Yalova'nın Kadın Valisi

11 Eylül 2011 Pazar
\n

\n\n\n

Son valiler kararnamesi medyada yer alırken öne çıkan başlık Yalovaya kadın valiydi... Haberlerde vurgulanan ise 90ların başında Muğlada valilik yapan Lale Aytamandan sonra Esengül Civelekin, Cumhuriyet tarihinin ikinci kadın valisi olmasıydı.

\n

Önceki Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçunun isteğiyle aynı bakanlığın ilk kadın müsteşarı da olan Bayan Civelek, merhum Hatay Valisi İsmet Nuri Civelekin eşi... Yani valiliğin ne olduğunu ve valilerin neler çektiğini yakından biliyor..

\n

Nitekim Aytaman da valiyken nelerle ve kimlerle uğraştığını İğneli Fıçıda Dört Buçuk Yıl adlı kitabında derlemişti. (Turkuaz Kitap) Milletvekilleri Türkiyenin ilk kadın valisini nasıl karşılamıştı? İlin başlıca çevre sorunu olan termik santrallarla mücadelesinde hükümetle nasıl ters düşmüştü? Halktan gördüğü sevgiyi siyasiler neden göstermiyordu? Ve daha birçok sorunun yaşanmış kanıtlarıyla yanıtları...

\n

Şimdi gün gelir Civelek de benzer bir kitap yazma gereğini duyabilir. Umarın Aytamanın başına gelenlerle karşılaşmaz ama özellikle çevre konusundaki kadın duyarlılığı öne çıktığında, Yalovayı yağmalamak isteyenlerin önceki Vali Yusuf Erbaya yaptıklarını yaşayabilir..

\n

Bu nedenle Civeleke naçizane ilk tavsiyem, önce Aytamanın kitabını okuması... Doğa zengini bir ilde valilik yaparken çevreyi koruma çabasında başına gelebilecekleri şimdiden görmesi.

\n

İkinci tavsiyem ise tek amacı ilin çevre zenginliklerini yaşatmak olan önceki valinin yaşadıklarını bizzat kendisinden dinlemesi. Sanıyorum ki Yusuf Erbay, örneğin ormanlarda taş ocaklarına izin vermediği ya da doğal ve kültürel alanları tahrip edecek yatırımları engellediği için ikide bir nasıl merkeze alındığını, Danıştay kararlarıyla göreve döndüğünde ise merkezi idarenin kendisi yerine çevre düşmanlarına nasıl destek verdiğini belgeleriyle anlatacaktır.

\n

Erbay, vali olarak kalamayacağını anlayınca son genel seçimlerde siyaset yapmak üzere istifa etti; yerine atanan Osman Çapalı ise son kararnameyle yine merkeze alındı.

\n

Üretimle kalkınma

\n

Böylesi deneyimlerin yaşandığı bir görevi üstlenen Bayan Civelek, ilk demecinde şunları söylemiş: Yalova’nın her bakımdan kalkınması ve halkın huzuru, refahı için tüm taraflarla el birliği, güç birliği, gönül birliği içinde çalışarak elimden geleni yapacağım.

\n

Bunun ilk koşulu, Yalovalıların geleneksel üretim zenginliklerini oluşturan tarım, hayvancılık ve süs bitkiciliğiyle meyve ve sebzeciliği desteklemek ve yerel kalkınmanın temel kaynağı yapmak.

\n

İkinci koşulsa, aynı zenginlikleri geliştirmeyi hedefleyen sivil toplum kurumlarıyla güç ve gönül birliğini sağlamak.

\n

Gerek Lale Aytaman Muğla için, gerekse Yusuf Erbay Yalova için, işte buna öncelik verdiklerinden tarım alanlarını imara açmak isteyen emlak rantçılarıyla karşı karşıya gelmişlerdi.

\n

Yalovanın geleceği için düzenlenen sayısız panel ve toplantıda, İstanbul gibi 15 milyonluk bir anakentin (metropol) sebze ve meyve ihtiyacını ülkenin öbür ucundan değil, komşusundan sağlamasının, eski ilçesinin eşsiz bir kalkınma kaynağı olacağı vurgulanmıştır.

\n

Hele 99 depremi sonrasında sınırlama getirildiği halde, yeniden arttırılan yapı yoğunlukları eleştirilerin odağında yer almıştır.

\n

Bu nedenle ilin gelişmesinin emlak rantı yerine üretimle sağlanabileceği de sonuç bildirgelerine yazılmıştır.

\n

Vali Civeleke, son 20 yılın bu tür toplantı kararlarına da göz atmasını anımsatarak başarılar diliyoruz... Sadece bir kadın valinin farkını göstermesi açısından değil, Yalovanın gerçekten öz değerleriyle gelişmesine imzasını atması için...

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları