Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
AKP kıyılara göz dikti
“Kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ile turizm merkezlerinde kıyıda ve sahil şeridinde kalan yerler de dahil, imar uygulamaları ile ruhsatlandırma işlemleri bakanlığın talebi üzerine Bayındırlık ve İskân İl Müdürlüğü’nce yapılır...”
Aslında bir “12 Eylül” ürünü olan ve parlamentonun yok edildiği 1980-82 döneminde “darbeci generaller”in imzasıyla yürürlüğe sokulan 2634 sayılı yasayı iptal etmek yerine daha da genişletmenin, “demokratik açılım süreci”yle eşzamanlı olması dikkat çekiyor.
Ancak imar politikalarında kıyı ve çevre yağmasına düşkünlükleri doruğa çıkanlar, 12 Eylül yasalarına da dört elle sarılmış görünüyorlar.
Nitekim, 6 AKP’li milletvekilince hazırlanan tasarıda, kıyılardaki tüm belediyelerin imar planlama ve uygulama yetkileri gasp edilmekle kalınmıyor; yağma kararlarının “il düzeyinde” güvenceye alınması için de Bayındırlık Bakanlığı’nın yetkileri il müdürlüklerine devrediliyor... Yine Bayındırlık ve İskân Bakanlığı’nın geçen aylarda düzenlediği ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün açış konuşmasında “rehber alınması”nı istediği “Kentleşme Şûrası”nın görüş ve kararlarına bile aykırı olan yasa önerisi, iktidar partisine oy vermeyen tüm kıyı kentlerindeki belediyelerin “işlevsiz” kılınmasını hedefliyor.
Denetimsiz bir \t\tsüreç başlayacak
Tasarıyı “demokrasinin cezalandırılması” olarak yorumlayanlara göre, İmar Kanunu’ndaki yerel denetim yetkisini güçlendirmek yerine belediyeleri tümüyle yetkisiz kılarak bayındırlık müdürlüklerini görevlendirmek, aslında daha da “denetimsiz” bir süreci başlatacak. Çünkü hiçbir valilikte, onca kıyı yerleşmesine yetişebilecek kadar teknik kadro yok ve olamaz da...
Bu nedenle belediyelerin imar yetkilerine bilimsel ve toplum yararına denetim getirecek bir yasal düzenleme yapılmadan, kıyı yerleşmelerindeki “ruhsat” işlemlerinin bile “iktidar” kadrolarına bağlanmasını öngören tasarı “iyi niyet”ten tamamen yoksun görünüyor...
Tasarıdaki amacın imar disiplinini sağlamak değil, tersine disiplinsizliği körükleyerek talanın önünü daha da açmak olduğu açıkça anlaşılırken, öneride “kıyı illerinin milletvekillerinden hiçbirisinin imzasının olmaması” da ayrıca dikkat çekiyor...
Denetimi arttırmak yerine yetki gaspı
Değişikliğe göre, kültür ve turizmi koruma ve gelişim bölgeleri ile turizm merkezlerinde kıyıda ve sahil şeridinde kalan yerler belediyenin yetki alanından çıkartılıyor. 12 Eylül generallerinin imzasını taşıyan yasa, iptal edilmek yerine genişletiliyor. Ruhsat işlemlerini iktidar kadrolarına bağlayan değişiklik önerisinde kıyı illeri milletvekillerinden hiçbirinin imzasının olmaması da dikkat çekiyor.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı