Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
En Eski Heykel Urfa'da!
Bir an Michelangelo’nun “Davud Heykeli’nin” Floransa’da Akademi Galerisi’nde nasıl sergilendiğini, bu kente nasıl simge olduğunu ya da Osmanlı topraklarından kaçırılan “Milo Venüsü’nün” Louvre Müzesi’nde sergilenirken nasıl vurgulandığını düşünün!
Urfa Müzesi’nde yalnızca bu denli bir eski heykel yok. Yine Urfa Müzesi’nde, Göbeklitepe’de bulunan 12 bin yıllık bazı heykeller de sergileniyor. Bir başka deyişle, Anadolu heykelciliğin de anavatanı olarak kabul ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Urfa Müzesi’ne bu gözle bakıp, daha çok katkıda bulunmalı ve dünyaya duyurmalıdır.
Ucubeistan Veziriazamı’na!
Geçen yıl ocak ayında bu köşede “Ucubeistan Veziriazamı” başlıklı üç yazımda, 2007-2010 tarihleri arasında Türkiye’nin çeşitli kentlerinde heykellere yapılan saldırıları sunmuştum. Bu kez tam tersi bir olayı sunacağım.
Eskiden “gazetecilerce” çıkarılan İstanbul basınında 1-2 sayfalık “Yurt Haberleri” yayımlanırdı. Böylece Edirne’deki okurun, Van’daki olaydan; Samsun’daki bir gelişmeden, Antalya’daki vatandaşın haberi olurdu. Şimdi kim kime dum duma…
Eskiden illerde kent gazeteleri çıkar, o ilin sakinleri yöre hakkındaki haberlerin ayrıntılarını yerel basından öğrenirlerdi. Ancak “holding medyası” türeyince o gazeteler kapandı. Örneğin koskoca başkent Ankara’da bir il gazetesi yok! Nerede Ulus, Zafer, Kudret, Yenigün, Öncü gibi gazeteler?
Bu boşluğu “holding medyası” bölge “ekleri” ile doldurmaya başladı. Dolduruyor ama o bölgede olup bitenden, öteki bölgelerdeki okurların haberleri ya da sanatçıların değişik etkinliklerden bilgileri oluyor mu?
Heykel Patlaması Yaşanıyor!
Denizli’de bir mermercilik tesisinin sahibi olan değerli sanatsever insan Nihat Kömürcüoğlu’ndan bir süre önce bir ileti almasaydım, Türkiye’deki heykel sanatının olağanüstü gelişmesinin de farkında olamayacaktım.
İletide Denizli’de “2. Taş Heykel Kolonisi’nin” düzenlendiği bildiriliyordu. Bu yıl 1-31 Mayıs tarihleri arasındaki çalışmaya Türk sanatçıların yanı sıra 6 ülkeden 9 heykeltıraş katılmıştı. Sanatçılar arasında üç Amerikalı da vardı. Çalışmaların sonunda düzenlenen sergiyi görmeye ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone de özel uçakla gitmişti.
“Koloninin” amacı Denizli’nin mermer, traverten, doğaltaş gibi kaynaklarının önemini vurgulamak, zamanla bir “açıkhava heykel müzesi” oluşturmaktı. Bu yıl bir başka adım daha atılmıştı. “Ege Taş Heykel Akademisi” adı altında uluslararası öğrencilerin de katılımıyla 18-30 Haziran tarihleri arasında bir İtalyan, bir Amerikalı danışmanın gözetiminde heykelcilik dersleri düzenlenmişti.
***
Mayıs sonunda Çorum’da “Uluslararası Arkeoloji Çalıştayı”nı izlemeye gitmiştim. Açılış konuşmalarından birini yapan Vali Nurullah Çakır “Hattuşa Taş Heykel Çalıştayı”nın ikincisinin düzenleneceğini söylemişti.
Çalıştayın birincisi, valiliğin öncülüğü, belediye ile sanayi ve ticaret odalarının katkısıyla geçen yıl düzenlenmiş, Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitim Fakültesi ve Çorum Güzel Sanatlar Lisesi öğretmen ve öğrencileri katılmaktaydı.
Çakır, Çorum’a atanmadan önce görev yaptığı Kastamonu’da 2007’de “Ahşap Heykel” ile Karabük’te “Metal Heykel” çalıştayları da düzenlemişti.
***
Başkentte iki ayrı heykel çalışmasına tanık oluyoruz. Altındağ Belediyesi ve Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bu yıl “2. Ulusal Taş Heykel Çalıştayı”nı 27 Haziran-19 Temmuz tarihleri arasında düzenledi. 12 Türk heykeltıraş katıldı. Yapıtlar belediyenin parklarında ve kültür merkezlerinde sergilenecek.
Çankaya Belediyesi de “2. Uluslararası Heykel Çalıştayı”nı 9 Temmuz’da başkentteki “Hatti Güneşi” heykelinin sanatçısı Nusret Suman anısına düzenledi. 19 gün süreli çalıştayda yerli ve yabancı sanatçılarca üretilecek yapıtlar Sakarya Caddesi’nde sergilenecek.
***
İzmir Karşıyaka Belediyesi de ilk kez 2010’da altı ülkeden 12 heykeltıraşın katılımı ile bir çalıştay gerçekleştirmişti. Yapıtlar güzel Karşıyaka’nın alanlarına daha da güzelllik katmaktaydı.
İzmir’in Bergama Belediyesi de 17 Temmuz’da “1. Uluslararası Pergamon Taş Heykel Çalıştayı”nı mermere bir çekiç darbesinden sonra başlattı. 10 Ağustos’ta sona erecek çalıştayın üretimi yapıtlar ilçenin çeşitli yerlerine dikilecek.
***
Aralıklarla da olsa, Türkiye’de düzenlenen en eski heykelcilik çalıştaylarının başında Gölcük gelir. Belediyenin öncülüğü, Kent Kurulu ve Kocaeli Üniversitesi’yle bu yıl 19’uncusu “Uluslararası Zühtü Müridoğlu Ahşap Heykel Çalıştayı” adıyla 1-19 Temmuz tarihleri arasında yerli ve yabancı sanatçıların katılımıyla Değirmendere’de yapıldı.
Kartal Belediyesi de bu yıl “2. Taş Heykel Çalıştayı”nı 16 Haziran - 6 Temmuz arasında düzenledi. 532 başvurudan seçilen 12 yapıt Kartal’a kazandırıldı. İstanbul’da görev yapan bazı ülkelerin diplomatları da izledi.
***
İstanbul Büyükçekmece Belediyesi ise bu yıl “11. Heykel Çalıştayı”nı 22 Haziran - 7 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirdi. Türk ve yabancı heykelcilerin yapıtları bu kentimizi süsleyecek.
Trakya da belediyenin önayak olduğu “1. Keşan Uluslararası Balkan Ruhu Taş Heykel Çalıştayı” ise 2-22 Temmuz tarihleri arasında sürüyor. Balkan ülkelerinden sanatçılar “Balkan hissedişini, dökülen gözyaşlarını ve acılarını” görselliğe dönüştürüyor.
***
Ünlü antik heykeltıraş Praksiteles’in Datça’da Knidos için yaptığı ancak kayıp giden ünlü Afrodit heykeli bu yöremize damgasını basmıştır. Datça’da “Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi”nin girişimi ile Prof. Meriç Hızal ve öğrencileri heykel sanatına katkıda bulunuyor.
Ayrıca Avşa Adası Hadi Bara Granit, Marmara Adası Saraylar Mermer, İzmit Sadi Çalık Mermer, Muğla Milas, Uluslararası Alanya Taş, İstanbul Uluslararası Beşiktaş Taş Heykel çalıştaylarını da sayabiliriz.
Keşke bu çalıştaylar Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca tescil edilse, her yılbaşında da dünyaya bu etkinliklerin programları ve koşulları duyurulabilse...
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi