İkiyüzlülük

10 Mart 2017 Cuma

Erdinç İsmail Hayrullah 1974 Momçilgrad/ Bulgaristan doğumlu, Bulgar/Türk uyruklu, bürokrat kökenli deneyimli bir siyasetçi. 2003 yılında Momçilgrad Telekomünikasyon TV Genel Müdürlüğü görevine getirilmiş, 2005 yılında yine Momçilgrad kentinde iki dönem görev yapacağı belediye başkanlığına seçilmiş.
E. İ. Hayrullah, Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) üyesidir.
HÖH, 1989 yılındaki rejim değişikliği sonrasında kurulan dört Türk partisinin (diğerleri Demokratik Gelişim Hareketi, Demokratik Adalet Partisi ve Türk Demokrat Partisi) en güçlüsüdür. 1991’de yapılan genel seçimlerde 400 milletvekili bulunan parlamentoda 24 sandalyeye sahip olmuş, daha sonra yapılan yerel seçimlerde 27 belediye ve 653 muhtarlık kazanmıştır.
1994’te yapılan ve Bulgar Sosyalist Partisi’nin kazandığı genel seçimlere üç Türk partisi katılmış, bu seçimlerde HÖH, 160 bine yakın oy kaybedip toplam oyların yalnızca yüzde 5.44’ünü elde edebilmişti.
1997’deki erken genel seçimleri Demokratik Güçler Birliği kazanmış, bu seçimlerde HÖH, toplam Türk oylarının yalnızca yüzde 52’sini almayı başarabilmişti.
17 Haziran 2001’de Bulgaristan genel seçimlere gitti. Seçimler, eski Kral II. Simeon’un ve yeni partisi II. Simeon Milli Hareketi’nin ezici zaferi ile sonuçlandı. Seçimlerden sadece üç ay önce kurulmuş olan II. Simeon Milli Hareketi, iktidardaki Demokratik Güçler Birliği ile Sosyalist Parti’yi mağlup etti. Bulgar Parlamentosu 24 Temmuz’da II. Simeon Milli Hareketi ile 21 sandalyeli HÖH’ün koalisyonunu resmen onayladı.
1 Ocak 2007 tarihi itibarıyla Bulgaristan’ın Avrupa Birliği’ne (AB) tam üye olmasından sonra 20 Mayıs 2007 tarihinde AB parlamento seçimleri yapıldı. Bu seçimlerde Hak ve Özgürlükler Hareketi yüzde 20.26 oyla üçüncü parti olarak ikisi Türk dört milletvekili çıkardı. 5 Temmuz 2009 tarihinde yapılan Bulgaristan parlamento seçimlerinde 610 bin 521 oyla (yüzde 14.48) üçüncü sırada seçimi tamamlamış ve 38 milletvekiliyle Bulgar meclisine girmiştir. 2013 genel seçimlerinde HÖH’ün aldığı oy 400 bin 466’ya düşmüş (yüzde 11.31), partinin milletvekili sayısı da 36’ya inmiştir. Bir yıl sonra bütçenin bloke edilmesi nedeniyle parlamento feshedilmiş, 5 Ekim 2014 günü yenilenen seçimlerde HÖH oyların 487 bin 134’ünü (yüzde14.84) alarak üçüncü parti olarak parlamentoya yeniden 38 milletvekili sokmayı başarmıştır.
HÖH’ün Avrupa Parlamentosu’ndaki üyelerinin “Avrupa Liberal Demokrat ve Reform” grubunda yer alması, HÖH’ün de kendisini Bulgaristan Türkleri ile Pomak ve Romanların azınlık haklarını savunan “liberal”, “demokrat”, “merkez sağ” bir parti olarak tanımlamasına karşın AKP iktidarı ile arası iyi değil. HÖH, kendinin Ankara’nın Bulgaristan’a uzanan kolu olarak konumlandırılmasını kabul etmiyor. Bu nedenle Ankara’nın desteğiyle Bulgaristan’da DOST Birlik adıyla yeni bir Türk partisi kuruldu. İlk hedef 27 Mart 2017 parlamento seçimlerinde HÖH’ün oylarını bölmek, daha sonra da Bulgaristan Türklerinin en güçlü partisi konumuna gelmek.
Tekrar Erdinç İsmail Hayrullah’a dönecek olursak… Hayrullah, bu ay sonu yapılacak seçimlerde HÖH’den milletvekili adayı. Bilindiği gibi Türkiye’de 326.000 - 480.817 Bulgaristan göçmeni bulunuyor. Bunların çok önemli bölümü çifte uyruklu; Bulgaristan seçimlerinde oy kullanıyorlar. Dolayısıyla Bulgaristan’daki milletvekili adayları Türkiye’ye gelerek göçmenler arasında propaganda yapıyorlar. Yapıyorlardı demek daha doğru olacak çünkü kendisi de çifte uyruklu olan Erdinç İsmail Hayrullah T.C. Dışişleri Bakanlığı’nın kararıyla Türkiye’ye sokulmadı.
Oysa AKP’ye yakın DOST Birlik milletvekili adaylarının ülkemize girişleri serbest.
Türkiye, bir süredir Almanya’ya, Hollanda’ya, Avusturya’ya girişleri serbest olan fakat salon sıkıntısı çeken, ama buna rağmen sonuçta “Hayır” propagandası yapmak olanaklarını elde eden bakanlar için kıyametleri koparıyor, bu ülkelere en olmadık yakıştırmalarla ateş püskürüyor.
Tüm bunlar demokrasi, özgürlük ve temel insan hakları adına yapılıyor.
Ya Erdinç İsmail Hayrullah’ın ayaklar altına alınan hakları!
Bu ikiyüzlülük değil de nedir?  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Veda 28 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları