‘Can Dündar Aramızda’

30 Ocak 2016 Cumartesi

Perşembe akşamı Bursa Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü’nün düzenlediği Can Dündar Aramızda” etkinliğinde gazetemizin sorumlu müdürü ve Can Dündar’ın avukatlarından Abbas Yalçın ve Hacı Tonak’la birlikte konuşmacıydım. Bu etkinlik Can’ın tutuklanmasından önce planlanmış, sonra ertelenerek tahliyesi beklenmişti.
Ne var ki savcılığın hazırladığı, hukuk adına bir yüz karası olan iddianamede işlendiği, fakat işlenmediği de ayan beyan ortada olan “suçlar” nedeniyle tutuklanan arkadaşımız abuk sabukluktan başka bir tanım bulamadığım gerekçelerle tahliye edilmedi.
Eğer bir mucize gerçekleşmeyecek olursa Can ve gazetemizin Ankara temsilcisi, değerli arkadaşımız Erdem Gül Silivri Cezaevi’nde 66. günlerini geçiriyor olacaklar.
Geniş bir katılımla gerçekleşen etkinlikte tanık olduğumuz hukuksuzlukları konuştuk. Ben daha çok Can’ın bir gazeteci, belgesel yapımcısı ve yazar olarak çok başarılı bulduğum yaşamöyküsü üzerinde durdum.

***

Can’ın Ankara Atatürk Lisesi’ni bitirmesinden sonra yükseköğrenimine AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nda başlamış, sonra London School of Journalism’i (Londra Gazetecilik Okulu) bitirmiş. ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde yüksek lisans yapmış, 1996’da ODTÜ’de “Terör ve medya: Liberal teori ışığında terör olaylarının televizyonda işlenişine eleştirel bir yaklaşım” konulu teziyle doktorasını tamamlamış.
Doğrusu insanı kıskandıran, kolejsiz molejsiz bir eğitim öyküsü.
Gazeteciliğe 1979 yılında henüz 19 yaşında bir üniversite öğrencisiyken başlamış, sırasıyla Yankı, Hürriyet, Nokta, Haftaya Bakış, Söz ve Tempo’da çalışmış.
Sayabildiğim kadarıyla Can Dündar’ın 1979’dan günümüze Cumhuriyet dahil 11 dergi ve gazetede emeği var. Yine aynı dönemde 9 televizyon kanalı için çalışmış. 1991’de başlayarak 27 televizyon belgeseli hazırlamış. Birçoğu Can Yayınları’ndan çıkan 35 kitabı ve aldığı 10 gazetecilik ödülü var.

*** 

25 Ekim 2013’ten beri Cumhuriyet’te yazan, 8 Şubat 2015’te gazetemizin genel yayın yönetmenliğine getirilen Can Dündar, arkadaşımız Erdem Gül ile birlikte 26 Kasım 2015’te tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne kapatıldı. O gün bugün içerideler.
Tutuklanmalarının nedeninin “MİT TIR’ları” haberi olduğunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Bu haberi yapan kişi bunun bedelini ağır ödeyecek, öyle bırakmam onu” dediğini biliyoruz. Dolayısıyla savcılığın niçin harekete geçtiğini de!
Bu ülkede eğer hukukun kırıntısı kalmışsa hiçbir yargıç bir gerçeği haber yapan gazetecilere, “iddianamede suçlamalara gerekçe olan casusluğun, üye olmasalar bile bir terör örgütüne yardım ve desteği ‘sahi’ kabul edip” bir müebbet, bir ağırlaştırılmış müebbet ve 30 yıla kadar hapis cezası vermez.
Arkadaşlarımız mutlaka özgürlüklerine kavuşacaklardır.
Onların alınları tertemizdir, gerisini alnı karalar düşünsün!



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Veda 28 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları