Utku Çakırözer
Utku Çakırözer ucakirozer@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

CHP'nin Gündemi, Yemin Etmemek

24 Haziran 2011 Cuma
\n

Kılıçdaroğlu: Balbay ve Haberal’ı Mutlaka Getireceğiz

\n

CHP’nin Gündemi, Yemin Etmemek

\n\n\n

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinden milletvekili seçilen tutuklu Ergenekon sanıkları Mustafa Balbay ile Mehmet Haberalın tahliye taleplerinin mahkeme tarafından reddedilmesini nasıl değerlendiriyor? Dün kurmaylarıyla yaptığı değerlendirmenin ardından gerçekleşen görüşmemizde Bu sadece CHP sorunu değil, bir demokrasi sorunudur dedikten sonra şunları söyledi:

\n

Parlamento zemininde bu hukuk dışı uygulamanın giderilmesi için her türlü mücadeleyi vereceğiz. Bu ülkeye demokrasi eksiksiz gelmeli. İki yargıç kararıyla demokrasiye darbe vurulamamalı. Evrensel hukuk kurallarına uygun karar verilmeli. Aslında buna sadece biz değil başta yargıçlar olmak üzere hukuk devletine inanan herkes, barolar, hukuk fakülteleri de karşı çıkmalı.”

'Hiç İhtimal Vermiyordum'

\n

Kılıçdaroğlu böyle bir karar bekliyor muydu? Yanıtı, Hiç ihtimal vermiyordum doğrusu. Halkın iradesi ile seçilmiş ve YSK tarafından milletvekilliği resmen duyurulan bu arkadaşlarımızın yeminini engelleyecek bir şey yapılabileceğini düşünmüyordum. Hukukun galip geleceğine güveniyordum, hâlâ da güveniyorumşeklinde.

\n

Gülşah Balbay'a güvence

CHPnin bundan sonraki tutumu ne olacak?

\n

Az önce Sayın Balbayın eşi Gülşah Hanıma (Balbay) söylediklerimin aynısını size de aktarayım dedikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü:

\n

Çok üzgündü. Kendisine üzülmemesi gerektiğini çünkü CHP olarak Balbayı mutlak surette Meclise getirmeye kararlı olduğumuzusöyledim. Bir üst mahkemeye yapılan itiraz var. Şimdi itirazın sonucunu bekleyeceğiz. İtiraz kabul edilir ve tahliye edilirlerse ne âlâ. Edilmezlerse parti yönetimimi toplayıp yeni bir değerlendirme yapacağız, yeni kararlar alacağız. Eninde sonunda Balbay ve Haberalı oraya getirip yemin ettireceğiz.

\n

Kılıçdaroğlunun dünkü basın açıklamasının üslubunu kendi kurmayları arasından da yumuşak bulanlar var. Ancak bu ilk açıklama bir ara karar niteliğinde. Sert bir üslup kullanarak kamuoyunda yargıya gözdağı veriyorlar algısı yaratmak istemiyor CHP lideri. İtirazın üst mahkemeden düzelmesini bekliyor. Ya düzeltilmezse?

\n

Asıl tepki o zaman gelecek. Kılıçdaroğlu, olası yeni kararların ne olduğunu söylemekten kaçınarak, itirazın sonucunu bekliyor. CHP Genel Merkezinin 12. katındaki MYK Salonunda da iki gündür, olumsuz bir karar çıkması durumunda verilecek tepki senaryoları tartışılıyor.

\n

Tahliyelere kadar \t\tyemin yok

\n

CHP yönetimi önceki günkü MYK toplantısında Balbay ve Haberalı Meclise mutlaka getirmeyönünde ilke kararına varmıştı. Şimdi bunun nasıl yapılacağı tartışılıyor. Birkaç hareket tarzı üzerinde duruluyor. Öne çıkan yöntem, Balbay ve Haberal tahliye olmadığı takdirde salı günü yapılacak Genel kurul toplantısında CHP milletvekillerinin yemin etmemesişeklinde. Genel kurul salonuna girilse bile yemin edilmeyecek. Parlamento çalışmalarına katılınmayacak. Böyle olunca Meclis Başkanlık Divanı oluşturulamayacak, komisyonlar kurulamayacak. Meclis resmen açılmış olsa da fiilen çalıştırılmayacak. Bu direnişin Balbay ve Haberalın tahliyesi için yargı karar verene ya da AKP hükümeti tahliyeleri sağlayacak yasal değişikliğin yapılacağını duyurana kadar sürmesi hedefleniyor.

\n

BDP ile CHP farkı: \t‘Parlamento zemini

\n

Kılıçdaroğlunun ilk açıklamasında parlamento zemininde mücadeleifadesini ısrarla kullanması hem bu tür senaryoları ciddi biçimde düşündüğünü hem de BDP ile aralarındaki farkı gösterme amacını taşıyor. Hatip Diclenin milletvekilliğinin düşürülmesi kararı nedeniyle Meclisi boykot kararı alan BDP çizgisinden ayrılan CHP lideri, mücadelesini parlamenter demokrasinin sınırları içinde vermeye kararlı.

\n\n\n

AKP DE TEPKİLİ: ÇÖZÜM MECLİS’TE

\n\n\n

Gelinen noktada yeni Meclisin ilk icraatı tahliye edilmeyen seçilen milletvekillerinin Meclise getirilmesi olacak gibi gözüküyor. AKPden umut verici sesler de yok değil. Balbay gibi İzmirden parlamentoya giren Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım, “Çıkan kararlar hukuken doğru olabilir, saygı duyalım. Ama siyaseten doğru mu derseniz doğru değil. Milletten yetki alanların o yetkiyi kullanabilmesi lazım. Bizim arzumuz milletin iradesi ile seçilen insanların Meclise gelip hizmet etmesidir. Parlamentoda her türlü çözüm bulunabilir. Partilerin boykot düşünceleri duygusal. Partilerin biraraya gelip konuşarak bu meseleyi ele alması lazım. Kanunlar hoşumuza gitmiyorsa, değiştirmek Meclisin işi. Meclis toplanıp yeminler edildikten sonra komisyonlar oluşturulur. Adalet Komisyonu, Anayasa Komisyonu teşekkül edilir. Ondan sonra parti grupları oturur, konuşur, anlaşır. Zaten uzlaşmadan olmazdedi.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları