Hastane ve Hapishane

18 Ekim 2012 Perşembe
\n\n\n

Bakın şair ne yazmış...

\n

Evet, o günlerde de hapishaneler vardı. Şairler, yazarlar vardı oralarda. En başta Nâzım Hikmet... Dahası da öyle çoktu ki, Rıfat Ilgaz, Aziz Nesin, H. İzzettin Dinamo, daha kimler kimler!..

\n

Bugün daha mı çoklar? Niye bir ilgili çıkıp şu anda Türkiye cezaevlerinde yatmakta olan yazar, şair, aydınları yazmaz? Yazıyorlar mı hâlâ, yazacaklar mı?

\n

Biri içlerinden coşmuş, söylemiş:

\n

Hastahanede

\n

Veya

\n

Hapishanede

\n

Hayatını yazma

\n

Sonunu bir merak eden çıkabilir.

\n

Hastahanede her gece insan

\n

Birkaç yaşam yitirebilir ya da yaşayabilir

\n

Hapishanede ise her sabah.

\n

Özdemir Asaftı o şair. Benim sevgili arkadaşım... Hiç hapislere düşmedi, ama hastanelere çok!.. Sonra da çekti gitti.

\n

***

\n

On yıl yirmi yıl yatacak insanları düşündüm birden. Yargı kararlarında koskoca paşalara yirmi yıl ceza verdiler. Günleri say say say bitmez! Yirmi yıl bir ömür! Kırkında isen şimdi, altmışında serbest olacaksın! Neyin nesidir o özgürlük!.. Yaşama başlamak saati mi?

\n

Bu yirmi yıllık cezaları gözü kapalı verenleri düşünüyorum. Bir suç varsa, neyse o suç bir insanın yirmi yıl kapatılmasına değer mi? Zaman nedir bilmez mi savcılar, yargıçlar? Kişi kendini o hapistekilerin yerine bir an bile koysa, biraz düşünse...

\n

Bakıyorum, altmış yetmiş yaşındakilere de yirmi yıl vermişler. Daha doğrusu müebbet, ama indirmişler yirmiye!.. Eskiden idam vardı. Bir anda asılırdı kişi, biter giderdi! Daha mı iyi, daha mı kötü? Yıllar yılı hücrede olmak mı, yoksa çekip gitmek mi? Öyle bir soru ki, Shakespearein Olmak mı olmamak mı deyişi gibi...

\n

Yıllarca hapislerde yatmış bir yazar tanımıştım. Anılarını da yazmıştı, hangisi yazmadı ki başına gelenlerin öyküsünü! Öyle çoklar ki!.. Kütüphaneler dolusudur bu cezaevinde yıllar geçirenlerin anlattıkları... Bir ders olsun diye mi, oysa benim çektiğim acı sana ders olmaz! Olacak sanırsın, boştur.

\n

Özdemir Asaf ne demiş:

\n

Hastahanede her gece insan

\n

Birkaç yaşam yitirebilir ya da yaşayabilir

\n

Hapishanede ise her sabah...

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yağmurda Bir Gün 20 Mart 2014
Seçimlere Doğru 18 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları