Ceylan Adanalı Kabadayıoğlu

BESYO’nun şifresi

06 Mart 2016 Pazar

Üniversiteye giden yolun ilk adımı YGS’ye (Yükseköğrenim Giriş Sınavı) sayılı gün kala heyecan dorukta. Ancak bu sınav spor akademisi isteyen öğrenciler için (her yıl 2 milyona yakın öğrenci ülke genelinde söz konusu sınava giriyor) çok daha büyük önem taşıyor. Çünkü YGS puanı, spor akademisine giriş şartının yüzde 50’si gibi oldukça önemli bir kısmını oluşturuyor. Kalan yüzde 50 ise yetenek sınavından gelecek olan puanla tamamlanıyor.

Alan zorunluluğu
Spor akademilerinde beden eğitimi öğretmenliği, antrenörlük eğitimi, spor yönetimi / yöneticiliği, rekreasyon olmak üzere 4 ayrı bölüm var ve bu bölümlerin her birinin baraj puanları üniversitesine göre değişiyor.
Önceki yıllarda puanlar 140- 180 arasıyken artık puanların yükseldiğini ve 200-250 arasındaki bantta olduğunu söyleyebiliriz. Sınavda da YGS1, YGS2, YGS3, YGS4, YGS5 olmak üzre 5 farklı puan hesaplanıyor. Her bir puan türünde derslerin ağırlık katsayıları farklı. Ancak BESYO seçen öğrenciler bu konuda oldukça şanslı. Zira en yüksek puanı hangisiyse o puanı geçerli sayılıyor. Bu durumda spor akademisi seçen bir gencin sosyalde başarılı olması şartı ve alan zorunluluğu ortadan kalkıyor ve öğrenci yatkın olduğu her dersten başarıyı yakalayabilme şansına sahip oluyor.

Sporcu olmak şart mı?
Sporcu olsa da olmasa da YGS barajını geçen herkes spor akademisine girebilir. Ancak sporcu öğrenci her açıdan avantajlı. Sporcu iseniz yetenek sınavlarını diğer adaylardan daha önde bitirebilirsiniz. Eğer lisanslı sporcu iseniz üniversitesine göre ek puan alırsınız. Seçeceğiniz akademide ‘spor özgeçmiş puanı’ isteniyorsa - bu puan özel yetenek sınavı puanının yüzde 10 - 20’sini oluşturur - son 5 yılda branşta alınan başarıların önemi büyüktür. Hele milli sporcu iseniz hem özel yetenek sınavından muaf tutulursunuz hem de 30-50 puan daha düşük bir bantta akademiye giriş hakkına sahip olursunuz. Bir başka deyişle ek katsayı alırsınız.

Kaç net gerekli?
Tüm yurtta 13 Mart Pazar sabahı yapılacak Yükseköğretim Giriş Sınavı; Türkçe, matematik, sosyal ve fenden 40’ar soru olmak üzere toplam 160 sorudan oluşan ve ağırlıklı olarak 9. ve 10. sınıf konularından olan bir sınav. Sınavda adaylara tek soru kitapçığı, tek cevap kâğıdı veriliyor. Sınav sonucunda en küçüğü 100, en büyüğü 500 olmak üzere 6 farklı puan türü hesaplanıyor. Özel yetenek gerektiren lisans programlarına ön kayıt yaptırabilme hakkı 140 puan ve üstü, 2. aşama sınavlarına katılma hakkı ise 180 puan ve üstü. Sporcu bir öğrencinin tüm branşlarda toplam 30-50 net arası yapması, 140-250 puan aralığını tutturması için yeterli.
Ne diyelim?.. Spor sahalarının önümüzdeki yıllarda eğitimli bireylere daha çok ihtiyacı olacağı için ‘bol şans’ dilemekte fayda var.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

23 Nisansız çocuklar 23 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları