Öztin Akgüç

Sömürgeci Yönetim Yaklaşımı

11 Ocak 2015 Pazar

AKP yönetim tarzı anlayışı ile sömürgeci zihniyet uygulama arasında ortak noktalar, benzerlikler, paralellik gözlemleniyor. AKP Türkiye’yi sömürgeci anlayış yaklaşımıyla yönetiyor.
Tıpkı sömürgelerde olduğu gibi, ülkenin doğal kaynakları korunmuyor, özel çıkarlar için çevre kirletiliyor, doğal kaynaklar yok ediliyor, maden ocakları ekonomik, ülke yararına işletilmiyor, üretme yerine daha çok hazırla yetiniliyor.
Özelleştirme yaftası altında kamu varlıkları, belli kişilere, genellikle yandaşlara aktarılıyor.
Emeğin örgütlenmesi engelleniyor, sendikalaşma zorlaştırılıyor, bir tür tunç kanunu uygulamasıyla işçiye ancak yaşamını sürdürecek, fiziki gücünü koruyacak kadar ücret ödeniyor.
İş ilişkileri, sömürge düzeninde “komprador” diye yaftalanan aracılarla, ayrıcalıklı yandaş grubu ile yürütülüyor. Havuzcu diye de nitelendirilen bu grup kamu ihalelerinde kullanılıyor, kredilerden yararlandırılıyor, özelleştirmeden büyük pay alıyor, yasal takipler erteleniyor, Hazine garantileriyle destekleniyor. Bu çıkar grubu da yalnız oylarıyla değil, övgüler düzerek, havuzcu medyayı parasal olarak destekleyerek, ilanlar yayımlayarak, TV’lerde istenen yönde açıklamalarda bulunarak, yapılan ihsanın karşılığını ödüyor.
Bağımsızlık, özgürlük, hatta demokrasi istekleri çeşitli yollarla baskılanıyor; orantısız güç, şiddet kullanılıyor. Kolluk kuvvetleri ülkede güvenliğin sağlanmasından çok, bağımsızlık, özgürlük isteklerini cezalandırmada kullanılıyor.

***

Milliyetçilik, kurulan düzeni sürdürmek için tehlikeli görüldüğünden, bir yandan şovenizm, ırkçılık, din karşıtlığı gibi gösterilerek küçük düşürülmeye çalışılırken, öte yandan düzmece milliyetçiler türetilerek, kitlelerin kafaları karıştırılıyor, yanıltıcı algılar oluşturuluyor, yön saptırılıyor.
İktidarı sürdürebilmek, oy oranını artırabilmek için, geniş kitlelerin eğitim kalitesi düşürülüyor. Sömürgeci zihniyet geniş kitlelerin aydınlanmasından, haklarına sahip çıkmasından çekinir. Eğitim sistemi, eğitim süresi, müfredat, eğitmen kalitesi olarak, geniş kitlelerin eğitimsizliği üzerine kurgulanıyor. Eğitim süresi olarak Suudi Arabistan’ın bile gerisinde kalış, kalite olarak OECD ülkeleri arasında son sırada bulunuş rastlantısal değil, amaçlı.
Geniş kitlelerin ekonomik bağımsızlıklarını kazanması, ekonomik olarak kendi ayakları üzerinde durmaları, direnme güçlerini, özgürlük isteklerini artıracağından, üretici olmaları yerine yardıma, ianeye muhtaç olarak yaşamlarını sürdürmeleri yönünde politikalar izleniyor. “Üretme, yardımla yaşa” tipik sömürgeci yaklaşımıdır.
Sömürgeci zihniyet, sömürgelerde ikili yapı oluşturur. Toplumda ikili yapı oluşması bağımsızlık, kalkınma yolunda ciddi engeldir. Toplumda ikili yapı, iktidarı sürdürmeyi kolaylaştırır. İkili yapıda tarafların çatışması da sağlanabilir, bağımsızlık, özgürlük, demokrasi yolunda toplumun birlikteliği de önlenir. “Böl yönet” yine emperyalist, sömürgeci zihniyetin yönetim ilkesidir.
Günümüz AKP yönetimi anlayışı ile sömürgeci davranış arasında ortak noktalar, paralellik özetlenmeye çalışılmıştır. Sömürgecilik dünyada şeklen kaldırılmış görünse de uygulaması sürmektedir.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Trump tehlikesine teyakkuz 11 Aralık 2024

Günün Köşe Yazıları