Öztin Akgüç

Liderlik Tartışması

12 Şubat 2012 Pazar
\n

\n

CHPnin 17. Olağanüstü Kurultayı yaklaştıkça, her ne kadar genel başkan seçimi öngörülmese de, en azından liderlik tartışması politik gündemdedir.

\n

Lider hakkında bir değer yargısına varabilmek için bazı ölçütler ortaya koyarak lider tipi örgüt yapısına, koşullara, hitap edilen tabana göre farklılık gösterir mi gibi soruların da yanıtını aramak gerekir.

\n

Konuya ilişkin el kitaplarında da yer aldığı gibi liderden beklenen işlevler; 1) bir davranış modeli ortaya koyarak, örnek oluşturarak, amaca ulaşma doğrultusunda örgütün, üçüncü kişilerin davranış ve eylemlerini etkilemek; 2) örgütün, faaliyetlerini düzenlemek, yönlendirmek; 3) örgütün amaçlarını, ideolojisini savunmak, geliştirmek; 4) örgütü yetkin biçimde temsil etmek; 5) örgüt içinde gereksiz tartışmaları engellemek, örgütte uyum, birlik ve beraberliği sağlamak, kontrol dışı kararlar alınmasını önlemek; 6) örgüt çalışmalarını, nesnel biçimde değerlendirmek, öznel, kişisel hesap ve beklentilerden kaçınmak.

\n

***

\n

Örgütün ideolojisi, beklentileri, nitelikleri eğitim düzeyi aranan lider tipini etkiler. Biat, kültürü olan, kişisel çıkar beklentileri ve hesaplarının ağır bastığı, özgüveni az, sürekli yönlendirme bekleyen eğitim düzeyi göreli düşük bir örgütte aranan lider tipi ile, üyelerinin özgüveninin ve eğitim düzeyinin yüksek olduğu kişilikli olaylara eleştirel yaklaşabilen, ideolojik bağlantıların ağır bastığı bir örgütün ideal lider tipi farklıdır.

\n

Örgüt ve izleyicileri, eğer birinci gruba giriyorsa, emredici, otokrat, tüm yetkileri kendinde toplamış, ödüllendirme ve cezalandırma yetkisi olan bir lider, bu tür bir örgüt ve izleyicileri için uygundur. Buna karşı ikinci gruba giren bir örgüt ve izleyenleri için liderin genel kabul görmesi, karar vermeden önce çeşitli çevrelerden görüş alması, dostça bir çalışma ortamı yaratması destekleyici ve katılımcı bir lider niteliği göstermesi gerekir. Bu nedenle AKP tipi bir partinin lider tipi, lider arayışı ile, CHP tipi bir partinin, örgütün lider tipi, lider anlayışı birbirinden farklıdır. Örgütün yapısına, beklentisine koşullara göre aranan lider tipi değişiktir. AKPye emredici, yönlendirici lider tipi uygun düşerken CHPye böyle bir lider tipi ters düşer. Demokratik liderler ancak demokrasiyi özümsemiş örgütlerden, toplumlardan çıkar. Biat kültürü ile yetişmiş dini ritüellerin ağır bastığı bir örgütte, aranan lider tipi herhalde, son karar mercii olan imamdır.

\n

***

\n

Liderler değerlendirilirken liderden beklenen işlevler ve örgütün yapısı, beklentisi göz önünde bulundurulmalıdır. Bu açıdan bakıldığında kişilerin değerlendirme notlarının farklı olması doğaldır.

\n

CHP bir kurultaylar partisi olarak eleştirilmektedir. Aslında kurultayların sık toplanması bir eksiklik değil, demokrasi anlayışı açısından olumlu bir gösterge, bir artamdır. CHPye emredici değil, destekleyici, katılımcı, demokrasiyi özümsemiş, gösterişten uzak, partinin ilkelerini ön plana çıkaran, ideolojisini savunan lider, liderler daha uygundur.

\n

Bir partide ideoloji, amaç aynı kalmak üzere farklı stratejiler izlenmesini savunan, öneren görüşler, kanatlar olabilir, olması da doğaldır; canlılık da yaratır. Yalnız kişisel hesaplara, kişisel beklentilere, kişisel ya da dar bir grup çıkarına dayanan krizler, klikler olmamalıdır. Özür dilerim CHP siyasal külah kapma aracı değildir. Partiye külah kapmak için girmiş, külah kapamayınca partiye küsecek, partiden ayrılacak, partiye çelme takacak, rakip partilere hizmet sunmaya kalkışacak tıynette kişilerin partide yeri olmamalıdır.

\n

***

\n

CHPye en zor zamanlarında dahi en azından oy vererek desteklemiş olan seçmenlerin, kişilerin, ailelerin çabası, amacı, Türkiye Cumhuriyetinin ve kazanımlarının korunması, CHPnin altı okla simgelenen ilkelerinin, ideolojisinin yaşama geçirilmesi halkımızın aydınlanması, yoksulluktan kurtulması, Türkiyenin uluslararası saygınlığı olan bir hukuk devleti olması içindir. Bu nedenle klik, hizip, grup çatışmaları, hele hele bazı kişilerin külah kapabilmek için CHPli gözüktükleri kaygısı, aslında öz tabanı rahatsız etmektedir.

\n

CHPnin, kendi düzeninin insan tipini yetiştirmeye yönelik projelerini uygulamaya koyan AKPye karşı, özellikle gençlere ülke için umut yaratacak, kadınlarımızı esaretten kurtaracak bir meta olmaktan çıkaracak projeler geliştirmesi beklenir.

\n

Kurultaylardan beklenen çatışma, klik, hizip, grup mücadelesi, dışlamalar değil, CHPnin ideolojisi doğrultusunda topluca etkin harekete geçiştir.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Trump tehlikesine teyakkuz 11 Aralık 2024

Günün Köşe Yazıları