Alya

29 Mart 2017 Çarşamba

Geçen pazar günü sona eren 15. Bursa Kitap Fuarı’nı yaklaşık 266 bin kitapsever ziyaret etti. Ziyaretçilerin 86 binini ilk ve ortaöğretim öğrencileri oluşturuyordu. Canlı, renkli, hareketli bir fuardı.
Türkiye Yayıncılar Birliği’nin (TYB) verilerine göre geçen yıl içinde ülkemizde 666 milyon 866 bin kitap üretilmiş. Bu, Türkiye’de kişi başına 8.4 adet kitap düştüğünü gösteriyor. Uluslararası Yayıncılar Birliği’ne (IPA) göre ülkemizin yayıncılık sektörü bu alanda dünyada 11. sırada. Türkiye aynı zamanda yayımlanan kitap çeşidi sayısında da yine 11. sırada.
Bu durum nitel ve nicel olarak kitap fuarlarına da yansıyor.
Dolayısıyla ziyaretçiler her fuarda yeni yazarlar ve yeni kitaplarla karşılaşıyor.

***

Gelelim yazının başlığına…
Alya bir kız adı. Arapça kökenli bir sözcük olan Alya, “şeref”, “sema”, “dağ tepesi”, “yüksek yer” anlamına geliyor.
Hoş çağrışımlı bir ad.
Bursa Kitap Fuarı’nın son gününde adı gibi kendisi de hoş, zarif bir genç kız olan Alya Öztanyel ile tanıştım.
O bir yazar, henüz 19 yaşında. Hukuk fakültesi birinci sınıf öğrencisi. Üç kitabı var, üçü de 100 binin üzerinde satmış/satıyor.
İlk kitabı, üst başlığı “Sizce sevmek zayıflık mıdır?” olan Karanlık Lise’yi 16 yaşında yazmış, bunu “Sizce güvenmek hata mıdır?” üst başlıklı Karanlık Lise 2 izlemiş. İlki 383, ikincisi 528 sayfa…
Alya’nın lisenin son sınıfındayken verdiği bir röportajı okudum. Kendini anlatıyor.
Okuduğu okullarda düzenlenen tüm etkinliklere katılmış, voleybol oynuyor, lisanslı bir sporcu. Müzikle ilgileniyor, şarkı söylüyor, gitar çalıyor. Okulunda bir müzik grubu kurmuş, liseler arası müzik yarışmasına katılmışlar. Yurtdışı öğrenci değişim programlarına katılmış. Kısacası ilgi alanları geniş, çok yönlü bir genç kız. Annesi, babası ve erkek kardeşiyle İstanbul’da yaşıyor.
Fuarda son kitabı Gölgeler’i imzaladı. 479 sayfa olan bu kitabın alt notu “Gölgeler – Beş kırık kalp, beş uyumsuz nota, beş umutlu çığlık”. İlk baskısı 30.000.

***

Son yıllarda büyük okur kitlelerine ulaşmayı başaran birçok genç yazar ortaya çıktı. Bunlar ilkin internette, özellikle de “Wattpad” adlı uluslararası okur-yazar sitesinde yazmaya başlıyorlar. İnternetteki okur sayıları belli bir düzeye ulaştığında yayınevlerinin ilgisini çekiyorlar.
Alya’nın ilk iki kitabı Epsilon Yayınevi’nden, son kitabı da Doğan Kitap’tan çıkmış.
Bu genç yazarlar kitap fuarlarına ayrı bir renk, ayrı bir canlılık kazandırıyorlar. Kendileri gibi okurları da genç insanlar. Diğer fuar ziyaretçilerinden farklı bir yanları var. Çok heyecanlılar, belki de çok “ateşliler” demek daha doğru olacak. Çünkü yazarlarının kitap imzaladıkları stantlar zaman zaman yıkılacak gibi oluyor.
Ne yapalım? Gülü seven dikenine katlanıyor!
Battığında acıtmayan dikenler…  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Veda 28 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları