi

Yönetici kadrosunda bulunduğu halde yöneticilere verilen hiçbir haktan yararlanamayan müdürlerin mağduriyetine bir yenisi eklendi

Devamını Oku
03.12.2025
Torba kanunla prim borçları emekli aylıklarından kesilecektir

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
28.11.2025
Torba kanunla işveren prim teşviki dört puandan iki puana düşürülmüştür

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
21.11.2025
Torba kanunla, malullük, yaşlılık ve ölüm (MYÖ) sigortaları prim oranı artırılmıştır

Kanun teklifinin 20. maddesiyle 2026 yılı ocak ayı başı itibarıyla...

Devamını Oku
14.11.2025
Torba kanunla Bağ-Kur hizmet ihyasındaki prim oranı artırılmış ve genç girişimci desteği kaldırılmıştır

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
07.11.2025
Meclis’e sunulan torba kanunda hizmet borçlanması prim oranları artırılmıştır

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
31.10.2025
Torba kanunda sosyal güvenlik sistemine ilişkin yapılan düzenlemelerle sigortalı ve işverenlerin prim yükleri artırılmıştır

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
30.10.2025
Bağ-Kur’da prim çıkmazı

Bağ-Kur’da prim çıkmazı

Devamını Oku
25.10.2025
Kimler ‘küçük esnaf’ sayılacak?

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
24.10.2025
İktidarın hedefi kaçışı önlemek

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
23.10.2025
Bağ-Kur’lulara verilecek bir hak memurlar için emsal olur mu?

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
17.10.2025
Yıpranma payları emeklilik işlemlerine ne şekilde yansır?

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
10.10.2025
Birleşik hizmetler üzerinden ölüm aylığı bağlanması

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
03.10.2025
Ölüm sigortasında yasa kaynaklı adaletsizlikler

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
26.09.2025
Hak sahipleri için en düşük emekli aylığı uygulaması (3)

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
19.09.2025
Hak sahipleri için en düşük emekli aylığı uygulaması-II

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
12.09.2025
Hak sahipleri için en düşük emekli aylığı uygulaması (1)

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
05.09.2025
Bağ-Kur’luların hizmet kayıtları nasıl okunmalı?

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
29.08.2025
Vah çalışan ve emekli memurumun haline!

Vah çalışan ve emekli memurumun haline!

Devamını Oku
26.08.2025
Askerlik hizmetimi borçlanırsam EYT kapsamına girer miyim?

Sosyal güvenlik uzmanı...

Devamını Oku
22.08.2025
Yetim aylığı bağlanmasına ilişkin haklarım nelerdir?

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
15.08.2025
Prim iademe kanuni faiz uygulanır mı

Soru: 35 yıllık çalışması olan pratisyen hekim olup halen devlette çalışmaya devam ediyorum...

Devamını Oku
08.08.2025
Ölen annemin alamadığı aylıklar bize ödenir mi?

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
01.08.2025
Memurlara 9 yıl gecikmeli olarak verilen yarım zamanlı çalışma hakkı

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
26.07.2025
İkinci yükseköğrenimde yetim aylığım ödenir mi?

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
25.07.2025
İki aylığı da alabilir miyim?

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
18.07.2025
Emekli aylığı yönünden 2025’mi yoksa 2026 yılında aylık talebinde bulunmak mı avantajlı?

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
17.07.2025
Sadece çalışan memurlara verilen ilave ödeme tüm emeklilere verilmelidir!

Sosyal Güvenlik Rehberi...

Devamını Oku
11.07.2025
BAĞ-KUR tarım sigortalıları mağdur olmasın!

5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendindeki sigortalılar Bağ-kur tarım sigortalılarıdır. (Mülga 2926 sayılı Kanun kapsamındaki sigortalılar dahil) Bağ-kur tarım sigortalılarının, kanunla kurulu meslek kuruluşlarına (ziraat odaları, ziraat odalarının bulunmadığı yerlerde tarım il/ilçe müdürlükleri) ) kayıt tarihinden itibaren en geç bir ay içinde SGK’ya bildirimleri yapılmaktadır. Tarım sigortalıları kendileri de sigortalılık bildirimi yapabilmektedir.

Devamını Oku
08.07.2025
Doğum borçlanması yapabilir miyim?

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
04.07.2025
2025/Temmuz'da emekli aylıkları ne kadar arttı?

2025/Temmuz'da emekli aylıkları ne kadar arttı?

Devamını Oku
03.07.2025
Devlet memuruyum emeklilik koşullarım nedir?

Sosyal Güvenlik Rehberi...

Devamını Oku
27.06.2025
Bağ-Kur’u ödeyemedim. Nasıl emekli olurum?

Nergis Şimşek - Sosyal Güvenlik Rehberi

Devamını Oku
20.06.2025
2025/Temmuz’da emekli aylıkları ne kadar artacak?

Bağ-kur ve SSK emeklilerinin aylıkları, 5510 sayılı Kanunun 55. Maddesine göre...

Devamını Oku
15.06.2025
Rusya’da Türk işverenin yanında çalışacağım. Sigortalılık durumum nasıl olacak?

Nergis Şişmek: Sosyal Güvenlik Rehberi

Devamını Oku
13.06.2025
İsteğe bağlı sigorta prim borcum var. Nasıl emekli olurum?

Sosyal Güvenlik Rehberi...

Devamını Oku
06.06.2025
Yönetmelik değişikliği ile verilen hak nedir?

“Gelir” kavramı iş kazası veya meslek hastalığı halinde sigortalıya veya sigortalının ölümü halinde hak sahiplerine yapılan sürekli ödemeyi, “aylık” kavramı ise malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile vazife malullüğü halinde yapılan sürekli ödemeyi ifade etmektedir.

Devamını Oku
29.05.2025
Sosyal Güvenlik Sistemimizde Tarım Sigortası (III) - 2926 Sayılı Kanun-5510/4/B (4) Alt Bent)

2008/Ekim ayı itibariyle yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile...

Devamını Oku
29.05.2025
Sosyal güvenlik sistemimizde tarım sigortası - (II) (5510/EK 5.Madde)

Ülkemizdeki tarım sigortalılarının sosyal güvenlik sistemindeki yerini ve hangi kanunlar kapsamında hak ve yükümlülükleri bulunduğunu anlatmaya devam ediyoruz.

Devamını Oku
26.05.2025

İlgili Haberler