Giresun'a 'Dağ Yolu'

27 Mart 2013 Çarşamba

Ünlü fıkrayı bilmeyen yoktur: Temel’e darağacında “son söz”ü sorulunca der ki, “Ha bu bağa ders olsun..”
Giresun’un gündemindeki “Güney Çevre Yolu”nu duyduğumda aklıma bu fıkranın gelmesi elbette ki rastlantı değil. Çevre tarihimize “20. yüzyılın en acımasız doğa ve kültür cinayeti” olarak geçeceğinden emin olduğum “Karadeniz Kıyı Yolu” için “pişmanlık” duyanlar diyorlar ki “yamaçlardan geçecek yeni yol kıyıdaki tahribatı durduracak, yapılaşmayı güneye çekerek kenti rahatlatacak.”
Yani Temel misali, çoğu Karadeniz yerleşmemiz için bir bakıma
“ders alınmış” olacak ki gazeteci Dursun Okur, yerel basında özetle şunları yazıyor: “Dağlar nedeniyle güneye doğru büyüyemiyoruz. Güney Yolu’nun gerçekleşmesiyle yeni yerleşim alanları da oluşacak.” (Giresun Time-24 Şubat)
Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı
Hasan Çekirmelikoğlu da “Piraziz-Tirebolu” (70 km) ve “Bulancak-Keşap” (30 km) arasında 2 aşamada yapılacak yola destek gerekçelerini şöyle açıklıyor: “Yol nedeniyle yeni yerleşim alanları oluşunca inşaat sektörü canlanacak; ekonomiye katkı sağlanacak.”
Mimarlar Odası Şube Başkanı
Serkan Demirkan ise şunları ekliyor: “Kent doğu-batı yönünde hızla büyüyor. Güney Yolu bunu önleyebilir; kuzey-güney aksında planlı bir kentleşme sağlanabilir.”

\n

Oysa söylenmişti

\n

Haberleri okudukça, sadece idamlık Temel’in sözlerini anımsamadım; kıyı yolu bir canavar gibi plajları, kumsalları, kayıkhaneleri yutmadan önce Mimarlar Odası, STK’ler ve uzmanların haykırışlarını da yeniden duyar gibi oldum: “Durun! Kıyıdan değil dağlardan geçirin. Denizyolu ve demiryolu ile desteklenmiş bir ulaşım sistemi kurulsun; kıyıdan-kıyı kültüründen yoksun kalmayın.”
Bu seslenişi ne hükümet ne de o
“Temel”ler umursadı; hatta en yetkililer, eleştirenleri “vatan haini” ilan etti; çünkü vadilerdeki “yeşil düşmanı taşocakları”ndan çıkarılan kayalarla kıyıyı doldurmak öylesine kârlıydı ki…
Ordu gibi çok azınlıkta kalan kimi yerleşimlerin dışındaki tüm köy, kasaba ve kentler bu canavara teslim olurken direnmek isteyenler de siyasal baskılarla etkisiz kılındı.
Şimdi ise
“çözüm” için uzmanların önerdikleri “güney” yolu gündemde! Giresun’daki arayış, Karadeniz’in kurtuluşu için önemli… yeter ki bu kez de “güneye yayılalım” derken dağlar betonlaşmasın.

\n


\n

Türkev Haftası

\n

Kültür mirasımızın korunmasındaki efsanevi emektarımız Perihan Balcı’nın kurduğu TÜRKEV (Türkiye Tarihi Evleri Koruma Derneği) geleneksel “Tarihi Evler Haftası”nın 31’inci buluşması için 21-26 Mayıs’ta Giresun’a “kültürel çıkarma” yapıyor.
Başkan Prof. Dr.
Cengiz Eruzun, hem Giresun’un hem de Karadeniz’deki tarihi kent dokularının ele alınacağı haftaya tüm doğa ve kültür âşıklarını beklediklerini söylüyor.. (program ve iletişim için: www.türk-ev.org.tr

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları