Evin İlyasoğlu
Evin İlyasoğlu evini@boun.edu.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

İdso ’dan özenli bir dinleti

23 Ocak 2019 Çarşamba

İDSO’nun geçen haftaki konseri, tıka basa dolu, Cemal Reşit Rey Salonu’nda yapıldı. İtalyan şef Alfonso Scarano, Tayland Filarmoni’nin ve Çekoslovakya’daki Severoceska Filarmoni’nin birinci şefi. Daha önce İtalya’daki Toscana Opera Festivali’nin sanat yönetmeni olmuş. Aynı zamanda opera ve bale şefi olan sanatçı, nice yeni bestenin ilk çalınışını yapıyor. İDSO’nun bu yıl böylesi ilginç şefler getirtmesi topluluğa değişik deneyimler sunuyor. Konserin solisti viyola virtüözü Tatjana Masurenko Tacikistan doğumlu. Değerli hocalarla yetişmiş, önemli şeflerle konser vermiş, nice çağdaş besteci onun için viyola yapıtı bestelemiş. Çağ başındaki İngiliz besteci William Walton’ın karamsar ama arada ışıklar sunan Viyola Konçertosu’nu şiirsel bir yorumla ve teknik ustalığıyla sundu.
İkinci yarıdaki Rimski-Korsakov’un Şehrazad’ını çocukluğumdan beri kim bilir kaçıncı kez dinliyordum ve hâlâ etkilenir miyim, diye düşündüm! Başkemancımız Özgecan Günöz’ün sololarındaki özenli ve şiirsel yorumuyla ilk dakikadan itibaren bir masalın içine girdik. Ses dinamiklerini hiç abartmadan, tertemiz bir icra sundu. Şef Scarano da orkestrayı aynı masalın içinde, uyumlu bir yolculuğa çıkarttı.

Müzik kitapları
Elimde müzik tarihine ilişkin birçok kitap birikmiş: Kimi doğrudan besteciler antolojisi, kimi müzik sorunlarını içeriyor, kimi tek bir çalgıyı irdeliyor, kimi de başka bir eksende yazılmış, ama satır aralarında rastladığınız müzikçilerin hiç bilmediğiniz özelliklerini anlatıyor. Örneğin, İrini Dimitriadis’in 1950’den Günümüze Eğitim Hayatımızda Rumlar başlıklı kitabı müthiş kapsamlı bir çalışma. 540 sayfa içindeki biyografilerde bir zamanlar yaşamımıza girmiş, kurumlarımızda görev almış nice değerli Rum eğitimciye rastlıyoruz. Yazarın güzel Türkçesiyle hazırladığı kitabın bir özelliği de dipnotları, referansları, ayrıntılı kaynakçası, arkadaki dizini ile bir bilim insanının özenini sergilemesi. Edhem Eldem’in önsözüyle tarihi özellik perçinleniyor. İrini halen Bahçeşehir Üniversitesi’nde matematik profesörü. Yıllarca piyano çalmış, Verda Ün ve Ferdi Ştatzer ile çalışmış. Ben eski bir Arnavutköylü olarak bu kitabın sayfaları arasında müzik dünyasından kimleri bulmadım ki! Örneğin, konservatuvardaki piyano hocası Lukia Çerkezoğlu ve Panayot Abacı gibi uzun yıllar müzik hayatımıza büyük emeği geçmiş kişiler. Abacı, tarihi Orkestra Dergisi’nin yayıncısı, Filarmoni Derneği’nin başkanı ve Cemal Reşit Rey dönemindeki Şehir Orkestrasının viyolacısı. Düzenlediği gitar festivalleri dizisine Rodrigo gibi ünlüleri bile İstanbul’a getirmiş. Ayrıca nice solistimizin ve Hikmet Şimşek’in yurtdışında konserler vermesini sağlamış. Çevirmen olarak birçok Türk yazarın kitabını da Yunanca’ya çevirmişti. Kitapta yıllarca opera korosunda yer alan “muganni” Leonidas Asteris’i de gözüm aradı. Bu arada kitabı adadıklarının arasında en eski piyano hocası Koharik Gazarosyan başta geliyor.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları