Erol Manisalı
Erol Manisalı erolmanisa@yahoo.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

Dünden Bugüne Ortadoğu'da Değişenler

23 Mayıs 2011 Pazartesi
\n

1 Mart 2003teki tezkereçok tartışılmıştı ve Mecliste kılpayı reddedildi. 2003ün çok öncesinde, 1991de Turgut Özalın ABD ile birlikte Iraka girme önerisi Genelkurmay Başkanı Torumtay tarafından reddedilmişti ve onun istifası sonucu plan uygulanamadı.

\n

Arkasından Çekiç Güç ile İncirlik üzerinden uzun vadeli plana geçildi. Kuzey Irak, Iraktan ayrıştırıldı ve bağımsız (dışarıya bağımlı) hale getirildi.

\n

2003’te hükümetin 1 Mart Tezkeresiönerisine karşı çıkanların gerekçeleri neydi:

\n

1) Komşu ülke ile savaşa gireceksin ve bu durum uzun vadede yeni düşmanlıklar yaratacak.

\n

2) BM kararı olmadan böyle bir operasyona katılmak uluslararası hukuka aykırıdır, meşru zeminden uzaktır.

\n

3) Sonuçta, Saldıran Türkiye, kendisine saldırılacak hedeflerden biri haline gelebilir”.

\n

4) 1 Mart 2003 Tezkeresi’yle Türkiyedeki üslerin, limanların ve kritik bölgelerin kontrolü, önemli ölçüde bir üçüncü ülkenin eline geçer. Ayrıca 65 bin askeri, ne zaman çıkacağı belli olmayacak şekilde Türkiyenin en kritik bölgelerine yerleşmiş olur.

\n

2011 yılından geriye dönüp baktığımızda;

\n

- Eski yıllardan farklı düşünenler olduğu gibi,

\n

- Bugün fikirlerini değiştiren çevrelerin bulunduğunu görüyoruz.

\n

Farklı görüşün gerekçeleri

\n

Farklı görüşe sahip olan ve zamanla fikirlerini değiştirenler daha çok, fiili fayda-maliyet analizinedayanarak değerlendirmelerini yapıyorlar:

\n

- Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra 1990ı izleyen yıllarda yeni küresel düzenin adımları atıldı. Öyle ya da böyle Ortadoğuda sistemin talepleri yerine getirilecekti.

\n

- Türkiyenin önünde iki seçenek vardı; ya sisteme direnecek ya da onun taleplerine uyacaktı.

\n

- Her iki olasılıkta da Türkiye zarar ediyor. Sisteme direnirse katlanacağı bedel (maliyet) daha büyük olacak. Sistemin taleplerine uyarsa maliyet azalacak; görüş bu idi.

\n

Reel politika ve düşünce \tdünyası...

\n

- Aydın, entelektüel, yazar, çizer, akademisyen dünyaya daha insani, ahlaki ve hukuki yönden bakar. Uluslararası hukuk, haklar, çağdaş uygarlık değerleri gibi kavramları ve politikaları öne çıkarır.

\n

- Ancak ne yazık ki uluslararası politika güçler kavgası ve paylaşımı olarak fiili sonuçlarını ortaya koyar”. Galileler, Brunolar bu nedenlerle hayatlarını vermiş düşünürlerdir.

\n

Ortadoğuda şahın, Saddamın, Mübarekin, Kaddafinin başına gelenlerse sadece kendi yanlışları sonucu değildir; büyük dişliler arasında sıkışıp kalmalarındandır.

\n

Şimdi de Suriyenin Esadı sistem tarafından sıkıştırılıyor. Ya sen git ya da seni biz götüreceğizdiye dayatıyorlar. Türikye ise bu karmaşanın tam ortasındadır.

\n

Bilmiyordum; Zeybek, \t\tTV’de söyledi...

\n

Geçen hafta DP Genel Başkanı Zeybek Cem TVde bilmediğim bir şeyi söyledi. Turgut Özal 1991 olaylarında Askeri Iraka sokup Türkmen bölgesini kontrol edeceğizdemiş. Bu koşulla anlaşılmış.

\n

Demek fayda-maliyet analizinde bu da varmış; eğer doğru ise.

\n

2011 yılında dönüp geriye baktığımızda kimi yanlışları daha iyi görebiliyoruz. Bu konularda çok yazmış bir akademisyen olarak rahatça söyleyebilirim, Türkiyenin işi eskisinden çok daha zor hale geldi.

\n

Hukuktan, insanlıktan ve çağdaş uygarlık değerlerinden yana tavır koyduğunuz zaman zorluklarla karşı karşıya kalıyorsunuz.

\n

Buna karşılık işi basit bir fayda-maliyet analizine indirgediğinizde inandığınız pek çok şeyden vazgeçmek gerekiyor.

\n

Seçimlere beş kala Türkiyede gri ve alaca tonlarınOrtadoğu konusunda iyice genişlediğini görüyoruz.

\n

Kimileri bunu, küresel reel politikaya yerel reel politiğin uyumuşeklinde değerlendiriyor. Ve bu kesim Türkiyede çok büyük bir çoğunluğa ulaşmış durumda.

\n

Hem iktidarı hem de muhalefetiyle...

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları