Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Giresun'a 'Dağ Yolu'
Ünlü fıkrayı bilmeyen yoktur: Temel’e darağacında “son söz”ü sorulunca der ki, “Ha bu bağa ders olsun..”
Giresun’un gündemindeki “Güney Çevre Yolu”nu duyduğumda aklıma bu fıkranın gelmesi elbette ki rastlantı değil. Çevre tarihimize “20. yüzyılın en acımasız doğa ve kültür cinayeti” olarak geçeceğinden emin olduğum “Karadeniz Kıyı Yolu” için “pişmanlık” duyanlar diyorlar ki “yamaçlardan geçecek yeni yol kıyıdaki tahribatı durduracak, yapılaşmayı güneye çekerek kenti rahatlatacak.”
Yani Temel misali, çoğu Karadeniz yerleşmemiz için bir bakıma “ders alınmış” olacak ki gazeteci Dursun Okur, yerel basında özetle şunları yazıyor: “Dağlar nedeniyle güneye doğru büyüyemiyoruz. Güney Yolu’nun gerçekleşmesiyle yeni yerleşim alanları da oluşacak.” (Giresun Time-24 Şubat)
Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Hasan Çekirmelikoğlu da “Piraziz-Tirebolu” (70 km) ve “Bulancak-Keşap” (30 km) arasında 2 aşamada yapılacak yola destek gerekçelerini şöyle açıklıyor: “Yol nedeniyle yeni yerleşim alanları oluşunca inşaat sektörü canlanacak; ekonomiye katkı sağlanacak.”
Mimarlar Odası Şube Başkanı Serkan Demirkan ise şunları ekliyor: “Kent doğu-batı yönünde hızla büyüyor. Güney Yolu bunu önleyebilir; kuzey-güney aksında planlı bir kentleşme sağlanabilir.”
Oysa söylenmişti
Haberleri okudukça, sadece idamlık Temel’in sözlerini anımsamadım; kıyı yolu bir canavar gibi plajları, kumsalları, kayıkhaneleri yutmadan önce Mimarlar Odası, STK’ler ve uzmanların haykırışlarını da yeniden duyar gibi oldum: “Durun! Kıyıdan değil dağlardan geçirin. Denizyolu ve demiryolu ile desteklenmiş bir ulaşım sistemi kurulsun; kıyıdan-kıyı kültüründen yoksun kalmayın.”
Bu seslenişi ne hükümet ne de o “Temel”ler umursadı; hatta en yetkililer, eleştirenleri “vatan haini” ilan etti; çünkü vadilerdeki “yeşil düşmanı taşocakları”ndan çıkarılan kayalarla kıyıyı doldurmak öylesine kârlıydı ki…
Ordu gibi çok azınlıkta kalan kimi yerleşimlerin dışındaki tüm köy, kasaba ve kentler bu canavara teslim olurken direnmek isteyenler de siyasal baskılarla etkisiz kılındı.
Şimdi ise “çözüm” için uzmanların önerdikleri “güney” yolu gündemde! Giresun’daki arayış, Karadeniz’in kurtuluşu için önemli… yeter ki bu kez de “güneye yayılalım” derken dağlar betonlaşmasın.
Türkev Haftası
Kültür mirasımızın korunmasındaki efsanevi emektarımız Perihan Balcı’nın kurduğu TÜRKEV (Türkiye Tarihi Evleri Koruma Derneği) geleneksel “Tarihi Evler Haftası”nın 31’inci buluşması için 21-26 Mayıs’ta Giresun’a “kültürel çıkarma” yapıyor.
Başkan Prof. Dr. Cengiz Eruzun, hem Giresun’un hem de Karadeniz’deki tarihi kent dokularının ele alınacağı haftaya tüm doğa ve kültür âşıklarını beklediklerini söylüyor.. (program ve iletişim için: www.türk-ev.org.tr
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması