Ölen oğlumdan dolayı aylık bağlanır mı?
Nergis Şimşek
Son Köşe Yazıları

Ölen oğlumdan dolayı aylık bağlanır mı?

04.02.2025 04:00
Güncellenme:
Takip Et:

Soru: Oğlum sigortalı çalıştığı işte 2008 yılı mart ayında geçirdiği kaza sonucu öldü. Eşine ve 2 çocuğuna hem yetim aylığı hem de kazadan dolayı aylık bağlandı. Benim eşim öldü. 68 yaşındayım. Hiçbir yerden gelirim yok. Oğlumdan dolayı ölüm tarihinde aylık bağlanması için müracaat ettim ancak eşi ve çocukları aylık aldığı için talebim reddedildi. Çalışmaya başlayan torunumun aylığı kesildi. Şimdi müracaat etsem oğlumdan bana aylık bağlanır mı? Selvide K.

2008/Ekim ayından önce vefat eden sigortalılardan dolayı ana ve babalara ölüm gelir/aylığı bağlanması için aranan koşullar; ana ve babanın çalışmaması ve 2022 sayılı kanun hariç olmak üzere her ne ad altında olursa olsun gelir ve aylık almamasıdır. Bunun yanı sıra sigortalının eşi ve çocuklarından dolayı artan hissenin bulunması gerekmektedir.

Oğlunuzun 2008/Ekim öncesinde geçirdiği iş kazası sonucu öldüğü, hak sahibi eşine ve iki çocuğuna hem ölüm geliri hem de ölüm aylığı bağlandığı, eş ve çocuklardan dolayı aylığın tamamı ödendiğinden (eşin hissesi yüzde 50, çocukların her birinin hissesi yüzde 25) ve artan hisse olmadığından size ölüm gelir ve aylığı bağlanmadığı anlaşılmaktadır.

5510 sayılı kanunun geçici 1. maddesinde, 2008/Ekim ayından önce bağlanan gelir ve aylıkların artırılması, azaltılması, kesilmesi ve yeniden bağlanmasında mülga kanun hükümlerinin uygulanacağı öngörülmüştür. Diğer bir ifadeyle, 2008/Ekim ayından önce 506 sayılı kanun hükümlerine göre bağlanmış bir ölüm aylığının kesilmesi veya yeniden bağlanmasında 506 sayılı kanun hükümleri uygulanacaktır. Ancak 2008/Ekim öncesi ölen sigortalıdan dolayı yeni bir hak sahibine ilk defa aylık bağlanması durumunda hangi kanun hükmünün uygulanacağına kanunun geçici maddelerinde yer verilmediğinden, bu durumda olan hak sahipleri için 5510 sayılı kanunun 34. madde hükümleri uygulanmaya başlanmıştır. Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin geçici 4. maddesinde 05/12/2017 tarihinde yapılan değişiklikle; 2008/ Ekim öncesi ölen sigortalıların hak sahiplerine gelir veya aylık bağlanmasında, hak sahiplerine ilişkin koşulların tespitinde, sigortalının ölüm tarihi yerine, hak sahibi olma niteliğinin kazanıldığı tarihteki kanun hükümlerinin uygulanacağı öngörülmüştür.

Bu durumda, 2008/Mart ayında ölen oğlunuzdan dolayı artan hisse bulunmadığı için tarafınıza aylık bağlanmamış olmakla birlikte, bugün aylık talebinde bulunmanız halinde, hak sahipliği koşullarınız 5510 sayılı kanunun 34. maddesine göre değerlendirilecektir. Maddede ana/ babaya ölüm aylığı bağlanması için aranan koşullar;

- Eş ve çocuklardan artan hissenin bulunması (ana/babanın 65 yaşın üstünde olması halinde artan hisse şartı aranmaz),

- Diğer çocuklarından hak kazanılan gelir ve aylıklar hariç olmak üzere gelir ve/veya aylık bağlanmamış olması,

- Her türlü kazanç ve irattan elde etmiş olduğu gelirinin asgari ücretin net tutarından daha az olması,

Şeklinde belirlenmiştir. Ana/ babanın “her türlü kazanç ve iradının asgari ücretin net tutarının altında olması” durumu ise Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) denetmenlerince tespit edilmektedir.

Dolayısıyla, artan hisse bulunmazsa bile 68 yaşında olduğunuzdan, diğer koşulları yerine getirmeniz ve SGK’ye müracaatınız halinde, ölen oğlunuzdan dolayı tarafınıza hem ölüm geliri hem de ölüm aylığı bağlanabilecektir.

Soru: Babam SSK tarım sigortalısı idi. Yani 2925 sayılı kanun kapsamında prim ödüyor idi. 2024/Kasım ayında emekli olmadan vefat etti. Anneme ve bana ölüm aylığı bağlandı. Bu yıl temmuz ayında evleneceğim. Babamdan dolayı cenaze ve çeyiz yardımı alma hakkımız var mı? Kafiye A.

2925 sayılı kanun gereğince hak sahibi kız çocuklarına evlenme ödeneği ödenmediği gibi cenaze ödeneği, sadece iş kazası ve meslek hastalığı sonucu ölümler halinde verilmektedir. Dolayısıyla babanızdan dolayı tarafınıza cenaze ve evlenme ödeneği verilemez.

Soru: Babamdan dolayı yetim aylığı alıyorum aynı zamanda üniversite öğrencisiyim. SGK kapsamında part time olarak çalışma durumum var. Yetim aylığım kesilir mi? Canan T.

Ölüm sigortasında hak sahiplerine aylık bağlanmasına ilişkin koşulların düzenlendiği 5510 sayılı kanunun 34. maddesinde 27/3/2018 tarihinden geçerli olmak üzere yapılan değişiklikle, kız veya erkek çocuk ayrımı yapılmaksızın hak sahibi çocukların, 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yükseköğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurana kadar 4/a yani SSK kapsamında çalışmaları onlara aylık bağlanmasına veya bağlanan aylığın ödenmesine engel teşkil etmemektedir. Dolayısıyla, üniversite eğitiminizde, 25 yaşını geçmemek üzere öğrencilik durumunuz devam ettiği sürece 4/a kapsamında çalışsanız bile ölüm aylığınız ödenmeye devam edecektir.

Yazarın Son Yazıları

Ölen eş ve babadan ölüm aylığı bağlanır mı?

Ölen eş ve babadan ölüm aylığı bağlanır mı?

Devamını Oku
20.03.2026
Madencilerin emeklilik durumu ve yıpranma payları

Buna göre, tarafınıza yaşlılık aylığı bağlanırken SSK ve Bağ-Kur hizmet süreleriniz birleştirilir ve son fiili 7 yıllık hizmet süresi yani 2520 gün içerisinde hangi kapsamda hizmetiniz daha fazla ise o statüde tarafınıza aylık bağlanır. Maden yeraltında geçen çalışmalarınızın en az 1800 gün olması kaydıyla, bu çalışmaların ¼’ü prim ödeme gün sayınıza eklenir ancak bu çalışmaların ¼’ü olarak verilen yıpranma payları ise 2520 gün hesabında dikkate alınmaz.

Devamını Oku
13.03.2026
Bağ-Kur sigortalısı kazancına göre mi prim öder?

Sigortalının prime esas kazancıyla ilgili beyanı, beyanın yapıldığı tarihteki aydan başlanılarak dikkate alınmakta ve yapılmış olan bu beyan değiştirilmediği sürece sonraki aylar için de yapılmış sayılmaktadır. Beyan ettikleri kazanç tutarları; kanunun 82. maddesine göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının 30 katının altında kalan sigortalılar ile prime esas kazanç beyanında bulunmayan sigortalıların aylık prime esas kazancı, prime esas günlük kazanç alt sınırının 30 katı olarak belirlenmektedir.

Devamını Oku
06.03.2026
5434 kapsamında isteğe bağlı prim öderken Bağ-Kur’lu olanlar dikkat!

Soru: 5434 sayılı kanun kapsamında ödediğim isteğe bağlı primlerim aynı dönemde Bağ-Kur’lu olduğum için iptal edildi. Bu primleri Bağ-Kur hizmetlerime transfer etmek için sosyal güvenlik merkezine müracaat ettim. Talebim alınmadı. Kamu görevlileri tescil dairesine müracaat etmem söylendi. Bu konudaki mevzuat nedir? Mesut Ö.

Devamını Oku
27.02.2026
SSK sigortalılığım sona erince Bağ-Kur hemen devreye girer mi?

Buna göre, aynı anda SSK ve Bağ-Kur kapsamında sigortalılığı bulanan ve bu nedenle Bağ-Kur sigortalılığı askıya alınanlardan, SSK kapsamındaki işinden ayrıldığı aynı ay içinde aylık talebinde bulunan sigortalıya, talebini takip eden aybaşından itibaren aylık bağlanmaktadır. Sigortalının SSK kapsamında çalıştığı işyerinden ayrıldığı tarihle aylık talebinde bulunduğu tarihin aynı ay içerisinde olması nedeniyle Bağ-Kur kapsamında sigortalılığı başlatılmamaktadır.

Devamını Oku
20.02.2026
Hasta eşimin emekli olması mümkün mü?

Malullük durumunun tespitini isteyen sigortalının talep tarihinden önceki 6 ay içerisinde kurumca yetkilendirilmiş hastanelerce düzenlenmiş durum bildirir sağlık kurulu raporu var ise sigortalının hastaneye yeniden sevki yapılmadan doğrudan SGK sağlık kurulunca maluliyet değerlendirmesi yapılmaktadır.

Devamını Oku
13.02.2026
Emeklilik sonrası çalışmalarım ikramiye ve aylık hesabında nasıl değerlendirilir?

Soru: Son çalıştığım işyerine 1/2/2024 tarihinde girdim ve yaklaşık 4 ay sonra 25/4/2024’te emekli oldum.

Devamını Oku
06.02.2026
Genç girişimci teşvikinde kazanılmış haklarımız ne olacak?

1/1/2026 tarihi itibarıyla ben ve benim gibi teşvikten yararlanıp 1 yıllık destek süresi dolmayan birçok kişiye Bağ-Kur prim borcu çıkmaya başladı. Bu konu hakkında kazanılmış haklara yönelik bir çalışma var mıdır? Yoksa primlerimizi artık kendimiz mi ödeyeceğiz?

Devamını Oku
30.01.2026
Tarım sigortası prim miktarım ne oldu?

7556 sayılı kanunla 5510 sayılı kanunun 41. maddesinde yapılan değişiklikle 1/1/2026 tarihinden geçerli olmak üzere; doğum borçlanması hariç olmak üzere, askerlik borçlanması prim oranı yüzde 32’den yüzde 45’e yükseltilmiştir. Doğum borçlanması prim oranı yüzde 32 olarak uygulanmaya devam edecektir. 2026 yılında brüt asgari ücret 33 bin 30 TL olarak belirlendiğinden;

Devamını Oku
23.01.2026
Kıdem tazminatı koşulları nedir?

Soru: Emeklilikte yaş şartı dışında diğer koşulları yerine getirerek işten ayrılan sigortalılara kıdem tazminatı hangi koşullarla ödenir?

Devamını Oku
16.01.2026
Emekli aylıklarında hak kaybı yaşayanlar ne olacak?

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
10.01.2026
Evlatlığıma ölüm aylığı bağlanır mı?

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
09.01.2026
2026 yılı ocak ayında emekli maaşları ne kadar arttı? En düşük emekli maaşı ne oldu?

2026 yılı ocak ayında emekli maaşları ne kadar arttı? En düşük emekli maaşı ne oldu?

Devamını Oku
05.01.2026
Devlet memuruyum ölen babamdan yetim aylığı alabilir miyim?

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
02.01.2026
2026 yılında SGK prim, borçlanma ve ödenek miktarları

Netice itibarıyla 2026 yılı prim ve hizmet borçlanması maliyetlerinin, sigortalı ve işverenlere ağır bir şekilde yüklendiği bir yıl olacaktır.

Devamını Oku
26.12.2025
2026 Yılında Uygulanacak Asgari Ücret Belli Oldu

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
24.12.2025
2025 veya 2026 yılında emekli olmak isteyenler borçlanma ve ihya başvurularını en geç 31/12/2025 tarihine kadar yapmalıdır

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
23.12.2025
Engelliliğim nedeniyle emekli olmak istiyorum

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
19.12.2025
Genel sağlık sigortalıların mağduriyeti

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
12.12.2025
2026 yılı ocak ayında emekli aylıkları ne kadar artacak?

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
05.12.2025
Yönetici kadrosunda bulunduğu halde yöneticilere verilen hiçbir haktan yararlanamayan müdürlerin mağduriyetine bir yenisi eklendi

Yönetici kadrosunda bulunduğu halde yöneticilere verilen hiçbir haktan yararlanamayan müdürlerin mağduriyetine bir yenisi eklendi

Devamını Oku
03.12.2025
Torba kanunla prim borçları emekli aylıklarından kesilecektir

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
28.11.2025
Torba kanunla işveren prim teşviki dört puandan iki puana düşürülmüştür

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
21.11.2025
Torba kanunla, malullük, yaşlılık ve ölüm (MYÖ) sigortaları prim oranı artırılmıştır

Kanun teklifinin 20. maddesiyle 2026 yılı ocak ayı başı itibarıyla...

Devamını Oku
14.11.2025
Torba kanunla Bağ-Kur hizmet ihyasındaki prim oranı artırılmış ve genç girişimci desteği kaldırılmıştır

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
07.11.2025
Meclis’e sunulan torba kanunda hizmet borçlanması prim oranları artırılmıştır

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
31.10.2025
Torba kanunda sosyal güvenlik sistemine ilişkin yapılan düzenlemelerle sigortalı ve işverenlerin prim yükleri artırılmıştır

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
30.10.2025
Bağ-Kur’da prim çıkmazı

Bağ-Kur’da prim çıkmazı

Devamını Oku
25.10.2025
Kimler ‘küçük esnaf’ sayılacak?

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
24.10.2025
İktidarın hedefi kaçışı önlemek

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
23.10.2025
Bağ-Kur’lulara verilecek bir hak memurlar için emsal olur mu?

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
17.10.2025
Yıpranma payları emeklilik işlemlerine ne şekilde yansır?

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
10.10.2025
Birleşik hizmetler üzerinden ölüm aylığı bağlanması

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
03.10.2025
Ölüm sigortasında yasa kaynaklı adaletsizlikler

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
26.09.2025
Hak sahipleri için en düşük emekli aylığı uygulaması (3)

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
19.09.2025
Hak sahipleri için en düşük emekli aylığı uygulaması-II

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
12.09.2025
Hak sahipleri için en düşük emekli aylığı uygulaması (1)

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
05.09.2025
Bağ-Kur’luların hizmet kayıtları nasıl okunmalı?

Sosyal güvenlik rehberi...

Devamını Oku
29.08.2025
Vah çalışan ve emekli memurumun haline!

Vah çalışan ve emekli memurumun haline!

Devamını Oku
26.08.2025
Askerlik hizmetimi borçlanırsam EYT kapsamına girer miyim?

Sosyal güvenlik uzmanı...

Devamını Oku
22.08.2025