Arif Kızılyalın

Eski Türkiye’nin Derbisi

05 Aralık 2014 Cuma

1980’lerden kalma bir gündü sanki; hani futbolun endüstri canavarınca ele geçirilmediği zamanlar var ya, “o döneme mi döndük acaba” diye dürttüm kendimi Sarıyer-Beşiktaş, Türkiye Kupası maçını izlerken...
Gerçekten zaman yolculuğu gibiydi dünkü derbi... Evet derbiydi Sarıyer-Beşiktaş maçı;hem de iliğine kadar. Öncelikle aynı kentin iki komşu semtinin onurlu futbol emekçileri çıkıyordu sahaya. İkisinin de ikinci rengi beyazdı, biri mavinin yanına koymuştu sadeliği, öteki siyahın... Boğazı da paylaşıyorlardı. Biri Dolmabahçe’den aldığı Beşiktaşlılığı Bebek’e kadar taşıyor, öteki Aşiyan’dan Rumeli Fener’e kadar Sarıyerliyim diyordu... Taraftarları da kardeşti. Çevik kuvvet, TOMA, Spor Büro belki de uzun zaman sonra ilk kez çekirdek çıtlattı maç öncesi, sırası ve sonrası... Hatta öyle ki, husumette bile ortaktılar. İki taraftar grubu da Ankaragücü’ne, Bursa’ya, F.Bahçe’ye, G.Saray’a takmıştı kafayı.
Passolig, fişlenme, pahalı bilet, ‘her taraftar kendi koltuğunda oturur’ anlayışına beraber direndi Beşiktaş’ın çArşı’sı ile Sarıyer’in Grup Beyaz Mavi’si... Maça hâlâ motorla gelme hazzını tatmıştı Beşiktaşlılar; Sarıyerliler de, “Bir lira, bir lira” diye bağıran kaptıkaçtı mibibüslerle akmışlardı Yusuf Ziya’ya. Eh, köfte ekmek-ayran da 1980’lerin değişilmez tadı değil miydi!
Maç mı? Kimin umrunda demeyeceğim. Çünkü Beşiktaş önemsemiş; Demba Ba dışında, en iyiye yakın 11’ini sürmüştü sahaya, Sadece genç Atınç vardı takımda. 2. Lig’de zirve kovalayan Sarıyer ise belli ki hafife almış kupayı, ilk 11’den 5 oyuncuyu tribüne yollamıştı Bahri Kaya. Aradaki oyuncu kalitesi makası açılınca da maç ilk 10 dakikada koptu. Yerli ‘BabaCenk’in, Sarıyer savunmasının telaşından açtığı gol perdesini, Olcay, Motta süsleyecek ve yine Cenk maçın skorunu ilan edecekti 4-0’la. İşin güzel tarafı, maç sonu kimse kazananı-kaybedeni konuşmadı. Herkes, “Oh be dolu tribünlerde maç seyretmek varmış” dedi.
İyi ki gitmişim Sarıyer’e. Eğer, yeni Türkiye’nin futbol otoriteleri gibi TV’den izlesem, eski Türkiye’ye dair bu harika derbi gününü kaçıracaktım...



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

25 Nisan! 24 Nisan 2024
Yeni TFF Başkanı! 20 Nisan 2024
Ekmek yoksa ıstakoz ye! 17 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları