ÇYDD Gönüllülerine'Sigorta'sızlık Cezası!

17 Ağustos 2011 Çarşamba
\n\n\n

Üçüncüsü 2016da yapılacak HABİTAT-İnsan Yerleşimleri Dünya Konferansının 1996daki 2ncisine ev sahipliğimizle hâlâ gurur duyuyoruz... Hükümetler de BMnin 20 yılda bir düzenlediği bu en geniş katılımlı buluşmasının bildirgesindeki Tüm ülkeler sivil toplum kuruluşlarının (STK) çalışmalarını kolaylaştıracaktır kararını benimsemekle övünüyorlar.

\n

STKlerin temel özellikleri, varlıklarını gönüllü katılımlarla sürdürmeleri; inandıkları toplumsal faaliyetlere kazanç için değil, karşılıksız katkıda bulunmak isteyenlerle çalışmaları...

\n

Nitekim çağdaş ülkelerde deniyor ki; STK üyelikleri banka kartlarından fazla olan yurttaşlar, demokrasinin de güvenceleridir”... Çünkü uygar toplum, sosyal sorunların çözümünde her şeyin siyasilerden beklenmediği örgütlü toplumdur.

\n

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) işte bu anlamdaki STKlerimizden kuşkusuz en yararlı olanları arasında... Yurt düzeyindeki şubelerinden hangisine gitseniz, sayısız çağdaş yaşam gönüllüsünün okuma-yazma kurslarından el sanatlarını geliştirmeye kadar birçok alanda öğretmenlik yaptıklarını görür, heyecanlanırsınız.

\n

Özellikle kız çocuklarının eğitiminde topluma öncülük etmesiyle ulusal ve uluslararası ödüllerin de sahibi olan ÇYDDnin efsanevi lideri Prof. Dr. Türkan Saylanı nasıl bağrımıza bastıysak, vefatının ardından genel başkanlığı üstlenen Prof. Dr. Aysel Çelikel de derneğin tarihsel saygınlığının liderliğini sürdürüyor...

\n

Baskı ve yıldırmalar

\n

Ne var ki ÇYDD bu sütuna sığamayacak çalışmalarıyla HABİTAT-2nin ev sahibi ülkesinde, hükümetlerce el üstünde tutulması gerekirken, kamuoyuna yansıyan/yansımayan baskı ve yıldırmalarla uğraşmak zorunda kalıyor.

\n

Özellikle Ergenekon Davasınedeniyle sevgili Saylanın ölümcül hastalığında örselenmesini unutmak mümkün mü?

\n

Aynı süreçlerde kimi gerici kesimlerin, kız öğrencilerle ilgili hiçbir ahlak anlayışına sığmayan söylentilerini de sineye çekmek olanaksız.

\n

Bunlar yetmiyormuş gibi, son zamanlarda yoğunlaşan bir resmi tutum ise Türkiyenin az buçuk da olsa demokratik gelenekleriyle asla bağdaşmıyor.

\n

Sosyal Güvenlik Kurumunun müfettişleri, ÇYDD şubelerine baskınlar düzenleyerek, coşkuyla çalışan çağdaş yaşam gönüllülerini sorguluyorlar; burada ne iş yapıyorsunuz; sigortanız var mı?”

\n

Yaptıklarının değil, ÇYDD faaliyetlerine karşılıksız destek olduğunu anlatamıyorlar. Tutanaklar tutularak dernek için ödemesi çok zor para cezaları yazılıyor. Nedeni; sigortasız eleman çalıştırmak.

\n

Bir şube başkanının Sosyal Güvenlik Bakanına serzenişte bulunması üzerine; Nasıl olur, haberim yok, derhal müdahale edeceğimyanıtını almasına rağmen, teftişlerin ve cezaların çoğalması ne anlama geliyor?

\n

ÇYDDye katkıda bulunmak isteyen emekli bankacılar, öğretmenler, hâkimler, her meslekten çağdaş insanlar bu duruma şaşkın ve öfkeliler. Ülkede sayısız insan sigortasız çalıştırılırken, onların haklarını korumak yerine, çağdaş yaşam gönüllülerine cezalar yazan müfettişleri, kimlerin ve neden görevlendirdiğini çok merak ediyorlar.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları