İleri Demokrasilerde 'Seçim Mühendisliği' (II)

10 Mart 2012 Cumartesi
\n

İranlıların yüzde 80i evlerinde TV seyrederken, halkın yüzde 70inin ekranda oy kullandığını keşfetti!

\n

İranın rekor katılım rakamları propagandasınıalaya alan tipik bir Twitter esprisi bu

\n

İsyan çıkaran 2009 seçimleri sonrasında girilen ilk sandık sınavında mollalar malum yüksek katılımhedeflemişti

\n

İranlı internet kullanıcıları sandıklarda in cin top oynadığını yazarken; katılımın yüzde 64 civarında belirlenmesi, sanal ortamı işte böyle esprilerle yıktı.

\n

Muhalefetin yasaklı olduğu ya da ezcümle demir parmaklıklar ardında tutulduğu bir ülke için hayli yüksek sayılan yüzde 64 katılım oranı karşısında Vay be!diyordu İranın muhalif internet siteleri:Palavranın da bu kadarı olur! Sandığa koştuğumuz ilan edilirken, biz evlerimizde TV izliyorduk!

\n

Kör kör parmağım gözüne Hokus pokus belirlenen bu türden kritik seçim rakamları; ileri demokrasilerin seçim mühendisliği çalışmalarına en çarpıcı örnekleri oluşturuyor.

\n

İranın gizemi anlaşılamayan bu yüksek katılım oranları yanında; kuzeydeki ileri demokrasikomşumuz Rusyada da aynı şekilde her daim izahı güç rakamlar ortaya çıkıyor

\n

Kafkas coğrafyası ve Çeçenistanda Putin eksiksiz her zaman tulumçıkarıyor. Ama bu tulumdurumları son seçimde görüldüğü gibi bazen iyice abartılıyor ve Putine verilen oylar yüzde 107yi bulabiliyor

\n

‘Majestelerinin muhalefetine’ geçit var

\n

Ancak seçim mühendisliğiyalnız rakamlarda yapılan bu aleni oynamalar ve sandık hileleriyle sınırlı değil, seçim sürecini baştan sona dek şekillendiren her türlü müdahaleyi kapsıyor.

\n

Gerek İran ve gerek Rusyada mühendislik çalışmaları, her şeyden önce siyasi oluşum ve adayların denetiminden başlıyor.

\n

İranda seçime katılan adayların denetimi öncelikle anayasa konseyinin filtresinden geçiyor.

\n

Anayasa konseyi, siyasi, dini, ahlaki akla gelebilecek her nedenle; adaylara veto koyabiliyor

\n

Seçmenlerin tercih alanını baştan kalın kırmızı çizgilerle böyle sınırlayan ve şartlayan veto mekanizması; Rusyada da farklı biçimde Kremlin tarafından çalıştırılıyor

\n

Kremlinin kırmızı kart gösterdiğiparti veya aday, seçime giremiyor.

\n

Son devlet başkanlığı seçimlerinde, bizzat Putinin vetosuna uğradığı söylenen liberal görüşlü Grigory Yavlinsky örneğin (Rus YSKsi eliyle) aday yapılmadı. Yavlinsky yerine Kremlinin himayesini sağlayan süper milyarder işadamı Mihail Prohorov, listeye alındı.

\n

4 Marttaki seçimden en çok oy alan 3. isim olarak çıkan milyarder Prohorov; hafta başında derhal koşa koşa Kremline çıkarak Putini kutladı. Ardından bir nefeste Putinin rızasıylaay sonunda yeni bir parti kuracağını açıkladı

\n

Meşru kabul edilen muhalefet Rusyada ancak böyle majestelerinin muhalefetiolmak zorunda

\n

‘Yolsuzluk tutkalı!’

\n

İstenmeyen ayrık otları bir kez böyle ayıklandıktan ve ortam zaten dikensiz gül bahçesine dönüştürüldükten sonra; seçimlerde geriye iş, güçlü patronaj ve ahbap çavuş ilişkileriyle kotarılan oyları toplamaya kalıyor...

\n

Rusyada, komşu İranda olduğu gibi, siyasetin temel direğini yandaşlara ayrıcalık dağıtmak üzere kurulan çıkar ilişkileri oluşturuyor.

\n

Bunun Rusyada fevkalade doğal bir örgütlenme biçimi olduğunu söyleyen ünlü Rus sosyolog Simon Kordonsky Öyle ki bizde ekonomide dengeler faiz hadleriyle değil, alt-üst ilişkilerinde belirlenen yüzde payları, yani kaynakların hiyerarşideki dağılımıyla sağlanırdiyor ve arkadan devam ediyor:

\n

Buna Rusyada otkat(komisyon!) denir. Komisyonla dönen sistemde, yolsuzluk kalkarsa, sistem bütünüyle çöker. Rusyada yolsuzluk, yolsuzluk değil, toplumu bir arada tutan tutkaldır.(La Stampa, 7 Mart 2012)

\n

Seçim mühendisliğinde kullanılan; oy satın almakaraçları da nihayetinde bu yaygın komisyonsisteminin bir uzantısı sayılıyor

\n

Muhalefet kanallarının önünün tıkandığı sistemde, insanlar çünkü sonuçta ağırlıklı olarak pastadan daha çok pay almak için oy kullanıyorlar.

\n

İktidardakilere ya al gülüm ver gülümyaklaşımıyla oy veriyorlar ya da önlerine sunulan seçenekler içinde, ehveni şerden yana taktik oy kullanıyorlar

\n

İslam demokrasisi, rüşvetve yolsuzlukdüzeni açısından, Rusyadan farklı değil.

\n

Yandaşlarlaçalışan sistemde, icabında Kuran bile oy alışverişine araç kılınıyor.

\n

İranın muhalif sitelerinde tabarokadı verilen Kuranla oy satın alma usulü şöyle anlatıyor.

\n

İranda hediye olarak birine para verildiğinde; mübarek sayılsın diye, Kuranın yaprakları içine yerleştirilir. Seçime katılan adaylar şimdi bu geleneği kullanıyorlar. Kampanyada karşılaştıkları insanlara, Kuran yaprakları arasında para dağıtıyorlar!

\n

İleri demokrasilerde işte böyle çare tükenmez!

\n

Batılı referanslarınıson on yılda yitiren Türkiyenin, yanı başındaki komşularıyla giderek daha çok benzeşmesi ne yazık ki kaçınılmaz. Ama bu da ayrı yazı konusu.

\n

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yurttaşlara mektup 28 Nisan 2024
Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları