Öztin Akgüç

Dinin Siyasallaşması

11 Aralık 2011 Pazar
\n

İslam, iç politikada oy devşirmek amacıyla kullanıldığı gibi, emperyal güçler tarafından da dış politikada yönlendirme, güdüleme aracı olarak kullanılmaktadır.

\n

ABDnin GOP ya da BOP planının gerçekleşmesinde din etkili bir silah oluyor. Kuzey Afrikadan Avrasyaya kadar geniş bir yöreye yeni bir siyasal, ekonomik düzen verilmeye çalışılırken Türkiyede AKP olarak test edilen ılımlı İslam modeli şimdi bölgeye yaygınlaştırılıyor. Din, emperyal güçler açısından başarı sınavı vermiş Türkiye modelinin en azından propagandasında etkili rol oynuyor. Türkiye, ılımlı İslam modelinin testinde, denemesinde laboratuvar görevi yapmıştır. Gelişmekte olan ülkeler, yalnız ilaç, teknolojik silahların etkinliği yönünden değil, siyasal modellerin denenmesi açısından da laboratuvar görevi yapıyorlar. Ilımlı İslam modelinde bir de anayasaya, modeli meşrulaştıracak bir hukuki dayanağa da gereksinim var. Türkiye bu bağlamda da denek. Ilımlı İslam modelinin prototip anayasası, geniş katılımla (!) hazırlanıyor. Arap Baharından etkilenen ülkeler için de örnek anayasa oluşturma denemesi yapılacak. Çabaları, yorumları, bu açıdan da değerlendirmek gerekir.

\n

***

\n

İslamın siyasallaştırılmasında, cemaat-tarikat ve İslami örgütlerden yararlanılıyor. Birçok Arap ülkesinde Müslüman Kardeşler, GOP veya BOPun gerçekleşmesinde, Arap Baharında etkili rol oynuyor. Bizde F. Gülen cemaatinin etkisi, çabası da dikkatlerden kaçmamalıdır. ABD tarafından cemaate böyle bir görev, işlev verildiğinin en önemli kanıtı, Atlantik ötesinden talimat gelmesidir.

\n

Bir örgüte belli görev verildiğinde görevin yerine getirilebilmesi için gerekli desteğin de sağlanması zorunludur. Maddi destek yapısına, yayın organları, sesyayar olarak kullanılan kişiler, kamuda örgütlenme gibi destekler de şarttır. Bu projenin ülkemizde uygulanmasını gözlemliyor, kişilerin karakterine bakıldığında pek de şaşırmıyorum.

\n

Gülen cemaati, modelin uluslararasılaşmasında da etkin rol oynuyor. Bu bağlamda bir anımı aktarayım. 2008 Kurban Bayramında Fasın Fes kentindeydik. Bayram sabahı giysilerinde siyah rengin egemen olduğu bir grup genç, bayramımızı kutlamak için kaldığımız otele geldi. Tur liderimiz, gelenlerin Gülen cemaatinden oldukları, örgütlenmeye destek için geldikleri yönünde bilgi verdi. Örgütlenme girişimlerini gördükten sonra Fasta Adalet ve Kalkınma Partisinin seçimde birinci parti olarak çıkması beni şaşırtmadı. Aksine gözlemlerimizi, tanılarımızı güçlendirdi.

\n

***

\n

BOP veya GOP projesinin amaçları, yürütücüleri ve araçları belli. Proje hakkında halkı uyarmaya çalışan, İslamın siyasal amaçlarla kullanılmasına karşı çıkan, Türkiyenin bir laboratuvar olarak kullanılmasını gelecek açısından tehlikeli görenler, bir şekilde tasfiye edilmeye, dışlanmaya hatta cezalandırılmaya çalışılıyor. Amaç, modele yaygınlık ve süreklilik kazandırma, ABDnin bölgede egemenlik kurmasına, genişletilmiş Ortadoğu coğrafyasının ABDnin arka bahçesi haline getirilmesine katkıda bulunmak.

\n

Bölge ve Türkiyenin geleceği açısından tehlikeli görünen girişimlere karşı çıkmak, İslamı çıkarcıların, siyasal amaçlarla kullananların istismarından kurtarmak gerekiyor. Halkımızın gerçekleri öğrenmesi, medya denetimi ve baskısıyla sınırlanmakta hatta engellenmektedir. Medyada amaca uygun yorumcu, yönetici, sesyayar bir şekilde sağlanmaktadır.

\n

İstenen siyasal yapı Ortadoğuda başat bir güç ABD; biri imtiyazlı diğeri adi yerel iki küçük ortak, İsrail ve Türkiye; Ilımlı İslam siyasal modeline uygun sözde bağımsız Arap ülkeleri... Böyle bir oluşum bazılarına akılcı gelebilir, kendi ve ülke çıkarlarına da uygun görülebilir. Buna karşı çıkan, projeyi benimseyen vatandaşlarımızın gereken tepkiyi göstermesi gerekir. Yeni anayasa hazırlıkları, yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimi böyle bir tepki açısından uygun fırsatlardır.

\n

Beklentimiz, umudumuz vatandaşın ülkesine, inançlarına sahip çıkması, din istismarını, bu bağlamda emperyalizmin güdümünü görmesidir.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Trump tehlikesine teyakkuz 11 Aralık 2024

Günün Köşe Yazıları