Aykut Küçükkaya

Türkiye’nin referans gazetesi olmak...

20 Ocak 2020 Pazartesi

Bir süredir yazıişleri ekibimizde tatlı bir telaş var. 3 Şubat Pazartesi günü Fransızların dünya çapındaki referans gazetesi Le Monde diplomatique’i gazeteniz Cumhuriyet’le birlikte ücretsiz ek olarak vermeye hazırlanıyoruz. İşbirliğini 15 Ocak günü Cumhuriyet’in manşetinden şöyle duyurduk: “Cumhuriyet ve Le Monde’dan işbirliği.”

Bu manşetle ilgili görüşmeler üç ay önce başladı. Toplantı üstüne toplantı yaptık. Le Monde diplomatique Genel Müdürü Serge Halimi’yle Paris’te gazetedeki odasında attığımız imzalarla dünyanın iki saygın referans gazetesi evrensel gazetecilikte buluştu. Paris’te sıcak ve içten bir ilgiyle karşılandık. Serge Halimi’yle birlikte gazetenin yöneticileri Bruno Lombard, Anne-Cécile Robert ile Le Monde diplomatique çalışanlarına Cumhuriyet’e gösterdikleri içten dostlukları için bu köşeden teşekkürlerimizi ve sevgilerimizi iletelim. 

Le Monde diplomatique, şubat ayıyla birlikte her ayın ilk pazartesisi Cumhuriyet’le birlikte ücretsiz ve Türkçe olarak okurlarla buluşacak. Uluslar-arası bir yayın organı olan Le Monde diplomatique, 30 ülkede, 20 dilde yayın yapıyordu. Şimdi Cumhuriyet’le birlikte 31 ülkede 21 dilde yayın yapıyor olacak. 

İşbirliğinin hemen ardından Ali Sirmen, Mine Kırıkkanat, Özdemir İnce ve Mine Esen’den oluşan bir yayın kurulu oluşturduk. İki Mine’miz tabiri caizse harıl harıl çalıştı, çalışıyor. Çeviri ekibimizi kurduk... 3 Şubat 2020’deki ilk sayı için yazılar seçilmeye ve çevrilmeye başlandı. Görsel Yönetmenimiz Hakan Akarsu sayfa provalarına şimdiden başladı. Burada bir parantez açalım... Paris Temsilcimiz Süleyman Tosunoğlu, Le Monde diplomatique’in merkez binasında kendisine ayrılan ofiste bu özel ekin Paris-İstanbul hattında yayın koordinatörlüğünü üstlenecek.

Amor’un ilk yazısı Cumhuriyet’te...

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) yeni Türkiye raportörü Nacho Sánchez Amor, Türkiye ziyareti öncesi ilk yazısını Cumhuriyet’e yazdı. AP üyesi Amor’un, Cumhuriyet’in klasiği “Olaylar ve Görüşler” sayfasında, hemen bu köşenin yanında yer alan yazısı “Ankara ile Avrupa ilişkilerinde önümüzdeki dönemde hangi konuların tartışılacağını, masada nelerin olacağını” ortaya koyuyor...

Cumhuriyet’in, Le Monde diplomatique ile işbirliğini duyuran manşet haberi ve sayfaları, gazetenin Paris’teki merkezinde ilgiyle karşılandı. Gazete çalışanları, 15 Ocak 2020 tarihli Cumhuriyet’te çıkan haber ve fotoğrafları dikkatle incelerken. 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Bitsin bu işkence!.. 29 Kasım 2021

Günün Köşe Yazıları