Arif Kızılyalın

Yasaları, Yönetmelikleri Bilen Var mı?

07 Ağustos 2011 Pazar
\n

Malum, 3 Temmuzdan bu yana Türk sporunun üzerine kabus gibi çöktü şike-teşvik soruşturması. Yüze yakın kişi polisçe karga tulumba içeri alındı, onlarca kişi tutuklu yargılanmak üzere Metris Cezaevine kondu, lig ve kupa şampiyonlukları tehlikeye girdi, 10a yakın takımın bir alt küme düşeceği söylentileri ayyuka çıktı... Bu sorunlarla uğraşırken 4 Ağustos sabahı, soruşturmanın ucu 5 yıl öncesine yani Galatasarayın şampiyonluğunu ilan ettiği günlere kadar dayandı.

\n

O günlerde de kulüpte profesyonel olarak çalışan şimdiki sportif koordinatör Bülent Tulunun, eski başkan Adnan Polata yazdığı mektuptaki kayıp 1.5 milyon Doların Denizlispora Fenerbahçeden puan alması adına teşvik primi olarak gönderildiği iddia edildi polis ve savcılığa yakın kaynaklarca...

\n

Bir anlamda Galatasaray da çekiliyordu şike-teşvik kısır döngüsüne. Ne var ki ülkede yasa var, yönetmelik var, talimatlar var. Öncelikle 6222 sayılı şike ve teşviği suç sayan yasa 14 Nisanda yürürlüğe girdi. Yani 13 Nisan gecesi işlenen bir suç bile kanun karşısında suç değil. Ortada kayıp 1.5 milyon Dolar varsa da bu öncelikle Galatasaray kongre üyeleri ile Mali Suçlar Şubesini ilgilendiren bir konu. Kaldı ki futbolun beşiği İngilterede bile, hesabı verilemeyen paralar için Nereye gitti denmiyor. Çünkü biliniyor ki endüstriyel futbol dipsiz bir kuyu, istediğin kadar para yağdır, akar gider... Örnek, Abramovicin, Dubai Şeyhi Maktumun verdiği milyar Dolarlar... Elbette G.Sarayın başını ağrıtan para, teşvik olarak bir yerlere gitmişse etik ve fair-play anlamında sıkıntı olur ama 6222nin yanıdan geçmez. Çünkü zamanlaması yanlış! Olayın bir de TFF boyutuna bakmak gerek. Geçenlerde değişen bir yönetmelikle federasyon, şike, şaibe, teşvik gibi konularda 20 yıl geriye gidebiliyor, araştırma yapabiliyor. Ama sadece araştırıyorsunuz o kadar! Cezaya hükmedemiyor federasyon. Gerekçe de çerçeve yasadaki Şaibeli maçlarla ilgili araştırma 1 yıl içinde yapılır yazılı ek madde. Sözün özü geçmişe dönük tüm yolları kapamış durumda. Zaten kapı hafif aralık olsa, Sonucu önceden belirlenip yasadışı bahis yolu ile menfaat elde edildiği tespit edilen Akçaabat Sebat-Kayseri maçı başta olmak üzere son 20 yıldaki en az 5 karşılaşma incelenir TFFce, vicdani borç kapsamında!

\n

Bana kalırsa incelenmeli de. Ama 6-7 yıl öncesine giden TFF, nedense, elinde bilgisi-belgesi olan Sebat-Kayseri maçına bakmıyor, bakamıyor! Bakarsa zülf-ü yare dokunur diye duydum!

\n

Konu bu kadar noktadayken, TFF Başkanı M.Ali Aydınlar olayı incelemeden yurtdışında kendisini telefonla arayan bir gazeteciye Gerekirse kupalarını alırız diyor ve bir anlamda kendisini seçimlerde desteklemeyen G.Saraya gönderme yapıyor.

\n

Adı lazım değil, yöneticilik yapmış bir G.Saraylı beyefendiye Aydınların bu açıklamasını sordum, yanıtı ilginçti: Müzede UEFA ve Süper Kupa var, gelsin onu da alsın. Belki, Kim Milton Nielsen ile Lopez Nietoya da para vermişizdir...

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

25 Nisan! 24 Nisan 2024
Yeni TFF Başkanı! 20 Nisan 2024
Ekmek yoksa ıstakoz ye! 17 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları