Meriç Velidedeoğlu

‘Lozan’ı Unutmak!..

29 Temmuz 2016 Cuma

Bu olamaz mı diyorsunuz? Peki, “24 Temmuz” pazar günü, “TC Devleti”nin uluslararası tapusu olan “Lozan Antlaşması”nın “93. yılı” devletçe TSK da içinde olmak üzere anayasal kuruluşlar ve siyasi partilerce -sendikalar birlikte- sivil toplum örgütlerince anıldı mı? Öyle uzun uzun değil kuşkusuz, kısacık birer cümleyle...
Sözlü, görüntülü basına kısaca “medya”ya gelince izninizle ilkin şunu sorayım, “24 Temmuz” günü “Lozan Antlaşması”nın anlamına değerine biriki sözcükle değinerek topluma anımsatan bir “TV” programına rastladınız mı?
Gündem ülke için olağanüstü yaşamsal bir konuyla, “15 Temmuz” gecesi yapılan “FETÖ”cü asker darbesiyle dolup taştığı sırada, kapsamlı bir program yapılamazdı desek de, hiç olmazsa “15-20” dakikalık bir “anma” da gerçekleştirilemez miydi?
Zaten böyle bir anmayı, izleyicileriyle paylaşacak kaç “TV” kanalı var. Bir elin parmakları kadar...
Değerli dostlar, ülkemiz adına daha da üzücü olan, bu kanalların kimisinde “24 Temmuz” günü için önceden hazırlanan “Lozan Antlaşması” programının da bir gün kala iptal edilmesi. İptal nedeni olarak da -dokuz gündür- yayınlarının tümünü, ülkemizi altüst eden “FETÖ”cü başkaldırmaya özgülediklerini belirttiler.
İyi de, “Lozan”ın özü, ruhu, “FETÖ”nün uygulamak istediği “çağdışı yaşam boyunduruğu”ndan da Türkiye’yi kurtarmak değil mi?
Değerli dostlar bu üzüntüyle, ABD’li “Senatör Upstown”ın, “Lozan” için söylediklerini anımsadım, üstelik bunları sizlerle paylaşmaktan da kendimi alamadım.
ABD’li Senatör Upstown, “Lozan Antlaşması” henüz üç yaşındayken, “ABD Senatosu”nun bir oturumunda yaptığı konuşmada, yalnızca antlaşmaya saldırmakla kalmaz, Atatürk’e de dil uzatır, hem de kimler üzerinden, özetle şöyle:
“Bu antlaşma, hunhar Timurlenk, sefil korkunç İvan, kepaze Cengiz Han gibi olan bir diktatörün zekice yürüttüğü bir politikanın toplamıdır. Savaştan bıkmış dünyaya, bütün uygar uluslara onursuzluk getiren bir manevrayla antlaşmayı kabul ettirebilmiştir!” (Ocak 1927) .
ABD Senatosu, Upstown’ın bu görüşünü alkışlarla karşılayacak, dolaysiyle ABD, “Lozan Antlaşması”nı imzalayıp onaylamayacaktır; bugüne dek...
Ve Upstown’ın utanılacak kişiliğini yansıtan bu konuşmasından “86 yıl” sonra, bu kez yalnızca Atatürk’e değil, “Lozan Antlaşması”nı imzalayan “İnönü”ye de, “ayyaş” diye seslenilecektir, onların kurdukları “TC Devleti”nde.
Biliyorum değerli dostlar, tam da “birlik-beraberlik” içinde olmamız gereken şu günlerde, eskileri anımsatmanın “yersiz” olacağını söyleyebilirsiniz haklı olarak, üstelik bu birlik için “iktidar ve muhalefet” çözüm ararlarken...
Ama yine de kısaca şunları söylememe izin verin; evet, iktidarın davetiyle bir toplantı yapıldı pazartesi günü “Kaçak Saray”da. Toplantıdan önce ana muhalefet (CHP) Başkanı, bu görüşmede gündeme getireceği konuların başında “iktidarın özeleştiri yapması”nı istemek olacağını bildirmişti.
İyi de, iktidardan istenen “özeleştiri”, yalnızca bu“FETÖ” konusuyla “sınırlı” tutulursa -iktidarın kutuplaştırıldığı- ülkede, “sürekli” bir “uzlaşı” sağlanabilir mi?
Anımsayalım; daha önce de “darbe” gerekçesiyle oluşturulan “Kumpas Davaları”yla yaratılıp ülkeyi altüst eden sürecin, “FETÖ”nün ürünü olduğunu ileri süren “AKP” iktidarının başı, boynunu büküp, “Aldatıldık!” diyerek -yenilip yutulamayacak- bir “özeleştiri” yapmamış mıydı?
Bu durumda, “AKP” iktidarından istenecek özeleştiri “KAPSAMI”nın, gerçekten “birlik, beraberlik” içermesi düşünülüyorsa -ilkin “ayyaş” dediklerinden “özür” dilemekle başlayıp; “TC Devleti”nin -“enkaz” dedikleri yaratılma sürecine dek uzanması; ayrıca devletimizin -ABD’nin isteğiyle-“Ilımlı” da olsa bir “İslam Devleti”ne dönüştüremeyeceklerini de içine alacak boyutta olması gerekmez mi?
NOT: 24 Temmuz günü “Lozan”ı kutlayan “Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği”nin, “İstanbul Şubesi”ne ve “İnönü Vakfı”na, yürekten sevgiler, saygılar!



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Erasmus 19 Mart 2021
‘12 Mart 1921’ 12 Mart 2021
‘Manifesto!’ 5 Mart 2021

Günün Köşe Yazıları