Ceylan Adanalı Kabadayıoğlu

Sporcu bursları

30 Ocak 2016 Cumartesi

Lise son sınıfta okuyan başarılı bir sporcusunuz. İlk birkaç derse girip sonrasında antrenmanlarınıza yetiştiğiniz, haftalarca süren turnuvalar yüzünden onlarca ders kaçırdığınız sancılı bir “üniversite sınavı hazırlık süreci”ni geride bıraktınız. Spor ve eğitimin eş zamanlı yürümesine elvermeyen garip eğitim sistemine rağmen bir mucize gerçekleştirdiniz ve arzu ettiğiniz bir üniversiteye yerleştiniz. Ancak özel üniversitede okuyacak maddi imkanlara sahip değilsiniz ve sporcu olmanızın getirdiği imtiyazlardan faydalanarak okumak istiyorsunuz. Bu mümkün mü?

Ülkemizde bu soruya net bir yanıt veremiyorsunuz.

Türkiye’deki sporcu bursları yüzmeden atletizme, tenisten hentbola dek tüm spor dallarını kapsıyor olsa da ne yazık ki sporcu bursu kontenjanı, toplam üniversite adayı kontenjanı olan 2.7 milyonun sadece % 4.25’i kadar. Sporcu bursunu alabilme şartı ise lisanslı ve de başarılı pek çok sporcuyu bu çemberin dışında bırakır nitelikte.

Türkiye’de sporcu bursuyla okumak için, mutlaka ulusal ve uluslararası başarılara imza atmış olmak gerekiyor. Ödüllü sporculara sağlanan burs olanaklarında oranlar da stabil değil. Üniversitesine göre değişiklik gösteren burs oranları %10 ila %60 gibi tatminkar olmayan oranlar arasında gidip geliyor. Sporun herhangi bir dalında milli olmuş sporculara verilen burslar ise yine üniversitesine göre değişiklik göstermekle birlikte %50-%100 aralığında.

 

Milli takıma girersen!

Bunca dar bir skalada sporcu bursu verilen ülkemizde son yılların verileri; ferdi spor dallarında ilk 3’e veya branşında milli takıma seçilen öğrencilere %100 burs vermiş olan üniversitelerin sayısı 2 elimizin parmaklarını geçmiyor.

Yurt dışında ise bazı ülkelerde bu konuya dair yapılan istatistiklerden sadece Amerika’yı ele aldığımızda; sporcu bursuyla eğitimini sürdüren öğrenci sayısının 400 binden, farklı spor dallarında yetenekli öğrencilere burslu okuma imkanı sunan üniversite sayısının ise binden fazla olduğunu görüyoruz. Amerika’da bu bursları hak etmek için ülkemizdeki ağır kriterler de aranmıyor. Bazen amatör sporcu olmak yetebildiği gibi; bazense herhangi bir spor dalında üstün başarı göstererek üniversite takımına girmeyi başarmak, Türkiye gençler şampiyonu, Ankara birincisi gibi dereceler kazanmış olmak da Amerika’da sporcu bursu almaya yeter kabul edilebiliyor.

Sporculara ülkemizde ve yurt dışında sağlanan imtiyazlar kıyaslandığında üzücü ama bizi şaşırtmayan bir başka veri; Amerika’da sporcu bursu ile okuyan 400 binden fazla öğrenciden 30 bininin Türk sporcular olması. Türkiye’deki toplam sporcu öğrenci kontenjanının 114 bin olduğunu düşünecek olursak sadece Amerika’daki Türk sporculara dair karşımıza çıkan bu rakamlar ülkemizin başarılı sporcularının neden avuçlarımızdan kayıp gittiğini açıkça ortaya koyuyor



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

23 Nisansız çocuklar 23 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları