Şehriban Kıraç

Türkiye virüs bulaşma cenneti

30 Kasım 2009 Pazartesi

Dünyada bilgi güvenliğine yönelik tehditlerde ciddi artışlar yaşanıyor. Microsoft’un 7. Güvenlik Araştırması Raporu, güvenlik konusunda zayıf koruma sağlayan yazılımlara dikkat çekerken, solucan ve virüs sayısındaki artışa karşı kullanıcıları uyardı. Bilgisayar sistemlerinde paylaşıma açık dosyalar ve taşınabilir diskler üzerinden bulaşan zararlı yazılımlar, kurumlara önemli kayıplar yaşatabiliyor. Rapora göre bu yılın ilk yarısında virüs bulaşma oranında en kötü performans sergileyen ülkeler arasında Türkiye ikinci sırada yer alıyor.

Rapora göre, kötü niyetli ataklar Türkiye’yi hedef aldı. Türkiye’de saldırıdan etkilenen bilgisayarların oranı da hızla artıyor. Microsoft Kötü Amaçlı Yazılım Temizleme Aracı ile aylık bazda yapılan 1 milyon taramaya göre yapılan sıralamada Türkiye 32.3 oranıyla virüs bulaşmasından en çok etkilenen ülke olarak ikinci sırada yer alıyor. 1 milyon taramada virüs bulaşması oranında dünya ortalaması her 1000 makinede 8.7 iken Türkiye’de bu rakam geçen sene 20’den 32’ye çıkmış durumda. Kötü performansta Türkiye’den sonra 25.4 oranı ile Brezilya geliyor. Virüs taramasından geçen bilgisayar sayısı bir önceki altı aya göre yüzde 51 artış gösterirken, Türkiye bu grupta yüzde 67 oranında artış sergileyen Tayvan’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Türkiye’de diğer ülkelerden farklı olarak en etkili 10 güvenlik tehdidinin tamamının kimlik bilgileri çalmaya ve şifre hırsızlığına yönelik kötü amaçlı yazılımlar olması dikkati çekiyor.

2008’de siber suçların dünya genelindeki maliyeti 1 trilyon doları aşarken, kişilerin bilgilerini çalma amaçlı kurulan siteler geçen yılın aralık ayında 31 bin 173 gibi rekor bir sayıya erişti. Amerika’da 1 milyondan fazla kişi geçen yıl online kimlik hırsızlığı girişimlerinden zarar gördü.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları