Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Suikast ve İntihar
WASHINGTON D.C. - Arizonalı araştırmacı gazeteci Don Bolles 1976 yılında mafya tarafından düzenlenen bir suikasta kurban gitti. Bolles’ın aracına bomba yerleştirilmişti.
\nBombanın harap ettiği beyaz otomobil Bolles’in dul eşi tarafından Newseum’a bağışlanmasaydı, 2011 yılının Kasım ayında müzeyi ziyaret eden 12 yaşındaki Türk çocuğunu aynı yöntemle işlenen Uğur Mumcu ve Ahmet Taner Kışlalı cinayetlerine duyarlı kılmak o kadar kolay olmayabilirdi. Hiçbir yazı, anma töreni ve kitap, Washington’daki haber müzesinin dördüncü katında sergilenen, camları paramparça, kaportası çarpılmış ve sürücü koltuğunun önünde yerde delik açılmış olan o beyaz otomobil kadar bellekte iz bırakamazdı.
\nBir ucunda Kongre binası olan Pennyslvania Caddesi 555 numaradaki yedi katlı Newseum için ülkenin büyük basın yayın kuruluşları, gazeteci aileleri ve vakıflar “Özgürlük Platformu” adı altında bir araya gelip 450 milyon dolar toplamışlar. Devleti bu işe karıştırmamışlar. Haberin tarihini aktarırken, aynı zamanda da basın özgürlüğünün değerini kuşaktan kuşağa geçirecek olan Amerikalıların gurur duyacakları bir müze çıkmış ortaya.
\nÜlkeler müzeleriyle de büyük devlet olurlar…
\n***
\n“Bırakın halk gerçekleri bilsin. Ülke o zaman güvende olur”… ABD’nin 16’ncı başkanı Abraham Lincoln’un bu cümlesi Newseum’un girişindeki duvarda büyük harflerle yazıyor. Burası, “özgürlüklerin beşiği Amerika” algısını daha da pekiştiriyor.
\nAraştırmacı gazeteciliğin başladığı yer Amerika. Üstelik ilk araştırmacı gazeteci de Nellie Bly takma adıyla yazan bir kadın. İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi ordusunun uçakları Londra’yı bombalarla döverken ilk canlı radyo yayını yapanlar yine Amerikalılar. 1791’de temel özgürlüklerle birlikte ifade özgürlüğünü dünyada ilk kez anayasalarına koyan da onlar.
\nAma 200 yıl da süreci tamamen iyileştirmeye yetmemiş.
\nÖrneğin 1965’te Vietnam savaşı sırasında barış amblemi taşıyan liseliler tutuklanmış. Yüksek Mahkeme ifade özgürlüğü kuralını uygulayana kadar da çocuklar içerde kalmış...
\nGazeteciler öldürülmüş…
\nÖzgürlüğün peşini bırakmaya gelmediğini anlayan insanlar, bir araya gelip kurmuşlar bu müzeyi.
\nUnutmayalım ki bizim de bir basın müzemiz var, desteklenmesi gereken... Oysa medyanın hali, önündeki denizi kirleterek ölmeye yatan kıyı otelinin patronu gibi. Basın kendi kendinin kiralık katili.
\n***
\nAmerikalı senatör Daniel Moynihan’dan bir başka unutulmaz söz: “Bir ülkeye gidip, gazetelerin iyi haberlerle dolu olduğunu görürseniz, hapiste iyi adamlar var demektir!..”
\nVe son durak müze dükkânına uğrayıp üzerinde “Sesini yükselt” yazan tişörtlerden alıyoruz. O sırada bizimkiler duvardaki bir başka yazıyı daha gösteriyorlar. The Washington Post’un gazeteci patronu söylemiş: “Gazetecilik tarihin ilk kaba- taslağıdır.”
\n“Eyvah” diye tepki geliyor Dizdar’dan: “Desene 2000’li yılların Türkiye tarihi yanlışlarla dolu olacak!”
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!