Yazgülü Aldoğan

Geçici iş dediğin nedir ki?

16 Şubat 2019 Cumartesi

Her dört gençten birinin işsiz olduğu bir ülkede toplumsal patlama olmaması ancak OHAL koşullarıyla önleniyor, tabii nereye kadar? AKP iktidarı çözüm olarak ücreti devlet tarafından ödenecek altı aylık geçici iş icat etti! Erdoğan’ın müjde olarak verdiği haber, 2019’da İŞKUR’a kayıtlı 70 bin işsize, asgari ücret ve sigortanın İŞKUR tarafından ödenerek kamu kurumlarında istihdam edileceğiydi. İşe alımlar başladı. O 6 aylık geçici iş kuyruklarında temizlik işçisi olarak çalışmak için gece yarısı kuyruğa giren gözü yaşlı üniversite mezunu gençler var! Bu “geçici iş” ne kadar geçici bir çözüm, yaraya plaster yapıştırmak kadar yalan dolansa o gençlerin üniversite mezuniyetleri de aynı o kadar geçici çözümdü!
Temizlik işçiliğine bile razı olduğu halde iş bulamayan o gençler hangi üniversitelerden mezun oldu? O üniversiteler, ne zaman, ne için ve hangi akademik personelle kuruldu? AKP iktidarının 16 yılda neredeyse köyü kasabayı, büyükşehirlerde her semti “üniversite” ile donattığı bir gerçek! Ne büyük başarı değil mi? Küçücük kasabada bile üniversitesi olan bir ülke!

Esnafa iş
O üniversiteler ne işe yarıyor? Kasaba esnafının kalkınmasına! Ev kiralarının artmasına! Civarında birkaç öğrenci yurdu adında apart açılmasına. Bir taşla ne çok kuş. O kasabadaki ve yakınlardaki öğrencilerin de büyükşehirlere yollanmayan kızları üniversiteye girdim diye kendini avutuyor. Sonra? Mezun olunca o gençler bu kez kursa gidip KPSS’ye hazırlanıyor! Tek amaç devlet memuru olabilmek. Maaşı, sigortası, emekliliği olan, çıkarılmayacağı bir iş. Özel sektörde şansları yok çünkü. KPSS bir süre işe yaradı, ama sonra bir “mülakat” kıstası çıkardılar. AKP’den kart getirmeyeni almıyorlar, KPSS’de birinci olan gençler, mülakatta eleniveriyor? Neden? “Kindar ve dindar” genç kategorisine girmedikleri için.
Geçende Esas Holding, Emine Kamışlı önderliğinde gerçekleştirilen bir sosyal projenin tanıtımını yaptı. Adı sanı duyulmamış üniversitelerden mezun olan gençlere iş bulmak için geliştirilmiş bir proje. Bu gençlerden, tabii ki seçtiklerini eğitiyor, sonra sosyal projelerde çalıştırıp deneyim kazandırıyor, burs verir gibi ücretini ödüyor, sonra proje ortağı holdinglerde işe sokuyorlar, tabii kaç kişi, denizde damla! Çünkü ne işsizliğe çare, her kasabaya üniversite açmaktır, ne de mezun olan ama bir işe yaramayacak gençleri altı aylık geçici iş ya da sosyal proje diye yeniden eğitmektir. Evet, üniversite, çıkınca iş bulunacak yer değildir, ilim, bilim yapılan yerdir ama onun için de ara eleman yetiştiren eğitim kurumları açar, sanayinin ihtiyacını karşılarsınız. Her işimiz yanlış, plansız programsız, popülist politikalar hep göz boyamaya, anı kurtarmaya, oy toplamaya yönelik. Ve ne yazık ki işe yarıyor, başarısız oldukça yerlerinde kalıyorlar! Çünkü oyları ancak cehaletle artıyor!

Üniversite bitiriliyor
Tabii gerçek üniversitelerin kapısına yığılan gençlere “sınavsız öğretim” gibi olmayacak vaatler verirseniz, böyle palyatif çözümlerle işi daha zorlaştırırsınız. Düz liseleri kapattılar, Anadolu liselerini imam hatibe çevirdiler. Lise diploması hiçbir işe yaramıyor. Yüzlerce üniversitenin akademik personeli tarumar edildi, kasaba üniversiteleri aile çiftliğine döndü. Rektör atamalarında Reis’e biat şart. Bilim çoktan unutuldu, Diyanet’e aktarılan paranın onda biri üniversiteye aktarılmıyor, laboratuvarlar çalıştırılamıyor, araştırmalar durdu. Sebze meyve yetiştirmeyi bırakan ülkede öğrenci yetiştirilmesini beklemek de abesti zaten. Yakında o gençler ana babalarını mahkemeye verecek, “Beni niye dünyaya getirdiniz?” diye. Artık cevap olarak “Reis öyle buyurdu!” derler.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları