Arap Baharı ve 'Karşıt Devrim'

03 Kasım 2011 Perşembe
\n

Arap Baharı aralık ayında birinci yılını tamamlayacak

\n

Muhammed Bouazizi adlı üniversite mezunu işsiz bir işportacının 2010 Aralıkında kendisini ateşe vermesiyle Tunusta kendiliğinden gelişen bir halk hareketi olarak ortaya çıkan Bahar”; çeşitli merhalelerden geçti ve sonunda kapımıza dayanan artçı şoklarla dev bir jeopolitik oyuna dönüştü.

\n

Başlangıç aylarında ya özgürlük, ya ölüm!gibi sloganlarla yollara düşen Tunuslu, Mısırlı Arapları büyük bir hayret duygusuyla izlemiştik.

\n

Geri dönüp düşündüğümde; Tunus daha sonra Mısırda Tahrirden yansıyan görüntülerin uyandırdığı ilk güçlü duygunun bu -büyük hayret”- olduğunu anımsıyorum

\n

O dönemde, Tunustan sadece 145 kilometrelik dar bir boğazla ayrılan İtalyadaydım

\n

Sokaktaki adamdan, üst düzey siyasi kadrolara, medya mensupları ile ileri gelen think tankçilere dek her kesimden insan olanı biteni derin şaşkınlıklatakip etmekteydi. Coğrafi yakınlığı nedeniyle Kuzey Afrikayı geleneksel olarak özenle izleyen Çizmede herkes gafil avlanmıştı”.

\n

Arap Baharının ilk günden ısrarla büyük güçlerce hazırlanmış bir dizayn”/ “kurguolduğunu düşünenlerin halefine, aslında başta böyle bir hazır kurgu yoktu.

\n

Hazır kurgununilk dönemlerde var olmadığını, Mısırda isyanın ilk aşamalarında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clintonun gaflarından anlıyoruz

\n

İsyancılar sokaklarda Mübarek posterlerini tutuştururken dahi Clinton zira ABD çıkarlarının bekçisi sayılan Mısır devlet başkanını feda etmeye yanaşmıyor; kameralar önünde-isyancılarla papaz olmak pahasına!- Mübarek hükümeti istikrarlıdır!demeçleri vermeye devam ediyordu

\n

‘Karşıt devrim’ manevraları

\n

Mübarekin ta ki dikiş tutmayacağı anlaşılana dek ABD ve Batılı güçlerin hesapları -mümkün mertebe- oynayan taşları; Tunus -Mısır coğrafyalarıyla sınırlı tutmak oldu.

\n

Mübarekin eli mahkûm gidici olduğu görüldüğü andan itibaren ise hesaplar değişti ve o noktadan itibaren Arap Baharıkarşıtı manevralarla bir büyük karşıt devrim tezgâhıdevreye girdi.

\n

Şimdi çok net izleyebildiğimiz bukarşıt devrimittifakı ve tezgâhı ancak nasıl kuruldu? Nerde, ne zaman çark devreye girip çalışmaya başladı?

\n

Son dönemde konu üzerinde okuduğum en zihin açıcı ve çarpıcı yazıyı, Çizmenin önde gelen strateji dergisiLimesin Yayın Yönetmeni Lucio Caracciolo kaleme aldı. Repubblicada Kaddafi infazının hemen ardından İslamcılık ve Petrol(22 Ekim 2011) başlığıyla yayımlanan yazı satırbaşlarıyla şunları söylüyor:

\n

1. Kaddafinin infazı, jeopolitik karşıt devriminmerhalelesidir.

\n

2. Karşıdevrimi, başta Suudi Arabistan; Körfezdeki petrol monarşileri ile İslamcılar ve Batı fitillemiştir.

\n

3. Karşıdevrimin fitilleniş tarihi, Suudi Arabistan ordularının 12 Şubatta (Arap Baharı isyanını bastırmak üzere!) Bahreyni işgal etmesidir. Batının Suudi Arabistan müdahalesini sessizlikle geçiştirmesi (Saddamın Kuveyt işgali hatırlandığında!) özellikle dikkate şayandır.

\n

4. Suudi Arabistan ordularının Bahreyne girişiyle eşzamanlı olarak Libyada da Kaddafiyi al aşağı etme operasyonu başlamıştır.

\n

5. Her iki müdahale; Washingtondan Londraya Pekinden Berline, Tokyo ve Parise uzanan coğrafyaya derin soluk aldırmıştır. Hedeflenen amaç, (Tunus ve Mısırdan fitillenen) Arap Baharının”, stratejik petrol bölgelerinde ne pahasına olursa olsun çiçek açmasını engellemek olmuştur. Baharın, petrol coğrafyalarında boy vermesi; yukarıdaki başkentlerinkarakışagirip -fiilen!- donması anlamına gelir ki bunun mutlaka önlenmesi gerekmiştir.

\n

6. Böyle bir mutlak öncelik karşısında, isyancılara Libyada silah dağıtan ilk örgütün İslamcılar olduğu gözden kaçırılmıştır

\n

7. Kaddafi rejimini devirmekte İslamcıların ne yoğun devrede olduğu, (geçtiğimiz ağustos ayındaki!) Trablusun kurtarılış sürecindefark edilmiştir. \t

\n

8. Trablus operasyonundaİslamcılara önderlik eden Abdülhakim Belhacın Müslüman Kardeşler şeyhi Ali al Salabi etkisinde olduğu; Al Salabinin de Ulusal Geçiş KonseyiBaşbakanı Mahmut Cibrille birlikte hükümetteki tüm diğer laikler (Kaddafi infazı akabinde gerçekleştiği üzere!) istifasını talep ettiği, (2011 yaz sonunda!) açığa çıkmıştır.

\n

9. Tablo; Suudi Arabistanın Bahreyni işgaliile (NATO destekli) Libya isyanının”, sade takvimbağlamında değil; aynı zamanda jeopolitikmanada bağlantılı olduğunu tescil etmiştir.

\n

10. Bu paralel gelişmedenzira şu somut sonuçlar hasıl olmuştur:

\n

a. Arap Baharı coğrafyalarında; laik, ilerici güçler meydanlardan yok olurken bununla bağlantılı olarak çeşitli İslamcı gruplar, Müslüman Biraderler, Selefiyyeler öne çıkmıştır

\n

b. Mısırda ordu konumunu pekiştirmiştir.

\n

c. Suudi Arabistan-İran gerilimi yükselmiştir

\n

2011 Şubat ortası olarak belirlenen bu karşıt devrimüzerinde söylenen daha çok şey var. Devamı gelecek yazıya.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Boş koltuk 5 Mayıs 2024
Yurttaşlara mektup 28 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları