Zeynep Göğüş
Zeynep Göğüş zeynepgogus1@gmail.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

Düğün ve Darbe

20 Ekim 2012 Cumartesi
\n

Rumelide 1912de yaşanan Türk ve Müslüman katliamının 100üncü yılındayız. Türkiyede milyonlarca Rumeli kökenli varken bu olayın bu kadar sessizce hatırlanmasının sebebi ne olabilir?

\n

Belleğimiz seçicidir, özellikle de Rumeli göçmenlerinin aile geleneğinde aktarım zayıf kaldı. Rumeliden göçen birinci kuşak Cumhuriyetin 10uncu Yıl Marşı’nı söylemenin keyfiyle geçmişi unutmak istedi. En azından benim kişisel aile deneyimimde bu böyle oldu. O ilk kuşak birer birer kaybolmaya yüz tuttuğunda, üçüncü kuşağın aklı başına gelmeye başladı, ama çok geç kalmıştık. Bu yıl Fügen Ünal Şen, Bir Avuç Maziyi yazdı, birkaç değerli çaba daha oldu. Ama çok az. Refik Halid Karayın Gözyaşı öyküsündeki Rumeli göçmeni temizlikçi Ayşenin öyküsü Oscar ödüllü Sophienin Seçiminden daha az acıklı değildir, ama filmini yapmak kimsenin aklına gelmedi.

\n

Uzun lafın kısası 1915 Ermeni olaylarının aksine 1912 Rumeli faciası ne yeterince belgesele ne de edebiyata konu olabildi. Üsküpe noktayı sanki Yahya Kemalle koymuştuk. İşin içine ideolojiler karıştı, tıpkı geçmişteki gibi İslamcılarla Batıcı modernistler arasında kalan Türkiyede sağlam bir üçüncü bakış üretememenin sıkıntısıyla Rumeliyi bir kez daha ve bu kez ruhumuzda yitirmiştik...

\n

***

\n

Gazeteci dostumuz Kerem Çalışkan 100 Yılla Yüzleşme-Anlaşılır Tarih dizisi başlığı altında kitaplar yazmaya başladı. 1912’de Rumelinde yaşananla 1915 Ermeni olaylarına uzanan tarihi sürecin arka planını, birbirine bağlanan olaylar ışığında genç kuşaklara aktaran ilk kitabın ardından dizinin 100 Yılın Darbesiadlı ikinci kitabı da piyasaya çıktı. İttihatçıların Babıâli darbesinin anlatıldığı bu kitabı medyada boy gösteren herkes okumalı.

\n

İlk anayasanın ve meşrutiyet rejiminin silah zoruyla getirildiği bir geçmişle yüzleşirken yapılan maksatlı saptırmaları yakalamak lazım. Fenerbahçeye yapılan İttihatçı yakıştırmasının altında ezilmemek için bile şart bu!

\n

***

\n

Bir ay önce Abdülhamitin 5inci kuşak torununun düğünü yapıldı. Naciye Sultan ile Enver Paşanın torunu Osman Mayatepek politik bir sempozyuma benzettiği bu düğünü terk etti. Mayatepekin hatırında kalan, sunucunun askeri darbe kurbanı olarak kahramanlaştırdığı Abdülhamitle ilgili yorumlarıydı.

\n

Balyoz Davası sırasında bazı TV programlarında Abdülhamite yapılan darbe yine gündeme getirildi. Ancak bu kişiler Abdülhamitin kendisinin de bir darbe ile iktidara geldiğini hiç gündeme getirmediler!

\n

Kerem Çalışkan, İslamcılar kızmasın, ama Abdülhamit modern askeri darbe ile iktidara gelen ilk padişahtırdiyerek bu gerçeğin de altını çiziyor.

\n

Tarihi seçicilikle ele aldığımız sürece üçüncü bakışı oluşturmamız gerçekten zor. Geçmişteki olguları karartarak bir yere varamıyoruz. Darbelere karşı olmak, İslamcılık adına zorlama yapmaya da karşı olmayı gerektirir. Bugünün toplumu bu zorlamayı ne kadar kaldırır? Zorlama tepkiyi de getiriyor ve tarihimiz bunun örnekleriyle dolu.

\n

Ne yazık ki Batılılaşma ile İslamlaşma arasındaki çalkantılı denizde yüzen bu gemi, henüz tarihin sonuna gelmedi.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Atatürk Kıymete Binecek 18 Mayıs 2013

Günün Köşe Yazıları