'Kurtulmuş'u Akredite Ediyor'

20 Mayıs 2013 Pazartesi

CHP Liderine Göre Erdoğan 
Beyaz Saray’a Halefiyle Gitti
\n

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Aydın mitinginden dönüşte yaptığımız sohbete Başbakan Erdoğan’ın ABD’deki temasları ve açıklamaları damgasını vurdu. Öncelikle Erdoğan’ın Beyaz Saray’a götürdüğü isimler...
CHP lideri, HSP’den AKP’ye geçerek doğrudan genel başkan yardımcılığı koltuğuna oturan
Numan Kurtulmuş’un Beyaz Saray’daki görüşme masasında oturmasına işaret ederek “Anlaşılan Beyaz Saray’a onu akredite ediyorlar” dedi. Yani, Erdoğan’dan sonraki başbakan adayının Kurtulmuş olacağının bir işareti sayıyor o kareyi.

\n

Arınç’ın görevi belliymiş

\n

Heyette yer alan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, Pensilvanya’da Fethullah Gülen’i ziyaret ettiği basına yansıdı. Kılıçdaroğlu haberleri anımsatarak “Görüyoruz ki Bülent Arınç başka bir görev için götürülmüş Amerika’ya” diyor. Daha fazla yorum yapmıyor ama siyaset stratejisini “AKP ile Gülen hareketi arasındaki uçurumun bu görüşmelere rağmen kolay kolay kapanamayacağı” temeli üzerine inşa etmeye devam ediyor.
Erdoğan’ın başkanlık sistemi konusunda ABD’den yaptığı son açıklamaları da şöyle değerlendiriyor.
Başkanlık sistemi ısrarından vazgeçsin, demokratik ve özgürlükçü bir anayasayı toplumsal uzlaşı ile yapmaya ben varım. Ama gelmez, gelemez. Anayasa sürecinde maskeleri düştü. Hiçbir özgürlükçü talebi kabul etmediler. Çünkü onların temel isteği Cumhuriyet rejimini değiştirmek. Onun formüllerini arıyorlar. Tabii bunu net biçimde ‘din devleti’ adı altında yapmayacaklardır.”

\n

‘Partili cumhurbaşkanı’\t\t ile niyet ne?\t

\n

Kılıçdaroğlu’nun, AKP’den gelen “Partili cumhurbaşkanı olursa başkanlık sisteminden vazgeçebiliriz” açıklamalarına yaklaşımı ise şöyle:
Partili cumhurbaşkanı denilerek ne isteniyor, bu net biçimde halka açıklanmalı. Burada bahsedilen kendisinin AKP’ye kaydının korunması ise o ayrı bir şey. Ama hem AKP’yi yöneteceğim, hem cumhurbaşkanı olacağım diyorsa o çok daha farklı bir şey. O şu demek; AKP Erdoğan dışında bir genel başkan adayı bulamıyor demek. Tabii bir de Erdoğan ‘Ya ben ya da hiç’ diyor anlamı da taşır.”

\n

Amaç Suriye eleştirilerini \tgölgelemek

\n

Başbakan, ABD seyahatine eşlik eden gazetelere “2014 yılında 3 seçim gelebileceği” şeklinde bir ifade kullandı. Kılıçdaroğlu, bu ifadeyi “ABD’den eli boş döndüğü için, o yönde yapılan haber ve yorumları gölgelemek, gündem değiştirmek için bir manevra olarak da ortaya atmış olabilir” diye değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın TBMM Başkanı’nın uzlaşma komisyonunu bitirmesi durumunda referandumun bu yıl da gündeme gelebilceğine ilişkin açıklamasıyla ilgili olarak da “Meclis Başkanı niye ‘Ben bitirdim’ desin ki? Parlamentonun süresi var, seçimlere dünya kadar zaman var. O zaman Başbakan’ın bu acelesinin sebebi ne? Herhalde birilerine anayasayla ilgili bir söz verdi ki gereğini yerine getirmek için böyle acele ediyor” yorumunu yaptı. Kılıçdaroğlu’nun bu imasının adresi belli: Hükümet ile İmralı’da Abdullah Öcalan arasında yürütülen gizli müzakereler...
CHP içinde yeni anayasa sürecinde çatlak büyür mü? Kılıçdaroğlu’na göre böyle ciddi bir ayrışma yok zaten. Tartışma yaratabilecek konularda bulunan çözümlerin sadece partide değil kamuoyunda da genel kabul göreceğine inanıyor:
“Anayasada, bu toplumun duyarlı olduğu Türk milleti kavramının ve Atatürk’ün öneminin korunması konularıdır. Biz bu konularda duyarlıyız. Mesela ‘vatandaşlık’ tanımımız üzerinde herkes uzlaşacaktır. Başlığı ‘Türk vatandaşlığı’ olacak. İçinde de yurttaşların ırk, dil, din ve cinsiyet farkına bakılmaksızın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sayılabileceği yazacak. Göreceksiniz bizim dediğimize gelecekler.”
Erdoğan’ın CHP’nin izlediği Suriye politikasının basın tarafından daha fazla eleştirilmesi gerektiği yönündeki sözlerini “
gülümseyerek” okuduğunu belirten Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:
Sanki basın bize çok destek veriyormuş gibi, beyefendi onlara kızıyor. Ayrıca basına ve muhalefete bakışını ortaya koyan bu sözleriyle kendisinin ne kadar demokrat olduğunu da bir kez daha kanıtlamış oluyor.

\n

Doğu’dan beklediğimiz \t\toy gelmedi

\n

Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığıyla CHP’nin Güneydoğu ile yeniden ilgilendiği şeklinde bir algı oluşmuş ancak seçimlerde bunun karşılığı gelmemişti. Kılıçdaroğlu bu konudaki duruşlarının çerçevesini şöyle çiziyor:
Oy anlamında beklediğimiz oy gelmedi. Çünkü bölge çok sert, etnik ve dini kimlikler üzerinden siyasetin aşırı politize olduğu bir bölge. Ama oy vermemeleri bizim sosyal demokrasinin temel ilkelerinden vazgeçeceğimiz anlamına gelmez.”

\n

Meydanların CHP’den beklediği


\n

CHP’nin “Meydan Okuyoruz” adıyla başlattığı Demokrasi ve Özgürlük mitinglerinin ilki önceki gün Aydın’da yoğun bir halk katılımı altında gerçekleşti. Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının meydandan en çok destek bulan bölümleri, Atatürk’ü ve Cumhuriyet değerlerini yıpratmaya yönelik girişimlere CHP’nin karşı duracağı vurgusu; yeni anayasada Türk ve Türk milleti ifadeleri ile değiştirilemez ilk 3 maddeyi koruma sözü; hükümetin Suriye politikasına yönelik eleştirileri ve ülkede yaşanan hukuksuzluklara dikkat çekerek yazarımız Mustafa Balbay’a selam gönderdiği bölümler oldu.
Dönüş yolunda, katılımdan memnuniyetini diye getiren Kılıçdaroğlu, Aydın’ın CHP’li belediye başkanı
Özlem Çerçioğlu’nun başarısına vurgu yaptı. Çercioğlu’nun rant tacirleri ve mafyayla mücadele ederek Aydın’ı modern bir kent haline getirdiğini anlatan CHP lideri, “Cesareti ve mücadelesi nedeniyle Özlem Hanım’a Aydın’da ‘Topuklu Efe’ diyorlar” diye konuştu.

\n

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları