Zeynep Oral
Zeynep Oral zeynep@zeyneporal.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

Hiçbir Haksızlık Gizli Kalmaz!

12 Şubat 2012 Pazar
\n

Son günlerde kucağımdan düşmeyen bir eser, beni dünle bugün arasında, bugünle yarınlar arasında getirip götürüyor

\n

İstanbul Bilgi Üniversitesinin yayımladığıNâzım Hikmetin Açlık Grevi adlı dosya/kitaptan söz ediyorum. Bu, muhteşem bir eser: Bir döneme tanıklık etmekle kalmıyor, sanki Nâzım Hikmete elinizle dokunuyorsunuz. Nâzım Hikmetin sözcüklerine, tuttuğu notlara, yazdığı mektuba, mektubu koyduğu zarfa dokunuyorsunuz. Çünkü bu eser hem çok değerli yazılardan hem de tıpkıbasımlardan oluşuyor.

\n

Anımsayalım: 1938de, toplam 28 yıl 4 ay ağır hapis cezasına çarptırılmıştı şair. 12 yılını hapishanede geçirdikten sonra 8 Nisan 1950de açlık grevine başladı. Avukatının isteğiyle grevi erteledi. 1 Mayıs 1950de tekrar başladı, 13 Mayısta Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırıldı. Sonunda 19 Mayıs 1950de açlık grevine son verdi. Bu arada iktidar değişti, 14 Temmuz 1950deki af yasasıyla da Nâzım Hikmet tahliye edildi. Birkaç ay sonra 49 yaşında olmasına ve hastalığına ilişkin Adli Tıp raporlarına karşın askere çağrıldı. Sonrasını biliyorsunuz

\n

Pul yerine canını…

\n

Yeşim Bilge Bengünün editörlüğünü, Mehmet Uluselin tasarımını üstlendiği dosya açlık grevi dönemini kapsıyor ve Turgay Fişekçi, Kıymet Coşkun, Erden Akbulutun yazılarıyla değerleniyor.

\n

Tıpkıbasımlar ise heyecan verici: Şairin tuttuğu notlar Bir zarftan Pirayeye yazdığı mektup çıkıyor Öteki zarftan ailesine kararını açıkladığı mektup: Bu kararım herhangi bir yeis, bir yılgınlık, bir korkaklık, bir sabırsızlık neticesi değildir. Sabırlı, şuurlu, ümitliyim. Fakat hakkın ve hakikatın ortaya çıkması için meydana hayatımı atmaktan başka imkânım kalmadığına kanii. Bu son imkânımı şuurla, ümitle kullanıyorum…”

\n

Zaten açlık grevine başlarken söylemişti:

\n

Millete verdiğim açık istidaya canımı pul yerine kullanıyorum.

\n

Dosyadan çıkan tıpkıbasımlara devam ediyorum: Aydınların, şairin açlık grevine ara vermesi için Cerrahpaşa Hastanesine gönderdikleri imzalı çağrılar. İmzalar arasında kimler yok ki: Halide Edip, Sait Faik, Mina Urgan, Orhan Veli, Bedri Rahmi ve Sabahattin Eyüboğlu, Cahit Sıtkı Tarancı, Cevdet Kudret, Adnan Saygun, Mithat Fenmen, Abidin Dino, Ekrem Reşit Rey, Nuri İyem, Ataç ve daha niceleri

\n

O günlerde çıkan Hür Gençlik”, “Nuhun Gemisi gazeteleri. Ve en önemlisi her sayısında Nâzımın uğradığı haksızlıklarla mücadele için çıkan fikir ve politika dergisi ibaresini taşıyan Nâzım Hikmet dergisi

\n

Bütün bu önemli belgeler ve tıpkıbasımlar için Piraye koleksiyonu, Nâzım Hikmet Vakfı ve TÜSTAVdaki arşivlerden yararlanılmış.

\n

Kucağımdaki hazineye baktıkça yeryüzünde hiçbir haksızlığın gizli kalmayacağına, üstünün örtülemeyeceğine inancım artıyor. Bir de nelerin değişip nelerin değişmediğine hâlâ şaşıp duruyorum:

\n

O günlerde de şaire özgürlük afişleri açan gençler gözaltına alınıyor; bildiri dağıtan Yüksek Tahsil Gençlik Derneği üyeleri Emniyete götürülüp sorgulanıyordu.

\n

Bu eşsiz hazineye emeği geçenleri kutlarken sizi şairin Açlık Grevinin Beşinci Gününde şiirinden iki bölümle baş başa bırakıyorum:

\n

Kardeşlerim, / Avrupadakiler, Asyadakiler, Amerikadakiler, / ben, hapiste açlık grevinde değil de bir kırda yatıyor gibiyim bu mayıs ayında geceleyin. / Ve gözleriniz ışıl ışıl yıldızlar gibi başucumda; / ve elleriniz tek bir el / anamın eli gibi / yârimin eli gibi / Memedin eli gibi avucumda. (…)

\n

Kardeşlerim, biliyorum / yine de yaşamakta devam edeceğim yanı başınızda: / Aragonun mısraında olacağım - gelecek güzel günleri anlatan her mısraında- ve beyaz güvercininde Picassonun / ve Robesonun türkülerinde / ve asıl ve en güzeli / Marsilya dok işçilerinden yoldaşımın muzaffer gülüşünde olacağım. / Kardeşlerim, / dolu dizgin bahtiyarım doğrusu.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yaşasın tiyatro 15 Aralık 2024

Günün Köşe Yazıları