Haber Olan Her Yerde Oluruz

02 Ekim 2012 Salı
\n\n\n

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelikin, gazetemizin AKP kongresini izlemesine getirdikleri antidemokratik yasağa gerekçe olarak Cumhuriyet yazarları için Aleni bir hasmane tutum takınılıyor. Genel merkezimize gelmeyi zül addediyorlardediği konuşma üzerine bazı hususları açıklığa kavuşturmakta fayda görüyorum:

\n

1) Gazeteci haberolan her yerde bulunmalıdır. AKP Genel Merkezi de diğer parti merkezleri gibi bu ilke dışında bir mekân değildir. Nitekim daha iki ay önce 23 Temmuzda, gazete ve televizyonların Ankara temsilcilerine AKP tarafından verilen ve Başbakanın da katıldığı iftar yemeğine davet üzerine Cumhuriyet de katıldı. Hem o yemekte hem de sonrasında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve AB Bakanı Egemen Bağışın son dönem yaptıkları davetlerde gazetemizi temsil ederek haberleri okuyucularımızla paylaştık.

\n

2) Hükümet, AKP ya da Hüseyin Çelik tarafından AKP Genel Merkezinde yapılacak herhangi bir yayın için bize bugüne kadar yapılmış tek bir davet bulunmamaktadır. (Başka bir yazarımıza böyle bir davet gitti ve ileri sürülen gerekçeyle reddedildiyse o yazarın isminin açıklamasını bekleriz.)

\n

3) Davet edilmek bir yana, Başbakan ile mülakat talebimize aylardır yanıt alabilmiş değiliz. Keza Başbakanın gerek AKP Genel Merkezinde, gerekse diğer mekânlarda çeşitli yayın kuruluşlarının temsilcileriyle bugüne kadar gerçekleştirdiği mülakatlara hiçbir Cumhuriyet yazarı davet edilmemiştir.

\n

4) Haber kanallarından zaman zaman gelen yayın davetlerine gelince; bu talepleri yanıtlarken kriterimiz hiçbir zaman yayının nereden yapılacağıolmaz. Kendisi de şahittir; Hüseyin Çelikle pek çok yayında birlikte olduğumuz gibi şartlarımız uygun olmadığı için katılamadığımız yayınlar da olmuştur. Ama bunların hiçbirinde, ne iddia edildiği gibi AKP Genel Merkezine gitmeyiztavrı içinde olduk ne de önceden söz verip son anda vazgeçtik. Çelikin Utku Bey Tamam geliyorumdemiş son anda iptal etmişifadesi gerçeği yansıtmamaktadır.

\n

5) Ayrıca Çelikin bize ait olmayan bir tavrı bize mal etmesinin arkasından, bu fiktif tavrın gerekçesini Sayın Mustafa Balbayın içeride olmasından da olabilir ya da başka bir şeyden..diyerek ifade etmesi de çok yadırganacak bir durumdur.

\n

6) Geçmişte Genelkurmay Başkanlığının akreditasyon yasağı mağduru bir gazeteci olarak, şimdi askeri vesayeti bitirmekle övünen AKPnin aynı demokrasi dışı uygulamaya başvurduğunu görmekten üzüntü duyuyorum. Kamuoyunun haber alma özgürlüğünü kısıtlayan bu ayıplı uygulamayı hiçbir gerekçe mazur gösteremez.

\n

7) Partisinin basınla ilişkilerden sorumlu en üst yetkilisi sıfatıyla Hüseyin Çelikten beklenen; basına karşı yasakları değil, özgürlükleri savunur bir tutum içinde olmasıdır.

\n

8) Zaten yasaklama kararının, Cumhuriyet yazarlarının kanalların davetlerine katılımıyla bir ilgisi olmadığı dün bizzat Başbakan tarafından açıklandı. Erdoğan kendisine sorulduğunda Bize sürekli olarak hakaret eden, her türlü saygısızlığı sürekli olarak gösterenleri, ben de kendi özel böyle bir günümüze davet etmek zorunda değilim. Bundan dolayı davet etmedikdiyerek yasağı savundu. Başbakanın bu açıklamaları iki açıdan sorunludur. Öncelikle bahsettiği hakaretlerin ne olduğunu açıklamak durumundadır. Gazetemiz hakaret değil haber yapmaktadır. İkinci sorunlu husus ise Kongre bizim özelimiz yaklaşımıdır. Siyasi parti kongreleri mahremiyeti olan alanlar değil, kamunun bilgilenmesini zorunlu kılan haber alanlarıdır. Hele hele ülkeyi yöneten kadronun geleceğe dönük politikalarının açıklanacağı bir toplantı ülkenin tüm yurttaşlarını doğrudan ilgilendirir. Buna, özeldenerek yasak konması, halkın haber alma özgürlüğünün engellenmesidir. Erdoğan aslında kongreyi Cumhuriyete değil halka yasaklamıştır.

\n

Kaldı ki eğer bu kongre o kadar özelse, diğer basın kuruluşları niye çağrıldı?

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları