Medyada Cumhuriyet Sevgisi

11 Temmuz 2016 Pazartesi

Cumhuriyet gazetesi herkesin ilgi alanında bir gazetedir. Öncelikle kendi okurları gazeteyi didik didik ederler, en küçüğünden vahim olana kadar tüm hata ve eksiklikleri bana ya da gazete yönetimine büyük bir görev bilinciyle bildirmekte en küçük bir tereddüt göstermezler. 
Ama Cumhuriyet aynı zamanda öteki medya organlarının, oralarda yazanların da “ilgi” odağıdır. Farklı iki kesimdir bu mecradaki eleştirmenler: Bir kesimi sık sık “gazetenin iflas ettiğini” duyurur, “gazetenin satıldığını” ilan eder. Gazetenin yazarları hapsedildiğinde, kurşunlandığında, öldürüldüğünde de sevinçlerini gizlemezler. 
Öteki kesim ise dostlardan oluşur. Onlar gazeteye neredeyse okurlardan daha fazla “sahip çıkar”“gazetenin artık Cumhuriyet olmaktan çıktığını, kurtarılması gerektiğini” yazar ve galiba bu “işe” soyunmak isterler. Bu ikinci kesim eleştirmenlerin yazılarında “gizli bir sevincin” satır aralarına sızdığını hissedersiniz. Oysa ben de yakından izliyorum; Cumhuriyet’te herhangi bir medya organında ne oluyorsa, neler olabiliyorsa onlar oluyor. Belki de bu arkadaşlar gazetede farkı görüşlerin yer almasını, verimli tartışmaların gazeteyi canlandırmasını yanlış algılıyorlar. 
Gazetenin nihayet haber ağırlıklı olduğunu Cumhuriyet’in de bunu cesur haber ve araştırmalarla kanıtladığını herkes biliyor. Gazetenin haber ağırlıklı çalıştığının bir diğer kanıtı da yaptığı haberlerin daha gün ışımadan haber sitelerinde “değerlendirilmesinden” bellidir. 
İster iyi niyetle, ister gizli bir sevinçle, haşin kelimelerle Cumhuriyet’i eleştiriyor olsunlar, bana çok yardımcı oluyorlar. Kötü üsluplardan uzak olsalar, kelimelerini seçerken daha özenli davransalar onları daha çok dinler, okur temsilcisi olarak daha çok yararlanırdım. Yine de ilgileri için teşekkür ederim! İki okurumuzun değerli ve zarif eleştirilerine yer kalsın diye “medyada eleştiri adabı” konusunu şimdilik kapatıyorum.

Kültür haberleri sayfanıza ne oldu? 
Önce zamanınızı alacağım için özür dilerim. Ben aileden miras alınmış bir bağlılıkla 75 yıldır Cumhuriyet okuru olan bir kişiyim. 
Dünya görüşüm ve siyasi bilincimle sürdürdüğüm bu bağlılığı elbet terk edecek değilim. Ancak aynı nedenle gazetemin daha kusursuz ve düzeyli olmasını istemenin hakkım olduğunu düşünüyorum. 
1. Yurtdışındaydım. Dönüşümde birikmiş gazeteleri okurken karşılaştığım bir yanlışlık -küçük bir yanlışlık- bana gazetenin dikkat yoksunluğunun ve özensizliğinin iğneleyici bir örneği olarak göründü: 03 Temmuz 2016 tarihli gazetenin 17. sayfasında üst blokta küçük boyutlu bir duyuru vardı. “Uluslararası İstanbul Opera Festivali başlıyor” başlıklı benim için heyecan verici bir haberdi bu. Ancak “Festivalin açılışı, 2Temmuz akşamı konuk şef Borislav Ivanov yönetiminde İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın gerçekleştireceği Gala Konseri ile başlayacak” tümcesi bana şaka gibi geldi. 
2. Asıl değinmek istediğim konu ise “Kültür” sayfasının içeriği. Gazetenin pazartesi günleri tam sayfa yayımlanan bir kültür haberleri dosyası vardı. Yıllarca sürdürülmüş olan bu sayfa önce küçüldü, sonra kaldırıldı. Böylece bizler haftanın sanat takvimini tüm içeriği ile yitirdik. Ben kişisel olarak resim/sergi ve müzik haberlerini bu pazartesi takviminden izlerdim. O sayfayı keser, gidebileceğim sergi ve konserleri işaretlerdim. Üniversitede de birçok arkadaşım odamda tuttuğum bu sayfaya bakardı. Bu bütünlüğü kaybettiğim için üzgünüm. Saygılarımla... Afife Batur

Magazine evet ama böyle değil 
Merhaba Cumhuriyet gazetesi yetkilileri. Yurtdışında yaşayan bir bilim insanıyım. Türkiye’deki günlük gelişmeleri pek çok aydın kişi gibi ben de Cumhuriyet internet sayfasından takip ediyorum. 
Öncelikle yılmadan bize doğru haber getirme çabanız için teşekkür ederim. Cumhuriyet web sayfası için önemli bir iyileştirme önerisi yapmak istiyorum. Bu öneri “haber galerisi” bölümü ile ilgili. 
Yukarıda ciddi haberlere baktıktan sonra “biraz da politik olmayan haber” diyerek elbet hepimiz diğer taraflara bakıyoruz. Ancak haber galerisi bölümündeki haberlerin çoğunun magazin içerikli olması üzücü. Örneğin şu an gördüğüm bazı başlıklar: 
- Elçin Sangu’nun çanta kavgası 
- Meryem Uzerli’nin sevgilisi aileye girdi 
- Survivor yarışmacısı yapacağı işi açıkladı 
- Serkay survivor 2016’dan sonra ilk kez konuştu 
Magazine karşı değilim. Ancak magazinsel kişiliklerin ülkemizdeki nice daha dolu kişilere göre çok daha fazla haber yapılması bence doğru değil. Ülkemizin şu anki tatsız durumunun en büyük sebebi halkımızın eğitim ve kültür eksikliği. 
Oysa basın olarak sizlerin elinde çok etkili bir eğitim aracı var. Gönül ister ki bu büyük eğitim aracını sonuna kadar insanları eğitmek, kültürlerini arttırmak ve güzel işler yapmaları için ilham vermek için sonuna kadar kullanın. 
Ülkemizde bilim, sanat, spor, teknoloji, ekonomi - pek çok dalda güzel şeyler üreten onca insan var. Neden bu isanların daha çok haberlerini yapmıyorsunuz? 
Neden Erol Evgin gibi değerli bir sanatçının Cumhuriyet’te bile haber olabilmesi için illa Erdoğan ile polemiğe girmesi gerekiyor? Neden her gün ama her gün mutlaka survivor denilen kültür katili olguya ait en az bir haber görmek durumundayız 
Önerim, lütfen bu bölümdeki haberleri gözden geçirmeniz. İnsanlar gördükleri şeyleri hatırlarlar, görmediklerini değil. Ve Cumhuriyet sürekli magazin ve survivor haberleri yaparak istemeden bu tür boş ve yoz dünyaların reklamını yapıyor. 
Oysa Cumhuriyet’in insanlarımıza çok daha içerikli ve dolu bir dünyadan haber verme, onların bilinçaltına daha anlamlı haberlerle hitap ederek onları eğitme sorumluluğu var. 
Sizden bu sorumluluğu yerine getirmek adına daha dolu insanlara ait, daha dolu haberler yapmanızı rica ediyorum. Bunun zor olacağını da sanmıyorum. Kendi alanım olan parçacık fiziğinde Türkiye’de sayısız halk dersi verdim. Parçacık fiziği gibi zor bir konudan bahsedileceği zaman bile salonlar dolup taşıyor. İnsanlar bilime sanata aç. “İlgi görmez” demeyin - tahmin edemeyeceğiniz kadar görüyor. Lütfen bu açlığı giderin. Teşekkürler, iyi çalışmalar. Sezen Sekmen CERN  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Sondan Bir Önceki 7 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları