Cüneyt Arcayürek

Çaresizlik!

19 Kasım 2011 Cumartesi
\n

Olacağı buydu. Dersim konusu CHP sorununa dönüştü.

\n

CHPli olmadığını ama CHP milletvekili olduğunu kıvançla açıklayan Hüseyin Aygünün partiyi de Atatürkü de

\n\n\n

suçlayarak yaptığı açıklamaları, dün gazetelerin başlıca konusuydu.

\n

Yorumlar arasında Ahmet Tanın dün Cumhuriyetteki köşesinde Aygünün Dersim Projesi başlığı altında yazdıkları ise tartışmalara ışık tutması açısından dikkat çekici.

\n

Tan; CHP Tunceli (Dersim mi desek?) milletvekilinin partiye nasıl ve hangi koşullarda alındığını açıkladığı gibi, Aygünün resmi internet sitesindeki açıklamalarını kaynak göstererek, kafalarda oluşan kimi soruları yanıtlıyor.

\n

Aslında CHP soykırım yaptı diyen CHPli Aygünün resmi internet sitesinde açıkladığı projelerden birini uygulamaya koyduğunu vurgulayan Tan, şöyle devam ediyor:

\n

Bu arada Aygün şu gerçeği ilan ediyor: CHPden seçimlere girmemi ve bugüne kadar yürüttüğüm çalışmaları CHP çatısı altında özgürce sürdürmemi, bizzat Kemal Kılıçdaroğlu istemiştir’.”

\n

Aygün; şunları da söylüyor: Başta Dersim katliamı olmak üzere, Dersimin tüm sorunlarını Mecliste dile getirmek ve önemli çözümler aramak için bu teklifi kabul ettim.

\n

***

\n

Bu açıklamalar seçimden önce yeni genel başkanın gelecekte Dersim sorununu gündeme getirmeye kararlı olduğunu ve bu yoldaki çalışmalarını bildiği, uzlaştığı avukatı (Aygünü) partiye aldığını kanıtlıyor.

\n

Genel başkanın; Dersim olayının zamansız patlak vermesine bozulduğu dün gazetelerdeki söylediklerinden anlaşılıyor: Açıklamanın zamanı ve yeri önemli. Bir daha böyle açıklamalar istemiyorum.

\n

Anlamı şu, bu iki cümlenin: CHP Genel Başkanı olarak o tarihteki olaylarda partimin, iktidardaki kişilerin sorumluluklarını, olayları ailece yaşayan bir Dersimli olarak ortaya sürmenin zamanı, günü geldiğinde ben saptarım!

\n

Aygün hakkında MYKnin olası kararını, genel başkanın gazetelere yansıyan sözlerinden anlamak olanaklı:

\n

Kılıçdaroğlu, Tunceli milletvekilinin değerlendirmeleri okunduğunda Atatürke ve CHPye yönelik bir saygısızlık olmadığını söylüyor, Aygünü savunuyor.

\n

***

\n

Ama açıkta kalan bir nokta var: Zoraki Tunceli milletvekilinin değerlendirmelerinin partiyi bağlamayacağını açıklayan CHP ve genel başkan olarak Kılıçdaroğlu; Dersimde katliamı ve sorumlularını açığa çıkarmakta kararlı ama hâlâ olaylara bakış açısını kıvırmadan açıklayamıyor diye düşünürken...

\n

...Kılıçdaroğlu, dün bir grup gazeteciye tarihte yaşanmış olaylarıirdelerken; zikzak çizen bir ifadeylebugünün politikası içinde işlemeyi çok doğru bulmadığınısöylüyor.Konuyu tarihçiler incelesindiyor... Ne ki açıklama partide ve duyarlı kamuoyundaki yangını söndürecek içerikte görünmüyor.

\n

Aygünü savunan genel başkan; Tunceli milletvekilinin 10 Kasımda Zamandaki açıklamalarına lakayt kalmasının üzerinden beş gün geçtikten sonra, beklenen açıklama gelmezse görüşlerini kamuoyuna duyuracaklarını bildiren 12 milletvekilini; genel merkeze muhalifler diye suçlayıp, gruptan izin almadılar bahanesiyle sorgulamaya hazırlanıyor izlenimi veriyor.

\n

***

\n

CHPde artçıları beklenen yeni deprem; partiyi, Atatürkü suçlamayı bekleyenlere eşsiz bir fırsat sağladı...

\n

-Vatanda Mustafa Mutlunun yazdığı gibi- Kılıçdaroğlu o garip açıklamaya daha önce tepki gösterseydi, o 12 milletvekili böyle bir bildiri yayımlamak zorunda kalmayacaklardı diye hayıflanmanın da

\n

…“genel başkan,partiye zarar verici aykırı seslere tepki göstermekte geç kalıyor ama kendilerini bu tepkiyi göstermek zorunda hisseden vekil arkadaşlarını fena halde harcıyordiye üzülmenin gereği de yararı da yok!

\n

Nehir yatak değiştirdi bir kere. Çaresizlikten şimdilik başa gelen çekilir!

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları