İnternet Dilinden!

07 Şubat 2012 Salı
\n

Suriyede Pişen Aş!

\n\n\n

Türkçede Komşuda pişer, bize de düşer diye bir söz var. İnşallah komşu Suriyede Arap Baharı sevdası ile pişmeye başlayan aş bize düşmez!

\n

Cuma günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulunda (BMGK) Suriye konusunda bir karar tasarısı iyi ki veto edildi! Tasarıda şöyle bir madde de vardı: Komşu devletler, Suriye muhalefetiyle çalışma konusunda yüreklendirilir. Komşu devletlerin başında kim geliyor?

\n

Beşşar Esad yönetimine karşı ortaya çıkan Özgür Suriye Ordusu adlı muhalefetin safına Türkiye itilecekti. Yine de Türkiyeye, Suriyede sahnelenen oyundaki başrollerden biri oynatılıyor. Oyunun kahramanlarına kısaca göz atalım:

\n

Suriye: Diktatör ve Türkiye karşıtı baba Hafız Esad ölünce Suriyede ılımlı bir hava esmeye başladı. Türkiyede AKP iktidarı ile çok olumlu ilişkiler kuruldu. Bu değişim ABDyi ve İsraili de sevindirir oldu.

\n

Ancak, Kuzey Afrikadaki Arap Baharının ateşi Suriyeye de sıçrayınca, çeşitli etnik ve dinsel gruplardan oluşan halk, daha çok demokratik özgürlük istemeye başladı. Haklı isteklerin sağlanması yerine karşıtların üzerine ordu birlikleri sürüldü; ateş açıldı, bazı kentler bombalandı. 11 ayda 5 bin 400 kişi öldürüldü.

\n

İstanbulun nüfusundan biraz daha fazla insanın yaşadığı ülkede, 270 bin kişilik ordu da bölündü, bazı komutanlar karşıtların arasına katılınca çatışmalar tırmandı.

\n

Son olarak kutsal kandil gününde bile ve baba Esadın Hama kentinde 40 bin kişinin katliamından sorumlu olduğu haftanın yıldönümünde, bu kez Humusta 340 gösterici öldürüldü 1300 kişi yaralandı. Ölümlü gösterilerin olduğu gün olaylar BMGKnin gündemindeydi.

\n

Türkiye: Ankara, burnunu komşunun içişlerine sokmakla kalmadı, 3 milyar dolarlık ticaretin yanı sıra Türk işadamlarının yeni yatırımlarının önü kesildi. Türkiye, Suriyeli sığınmacıların ve karşıt liderlerin karargâhı oldu.

\n

ABD Başkanı Barack Husein Obamanın En yakın beş adamımdan biri dediği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Esadı dışladı ve muhalefete destek verdi.

\n

Almanya, Münih toplantısında Türkiyenin Arap Birliği ile işbirliği yaparak Suriyeye karşı merkez (cephe)” oluşturmasını önerdi. Bu öneri BMGK karar tasarısına bir cümle ile de olsa yansıtıldı.

\n

Rusya: BMGKnin daimi üyesi Rusyanın tepkileri dikkate alınarak karar tasarısı uzun görüşmelerden sonra yumuşatıldıysa da Moskova, Esadı değiştirmek rejimi değiştirmek anlamına gelir gerekçesiyle yine de veto etti.

\n

Rusyanın Suriyede, Tartus Limanında 40 yıldır deniz üssü bulunuyor. Ayrıca Suriyeye 4 milyar dolarlık silah sattığı da unutulmamalıdır.

\n

Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bugün yanında gizli haber alma örgütünün başı ile Şamda Esad ile görüşmeye gidiyor.

\n

Çin: BMGKde bir başka veto Çinden geldi. Yabancı haber kaynaklarına göre bu vetonun nedeni, İranın Çine ucuz petrol satma sözünebağlandı. Ayrıca Çinin Suriye üzerinden Akdeniz ülkelerine yönelik ticaretinin de varlığına dikkat çekiliyor.

\n

ABD: Suriyenin İsrail üzerindeki baskısını azaltmayı da amaçlayan Vaşington, BMGKden istenen, üstelik yumuşatılmış bir kararı çıkaramamanın kızgınlığını yaşıyor.

\n

Kadınlığına rağmen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, kararı veto eden Rusya ve Çini travesti (dönme) sözü ile suçladı. BMdeki büyükelçisi de, bir kadın olan Susan Rice Suriyede akan her kan damlası Rusya ve Çinin eline bulaşacak diyerek vetoculara katliamın suç ortaklığını yükledi.

\n

Bu gelişmeler başka Arap ülkelerinde Rusya ve Çin karşıtı gösterilere yol açarken vetonun da Esad yanlılarını cesaretlendireceğinden söz ediliyor. Bu gidişle, Suriyedeki iç savaş tamtamlarının başka ülkelerden daha çok Türkiyede duyulacağı anlaşılıyor.

\n\n\n\n\n

Amerikalı yazar Paul Auster ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki söz dalaşı yabancı basında gündem oluşturdu. Time dergisi, Amerikan AP haber ajansı, CNN televizyonu Austera destek verirken, Türkiyedeki özgürlük kısıtlamalarına da dikkat çektiler. Kim zarar gördü? Elbette Türkiye!

\n

Bu arada Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Amerikalı yazar hakkında Atatürke müthiş benziyor. İnanınız bundan daha fazla benzeyenini görmedim. Hazır Türkiyeye gelmişken o yönünü de keşfedip belki bir film senaryosu üzerinde onu aktör olarak da düşünebilirler dedi.

\n

Arınçın bu sözleri internet iletilerinde şu yoruma dönüşerek dolaşıyor:

\n

Erdoğanın, Austera düşmanlığının nedeni şimdi daha iyi anlaşıldı!”

\n

***

\n

İnternetteki iletilerden biri daha:

\n

Galatasaray Kulübü Başkanının 25 milyon Galatasaraylının yirmi milyonu AKPye oy verdidemecinden sonra kulübün sarı-kırmızı olan renklerinin morardığı söyleniyor!

\n

***

\n

Bir başka internet iletisinde şöyle bir çetele var:

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları