Mümtaz Soysal

İğrence

24 Ekim 2011 Pazartesi
\n\n\n

İŞKENCE var, eğlence de. Ama Kaddafinin öldürülüşü için, bunların ötesinde, olaya daha uygun olarak iğrencediye bir sözcük imal etmek gerekiyor. Başka türlüsü az kaçar insanı insanlığından utandıran öyle bir rezillik için.

\n

Hele aynı insanların ya da benzerlerinin daha birkaç ay önce o Cemahiriyenin başına nasıl tapındığını, birkaç yıl önce öyle gençlerin üniversite kapılarında onunla nasıl şapur şupur öpüştüğünü, o topluma özgü bir sosyal devletçe kendilerine parasız konut sağlanan yeni evlilerin aynı Reise nasıl şükran duyduğunu biliyorsanız.

\n

Ne var ki, Ortadoğu toplumlarının ilk riyakârlığı ve nankörlüğü değil bu.

\n

Hepsi, güya iyi Müslümandırlar ve Aman dileyene kılıç kalkmaz”, “Düşene vurulmaz gibi atasözlerini ezbere bilirler.

\n

Yalnız onlar mı? Neredeyse kutsallık kazanmış Louvre Müzesinin saray meydanına çadır kurmasını hoş gören, hatta bundan gurur duyan, ama şimdilerde petrol açgözlülüğüyle yandaşlarının üstüne bomba yağdırıp o cahil insanları birbirine kırdırtan Fransız Katolikleri değil midir? Yıllar boyunca Kaddafinin düzenlediği İnsan Hakları ve Antikolonializm toplantılarının salonlarını dolduran ve o gelir gelmez saygıyla ayağa kalkıp alkışlayan o Püriten Amerikalı ve koyu muhafazakâr İngiliz hukukçular gibileri değil midir NATOnun son bombardıman kararlarını kitaba uyduranlar?

\n

Bunlar nasıl dindar, ne biçim Müslüman, nemenem Hıristiyandırlar?

\n

Ya Türkiye devletinin şimdiki iktidar sahipleri?

\n

NATOnun ne işi varmış orada?dedikten iki gün sonra Kaddafi Libyasına karşı hava ablukasının baş yöneticiliğine soyunmak hangi Kasımpaşa mertliğine sığmıştır? Ülkenizin yararına olduğuna inandığınız bir politika değişikliği için de olsa, Kaddafiye karşı bir uluslararası çullanışın furyasında bulunmak daha insanca, daha şık, daha şövalyece ve Türk vefakârlığına uygun bir tarzla başarılamaz mıydı? O Kaddafi ki, Rum barbarlığına karşı 1974 çıkarması kararlaştırılırken Jet benzininiz mi yok; istediğiniz kadar bedava veriyoruzdemek yürekliliğini göstermiştir.

\n

Emin olmalısınız ki, Libya yağmasının başlangıç aşamasında Ankara iktidarı da hiç mertçe olmayan bir tutumla rol kapmış olmasaydı, son iğrençlik Anadolu halkının vicdanını bu kadar derinden sızlatmazdı.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Çelişki Korkusu 19 Mart 2014
Acı 14 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları