Cüneyt Arcayürek

18 Mart'ta İki Olay...

22 Mart 2013 Cuma

Dün Diyarbakırda Nevruz mu kutlandı? Yoksa?

\n

Aponun barışa ilk adım, RTEnin çözüm süreci diye adlandırdığı, ne ki Nevruz şemsiyesi altındaki kutlanmalarda; tek bir Türk

\n

bayrağı yoktu.

\n

BD (Kürt) Partisinin bayrakları miting alanının her yerinde katılımcıların elindeydi.

\n

Türkiye Cumhuriyetinin İçişleri Bakanının daha dün yasal olarak suç ilan ettiği Öcalan posterleri, sözüm ona Nevruz ama aslında başka amaçları içeren mitingde göze batıyordu.

\n

Diyarbakır mitingi Nevruz kutlaması olmaktan çıktı. Apo+BDP mitingine dönüştürüldü..

\n

AKPnin, tabii RTEnin de artık önderliğini sindirdikleri Öcalanın tarihsel açıklamalarında neler önereceği, daha doğrusu devlete neler dayatacağı günlerdir merakla bekleniyordu.

\n

Apo açıklamalarını sıcağı sıcağına yorumlamaya gelince:

\n

Öncelikle dünden bugüne bilumum TV yorumcularının, ünlü yazarların, siyaset adamlarının; halkımıza hatta hükümete ve partilere yol gösteren, elbette olumlu içerikte olacağı kuşkusuz yorumlarını izledikten sonra

\n

...Aponun artık İmralıdan meydanlara taşan öğretileri üzerinde, devletin yıllardır dışladığı Kürtlere ne yapsak gereklidir, zorunludur diyenlere, bir gün sonra ola ki ters düşecek bir şeyler söyleyebiliriz diye, düşünüyorum.

\n

***

\n

Böylece, abartılı açılımların, açılışların, haberlerin ortalığı sardığı şu günlerde çözüm süreci söylem ve tartışmalarının üstünü örttüğü, ne ki üzerinde durulmayan kimi duyarlı, aynı tarihe rastlayan iki konuya değinme fırsatı çıktı.

\n

Birinci 18 Mart olayı:

\n

O gün Memur-Senin çağrısı üzerine, ne yazık ki, laik Cumhuriyetin ve devletin temel öğelerini öğrencilere öğretmekle görevli yüzlerce öğretmen ve memur, yürürlükte olan kılık kıyafet yönetmeliğinin kadınların görev mahallinde başlarının daima açık olması, erkeklerin ise sakal bırakmaması ve kravat takmasını emreden kurallarını hiçe saydılar.

\n

Bu davranış açık ve seçik biçimde çağdaş bir devleti İslam kurallarına uyan bir devlete dönüştürmeye yönelik. Devletin yetkili ve ilgili kurumları (başta hükümet) sessiz kalarak eylemi desteklediklerini kanıtladılar..

\n

Laik, çağdaş yapılı devlet kılık değiştiriyor.

\n

***

\n

İkinci 18 Mart olayı:

\n

Bir süre önce BD (Kürt) Partisi, Çanakkale ve Kurtuluş savaşlarına katılan Kürtler sayesinde zafere ulaştığını içeren bir kampanya başlattı.

\n

Siyasal tarihin dün de bugün de yarın da cim karnında nokta konumundaki kişilerden biri diye yazacağı BD (Kürt) Pnin Muş milletvekili Sırrı Sakık, Çanakkalede partisinin kongresi’nde:Burada şehit düşen Muşlusu, Vanlısı, Şırnaklısı, Gazianteplisi, İstanbullusu, Trabzonlusu hepsinin ruhları bizi izliyor diye başlayan ve tabii Çanakkale Savaşlarının herhalde aynı sayıda şehit düşen Türklerle Kürtlerin zaferi olduğuna inanan bir nutuk attı.

\n

Yeni Kürt açılımı çözüm süreci namıyla başladıktan sonra 18 Mart günü Çanakkaleye giden Başbakan RTE; S. Sakıklarla aynı kulvarda olduğunu kanıtlayan bir konuşma yaptı veÇanakkale zaferi bir etnik kökenin, ırkın, kavmin zaferi değildir dedi.

\n

O da, BDP gibi Çanakkale zaferinin Türk ulusunun zaferi olduğunu yadsıdı. Acaba gerçek RTEnin ve yandaşı BDPnin dediği gibi mi?..

\n

***

\n

Rakamlar ne Sakıkı ne de onlar gibi her konuşmasında Türk milletini silen RTEyi doğruluyor. Türk Solunun internette yayımladığı rakamlara göre; Çanakkale Savaşında Osmanlı ordusunun resmi kaybı 48 bin. 48 bin şehidin 992si Güneydoğudan yani yüzde 2si! Sakıkın seçim bölgesi ve memleketi Muştan şehit sayısı 7!

\n

Diyarbakırdan 49, Vandan 36, Siirtten 40, Mardinden 7 kişi şehit!

\n

Tarihsel gerçekleri inkâr eden RTEnin palavralarını kimi tablolar yalanlıyor:

\n

Çanakkale Savaşında şehit düşen askerlerimizin 8 bin 247si, yüzde 17si Karadeniz; 9 bin 986sı, yüzde 21i İç Anadolu; 10 bin 908i, yüzde 23ü Ege; 13 bin 785i, yüzde 29u Marmara; 3 bin 400ü yüzde 7si Akdeniz; 832si yüzde 2si Doğu Anadolu; 992si yüzde 2si Güneydoğu illerinden.

\n

***

\n

Bu rakamlar RTEyi ve yandaşı BDPli Sakıkı utandırır mı, bilemem ama sonuç:

\n

Yadsınamaz tarihsel gerçekler bir yana.

\n

Öteki yandaki RTEnin ve tabii aynı safta buluştuğu yandaşı BDPnin Çanakkale bir ırkın yani Türk ulusunun zaferi değildir palavrası çöp sepetine!..

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları