Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Tarikat/cemaatler sivil toplum örgütü müdür? - Prof. Dr. Özkan YILDIZ
“Özerk” ve “çoğulcu” sivil toplum oluşumları (örgütleri), modern toplumlarda, demokratik ve seküler yaşamın vazgeçilmez unsurudur. Türkiye gibi hem laik hem Müslüman toplumlarda, “sivil toplum” kırılgandır. Güçlü merkezi devlet, İslamiyet ve demokrasi arasında gerginlik yaşanagelmiştir. 600 yıllık teokratik ve monarşik Osmanlı’dan günümüze uzanan derin tarihsel, toplumsal ve kültürel ayrışmalar bu gerginliği beslemiştir. Bu nedenle, sivil toplum örgütlerinin siyasal iktidarlarla ilişkisi, her zaman sorunlu olmuştur. Sivil toplum alanı farklı gündemlere sahip grupların ideolojik çekişmesine sahne olmuştur. Bu çekişme, elbette devlet, toplum ve birey ilişkilerinin demokratikleşmesini sekteye uğratmıştır.
MODERN SİVİL TOPLUMUN FELSEFİ RUHU
Batı dünyasında, ulus-devlet sürecinin bir sonucu olarak, “yurttaşlık” düşüncesinin gelişimi, modern sivil toplumun olmazsa olmaz koşuludur. Sivil toplum, “yurttaş” kavramıyla bağlantılı analitik bir kavramdır. Sivil toplum yurttaşların oluşturduğu toplum düzenidir. Sivil toplum tarikatları, cemaatleri, etnik grupları değil, yurttaşı birim olarak ele alan düzendir. Kant, sivil toplumu, yurttaşların yasamaya katıldığı “toplumsal düzen” olarak tanımlar. Ernest Gellner, sivil toplumun temelinin toplumsal ve teolojik bağlarla kösteklenmeyen, amaçlarını özgürce seçen, kısıtlanmamış ve laik bireyde yattığını söyler.
Bu bakış açısından hareketle, denilebilir ki tarikatlar ve cemaatler felsefi, hukuki ve yasal açıdan sivil toplum örgütleri olarak kabul edilemez. Doğaları itibarıyla bu oluşumlar, fundamentalist (köktenciköktendinci) hedeflere sahiptir. Çünkü fundamentalizm her şeyden evvel gerçeğin tekliğine (tevhid) ihtiyaç duyar. Aşkın, gerçeklik anlayışı gündelik yaşamın çok boyutlu dinamizmiyle çatışır. Bu yapıların kendilerini sivil toplum örgütü olarak tariflemesi “otomatikman” demokratik oldukları anlamına gelmez. Kapalı cemaatler, laik, demokratik ve çoğulcu yaşama direnç gösterir. Oysa sivil toplum, Walzer’in yerinde ifadesiyle, insan topluluklarının hiçbir güç tarafından zorlanmaksızın içinde hareket edebilecekleri, kendini belirleyebilecekleri alanın adıysa, tarikatlar ve cemaatlerin birey, toplum ve devlet tasavvuru, tamamen tek, aşkın bir hakikate göre biçimleneceğinden modern toplum düzeniyle kökten paradoks oluşturur.
CUMHURİYET MİRASININ KORUNMASI
Saltanatın kaldırılması, Cumhuriyetin ilanı ve halifeliğin kaldırılması Türkiye’de büyük Aydınlanma devriminin dönüm noktasını oluşturur. Bu süreçte laik kanunların çıkarılması, Şeriyye ve Evkaf vekâletlerinin kaldırılması, Şeriyye Mahkemelerinin kapatılması, eğitimde birliğin sağlanması (Tevhidi Tedrisat Kanunu) kritik adımlardır. Köhnemiş, otoriter ve teokratik düzene dayalı imparatorluğun devrilmesinin ardından devleti sekülarize eden müdahaleler toplumun özgürleşmesi, laikleşmesi ve medenileşmesi için bir zorunluluktu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, böylesi bir toplumsal dönüşüm yoluyla Müslümanlığı asla reddetmeden, dinin siyasete alet edilmesini, devlet işlerinde dinin kontrolünü kaldırmıştır. Atatürk, Kastamonu konuşmasında “Türkiye Cumhuriyeti şeyhler dervişler, müridler, mensuplar memleketi olamaz. En doğru, en gerçek yol, medeniyet yoludur” derken Batı’nın uygar uluslarıyla eşit bir duruma gelmek, ancak seküler bir devlet ve toplum sistemiyle mümkün olduğuna inanmıştı.
Cumhuriyetin, modernleşme projesi ve tarihsel mirası korunmalı ve geliştirilmelidir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın, tarikatlar ve cemaatler gibi türlü gerici unsurlarla işbirliği protokolleri yapması, destek vererek meşruiyet kazandırması çağdaş, laik ve açık toplum idealiyle asla bağdaşmaz. Demokratik, toplumsal ve siyasal muhalefetin uyanık olması, bu gidişata topyekûn direnç göstermesi bir zorunluluktur.
PROF. DR. ÖZKAN YILDIZ
SOSYOLOG-SESADER BAŞKANI
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza