Zeynep Göğüş
Zeynep Göğüş zeynepgogus1@gmail.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

6'ncı Büyük Kentimiz

14 Ocak 2012 Cumartesi
\n

Epeydir tekrarladığım bir savım var: İstanbul basını ulusaldeğildir, çünkü Türkiyenin tümünü anlatmaz.

\n

İstanbul ve Ankara dışında olan biten bizi pek ilgilendirmiyor. Van depremi bile neredeyse rafa kalktı.

\n

Matbaanın icadı ve bu sayede gelişen ortak dil kullanımı ile ulus devletin ortaya çıkışı arasındaki ilişkiyi uzun uzadıya anlatmayacağım. Şu kadarını söyleyeyim: Gazeteler, ulusal aidiyetin oluşmasında hâlâ en önemli etkenlerden biri. Gelgelelim yerelde yaşayan insanlar İstanbulda basılan yayınları ellerine aldıklarında sayfalarda kendilerini bulmakta zorlanıyor. Ulusaltelevizyonlar için de aynısı geçerli.

\n

Bu özeleştiriyi yaptıktan sonra, sözü hafta ortasında iki konferans için gittiğim Gaziantepe getirmek istiyorum.

\n

Önce Gaziantep Üniversitesi... Tıp, mühendislik ve mimarlık fakültelerinde İngilizce eğitim verilen bu kurumda 920 yabancı öğrenci okuyor. Myanmardan kalkıp gelen bile var!

\n

Hoşuma gitti, kampusta bisikletli yaşam var. Yüzlerce bisikletin başına bekçi dikilmemiş. Rektör Yavuz Coşkun işletmeci mantığıyla şöyle düşünmüş: Birkaç bisiklet kaybolsa veya kırılsa, bunun maliyeti bisikletlerin başına adam koymaktan daha fazla olmaz...

\n

Üniversite şehrin kültürüne katkı için kolları sıvamış. Sosyal sorumluluk projeleri ders olarak konulmuş.

\n

***

\n

Gaziantep, sanayisi ile marka şehirolmasının yanında yerel kültüre yatırım yaparak kendini yeniledi. Bu ikisi birbirini besledi. Vizyon sahibi bir belediye başkanı, kentin tüm kurumları ile el ele vererek ilerledi.

\n

Dünyanın en büyük mozaik müzesi olan Zeugma Müzesi başlıbaşına bir çekim merkezi.

\n

Avrupada kültüre harcanan her bir Avro, 16 Avro olarak geri dönüyor. Gaziantep bunun farkında.

\n

Bu başarının geri planında sağlam bir kültürel birikimin yeniden ortaya çıkışı var. Medeniyetlerin üst üste biriktiği ileri karakol Gaziantepe Araplık girememiş. Biraz ötede de sınırı Toroslar çizmiş.

\n

Kentin özelliklerini araştırdığınızda karşınıza 19uncu yüzyıl ortalarından itibaren güçlü bir yazılı kültür çıkıyor. Güneydoğunun ilk Türkçe gazetesi 1901de burada yayımlanmış. Ondan önce Ermenice ve İngilizce gazeteler varmış. Sürekli kültür dergileri çıkmış. Şeri Mahkeme sicillerini inceleyen Cemil Cahit Güzelbeyin 450 makalesi var.

\n

Muhittin Ararın başkanlığındaki İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği İLESAMın Gaziantep Şubesi, Kültür ve Edebiyat Günleri - Yazarlık Okuluprojesini yürütüyor. Bu proje kapsamında Gaziantepli pek çok yazar ve şairle karşılaştım. Zulal Atayın Fransız işgaline karşı verilen Antep Harbini anlatan belgesel kitabından, Dr. Ahmet Özpayın editörlerinden olduğu Halepte Adım Adım Osmanlının İzindeadlı eserden, Bülent Ağcabayın “68’lilerin Kırkayak Kahvesianılarından etkilendim.

\n

Şimdi Gaziantep, kültür endüstrilerine yatırım yapıp yaratıcılığı desteklemek gibi ileri bir aşamaya sıçrıyor. Bunu yaparken küresele ve kitle kültürüne direnip yerel unsurlarını öne çıkarıyor.

\n

Sıra marka şehirden, yaratıcı kente geçiş yapmakta.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Atatürk Kıymete Binecek 18 Mayıs 2013

Günün Köşe Yazıları