Türkkaya Ataöv

Küba’ya Ambargo İnsanlık Dışı

20 Kasım 2013 Çarşamba

Uluslararası toplum hiçbir konuda bu denli uyumlu olmadı: ABD-İsrail ikilisi dışında tüm dünya, şimdilik tek “süper güç” ABD’nin hemen güneyindeki 11 milyonluk Küba’ya 53 yıldır uyguladığı kapsamlı ambargonun insanlık dışı boyutlarda bir eziyet olduğunda tıpatıp aynı görüştedir. ABD Florida’nın hemen altındaki bu küçük devleti boğmak için yıllardır elinden geleni yapıyor. Ambargo başladığında doğanlar 54 yaşına bastılar.
Geçen 29 Ekim’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK), bu tarihte tam 22’nci kez, Küba’ya acımasızca uygulanan ekonomik, ticari ve mali ablukaya elbirliğiyle karşı çıkmış, ABD’nin müttefikleri de bu birleşmede Küba’dan yana oy kullanmışlardır. ABD’nin ianelerine muhtaç üç minik Okyanusya devleti bu oylamada çekimser oy verdiler: 459 kilometrekare toprak üstünde 20 bin kişilik Palau, 67 bin nüfuslu ve toplam 181 kilometrekare topraklı iki atoldan oluşan Marshall Adaları ve 702 bin kilometrekare üstünde 107 bin kişilik Mikronezya.
Bu konudaki kararın ilk alındığı yıl olan 1992’de de yalnız ve yalnız ABD ile İsrail karşı çıkarak tüm uluslararası toplum içinde tek başlarına kalmışlardı. Aynı durum her yıl yinelendi, geçen 2012 ve şimdi 2013’te de. Üstelik, yalnız genel kurulda da değil. Gıda ve tarımdan sorumlu FAO, sağlık işlerine bakan WHO, eğitim-kültür-bilim uzmanlığı olan UNESCO ve çocuk fonuyla uğraşan UNICEF de çeşitli vesilelerle dünya kamuoyunun bu çok belirgin duyarlılığını yansıtan kararları sürekli olarak art arda aldılar. Yeryüzüne dağılmış din kuruluşları, insan hakları kümeleri ve önden gelen bunca ünlü kişiler, bu arada Jimmy Carter gibi eski ABD Başkanı ya da herkesin bildiği uzun yılların dünya boks şampiyonu Mehmet Ali ablukanın kalkması için çağrılar yaptılar.
Küba’nın, 1960’ta başlayan ambargo nedeniyle son 52 yıldaki kaybı 1.126 trilyon dolardır. İster Cumhuriyetçi, ister Demokrat Parti iktidarda olsun, Washington yönetimi alım-satım, yatırım ve değiş-tokuş ambargosunu yalnız kendi uygulamıyor, başka devletler üstünde baskı yaparak onların egemenliklerini kısıtlama yollarını da arıyor.
Aldatmaca nedeni şu: Küba demokratik değilmiş. Bu ülkede epeyi halk katılımı ve kamu siyasetinin tartışması vardır. Demokrasi yerine plütokrasi olan ülke de ABD’dedir. Kaldı ki Washington türlü diktatoryalarla içli dışlı olmuştur ve olmaktadır. Gerçek neden 1959’daki Küba Devrimi’nin, ABD kukla yönetimine son vermiş olmasıdır. Çağdaş Küba’da 159 kişiye bir doktor düşüyor, eğitim çocuk yuvalarından üniversite sonuna değin ücretsizdir, kadın-erkek eşitliği vardır ve etnik bağlantılar uyumludur. Küba Venezüella, Bolivya ve Ekvator gibi ülkelere de örnek olmuştur. Gerçek şu ki, tüm dünya ABD’nin insanlık dışı ambargosunu her yıl mahkûm ediyor.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

2013’ten Sonrası 23 Aralık 2013
Suriye Kürtleri 9 Ekim 2013

Günün Köşe Yazıları