Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Miriam Mendez
Miriam Mendez “Bach por Flamenco” adını taşıyan CD’si ile içinde yaşadığımız 2008 yılının yaz mevsimini kapsayan kültür ve sanat etkinliklerinin en önemlilerinden birini yaşatıyor.
“Bach for Flamenco” Barok müzikten J. S. Bach, Flamenco, Jazz ve avangard müziğe kadar farklı dünyaları kulaklarımıza getiriyor. Miriam Mendez 3 yaşında iken, piyano öğretmeni olan annesi ile müziğe başlar. Sevilla ve Barcelona konservatuvarlarında aldığı eğitimin ardından Bach üzerine uzmanlaşmak amacıyla iki yıl boyunca Amberes’te Frederick Gevers ile çalışır. 12 yaşında iken ilk konserini veren sanatçı, 16 yaşına geldiğinde İsviçre, Hollanda ve İtalya’da kendisini her zaman destekleyen Frederic Gevers ve Hans Graff, Dimitri Bashkiroff, Jan Ekier, Edith Fischer, J. Achucarro gibi öğretmenler ile çalışma şansını elde eder. 1995 yılında Holland Music Sessions’ta piyanist Lazar Berman, Miriam’ın yeteneği ve kişiliğinden çok etkilenerek kendisini dünyanın en saygın okullarından İmola’daki (İtalya) Franco Scala’nın yönettiği “Incontri Col Maestro”ya davet eder.
Bach’ın ezgileriyle Flamenko tınılarını bir arada kullanan Miriam Mendez’e göre müzik “Ne uyruktan anlar” ne Barok’tan, ne de güncelden. Miriam Mendez’in elinden çıkan eserler ne flamenko konusunu kaybetmiş, ne de klasik müzik kişiliğini. Yaratıcı öfke ve şiirsel tatlılıkla dolu eserleriyle Miriam Mendez, Flamenko müzik camiasında piyanonun Carmen Amaya’sı olarak tanınırken, klasik müzik çevresinde İspanyol Piazzola’sı olarak adlandırılıyor... “Bach por Flamenco” barok müzikten J. S. Bach, Flamenko, caz ve avangard müziğe farklı dünyaları ayağımıza getiriyor. Programında Miriam Mendez’in piyanosuna flamenko gitarı ile keman, viyolonsel, cajon ve Flamenko şarkıcıları eşlik ediyor.
‘İstanbulin’
Tanınmış viyolonist (kemancı) Cihat Aşkın “Aşkın Ensemble” adıyla bir albüm yayımlamıştır. Eski İstanbul kültürünün vazgeçilmez bir parçası olan bu 19. yüzyılda bir döneme bir giysinin temsil ettiği ve Batı’dan esintiler olan “İstanbulin” Cihat Aşkın’ın düzenlemiş olduğu 13 adet Longs ve Sirto’nun modern düzenlemelerinin yer aldığı yeni bir albümün adıdır. Aynı zamanda bir konser düzenlemesi olan “İstanbulin” 100 yıl önce Almanya’da yapıldığı sanılan, daha önce eşine rastlanmamış bir Türk kemanı ile seslendirilmektedir. Türk kemanı adıyla anılmasının nedeni ise, kemanın üzerine işlenmiş ayyıldızlı Osmanlı sedef kakmaların bulunmasıdır.
Cihat Aşkın’ın kemanıyle seslendirdiği “Aşkın Ensemble” etkinliği, şimdiye kadar gereğiyle üstünde durulmamış, çok önemli ve özelliği bulunan bir sanat olayı olarak örnek çalışmadır. Değerli kemancı Cihat Aşkın’ı bu emeğinden dolayı alkışlamalıyız.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Edirne'de korkunç kaza